TOM DUBRAVEC Cropix
PIŠE MARCA

Španjolci otkrili Realov veliki problem: ‘Dalić je pokvario plan koji je Ancelotti skovao s Modrićem‘

Znate li koliko je Luka, naglašava Marca, morao biti iscrpljen da bi Dalić izvukao svog glavnog igrača
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. prosinac 2022. 12:28

Real Madrid pažljivo prati svaki korak Luke Modrića u Kataru, piše španjolska Marca. "Zlatko Dalić pokvario je oprezni plan koji je Carlo Ancelotti za ovu sezonu skovao s Lukom Modrićem."

O kakvom se planu radi? Modrić je sa svojih 37 godina još uvijek jedan od ključnih igrača Real Madrida. Odigrao je 18 od 21 utakmice Reala, od kojih je u 15 bio starter. Igrao je i više nego što je bilo planirano, ali Real nije smio dozvoliti da uđe u rizik u nekim prvenstvenim utakmicama, jer Barcelona je opasno pritiskala. Napokon, Barca je pauzu zbog SP-a dočekala s više bodova od Madriđana.

No, Ancelotti je dozirao Modrića koliko je god mogao, tvrdi Marca. Sve kako bi smanjio rizik od moguće ozljede i osigurao da do posljednje dionice sezone dođe u najboljoj mogućoj formi.

Dokaz je to što je Modrić čak 13 puta bio zamijenjen. Modrić je ove sezone sa svojom momčadi odigrao samo dvije utakmice punih 90 minuta - protiv Getafea (0:1) i protiv Girone (1:1).

image
DAISUKE NAKASHIMA/AFLO/PROFIMEDIA

Realov broj 10 pao je na 11. mjesto na ‘ljestvici‘ igrača s najvećom minutažom za Real Madrid ove sezone. Ima 1.259 minuta, daleko manje od Viniciusovih 1.758. I Luka je od Realovih igrača uvjerljivo najviše puta bio zamijenjen.

"Mijenjam ga ne zato što je loš, već zato što želim sačuvati što je moguće više Lukine svježine. Moram uzeti u obzir njegove godine i tako ga mogu poštedjeti ozljeda u budućnosti", komentirao je Ancelotti.

Modrić, međutim, svaki put kada ide s Hrvatskom "okrene sat". Do sada je ove godine odigrao sedam utakmica za svoju zemlju (četiri na Svjetskom prvenstvu, jednu prijateljsku i dvije u Ligi nacija) i pet je puta probio barijeru od 90 minuta. S Realom samo dva puta.

Dalić je samo četiri puta mijenjao Modrića, a tri puta na kraju samih utakmica. U 86. minuti protiv Kanade (4:1), u 93. minuti protiv Danske (2:1) i u 99. protiv Japana (1:1).

Ovo posljednje je bilo najznačajnije. Modrić je otišao uz ovacije, a njegova momčad na rubu jedanaesteraca. Znate li koliko je Modrić - naglašava Marca - morao biti iscrpljen da bi Dalić izvukao svog glavnog igrača, a zna da će se vjerojatno pucati 11-erci. Mogla bi to biti njegova posljednja slika na svjetskim prvenstvima, koliko je samo emotivan i šokantan bio njegov zagrljaj na klupi s Kovačićem i Vidom.

"Bilo je dosta istrošenosti. Tražili smo inteligentna rješenja i morali smo štedjeti energiju. Modrić i Kovačić su se potrošili, kao Perišić. Imali smo igrače pripremljene na klupi i dobro su izvodili jedanaesterce", objasnio je Dalić.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Hrvatski izbornik potom je dodatno šokirao Ancelottija. Dalić naime smatra da Modrić još nije rekao svoju ‘zadnju riječ‘ s reprezentacijom:

"Ovo neće biti Lukin posljednji turnir. On će nastaviti igrati s Hrvatskom, siguran sam. Trebat ćemo ga u budućnosti."

Modrić pak šuti o svojoj budućnosti: "Vjerovao sam momčadi. Ne razmišljam o tim stvarima. Uživam u svakoj utakmici. Bit će vremena za razmišljanje o ostalom."

Real i Ancelotti su sigurno očekivali da će Luka na proljeće biti "samo" Realov. Međutim, teško će biti tako. Hrvatska je izborila završni turnir Liga nacija, predvođena Modrićem. Polufinala će se igrati 14. i 15. lipnja, dok će utakmica za treće mjesto i finale biti na rasporedu 18. lipnja.

Možete li zamisliti taj turnir bez Luke Modrića na njemu?

U međuvremenu Vatreni će put prema Euru u Njemačkoj početi utakmicom protiv Walesa 25. ožujka, tri dana poslije Hrvatska će gostovati u Turskoj. I Luka će vjerojatno opet igrati svih 90 minuta. Na veliku sreću Hrvatske...

A Carlo Ancelotti će morati malo korigirati svoj plan.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

Kako igrati protiv Brazila? Koji bi igrač mogao dobiti Dalićev joker na toj utakmici ako dobije priliku? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja vezana za Vatrene i SP u Kataru pronađite u novom Mundocastu u kojem nam je u gostima bio trener Nikola Jurčević.

Linker
26. travanj 2024 06:01