Eddie Nketiah

 DANIEL LEAL Afp
LUKAV PLAN

Spremaju ‘krađu‘ stoljeća: U Katar žele doći s poznatim igračima koji su već igrali za druge selekcije!

Sa igračima koje planiraju uzeti do studenoga definitivno bi svima bili vrlo opasan suparnik...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. lipanj 2022. 07:38

Nekima smeta Svjetsko prvenstvo u studenome i prosincu, a nekima bi takav kalendar mogao pomoći da u Katar stignu jači no što bi bili u lipnju. U ovu drugu skupinu, recimo, spada Gana.

Razočaravajuće su Ganci odigrali Afrički kup nacija, završili na zadnjem mjestu u skupini s Marokom, Gabonom i Komorima, s tek jednim bodom. Potom su u velikom afričkom derbiju pobijedili Nigeriju za plasman u Katar, međutim, očito su svjesni da im reprezentacija više nema tu snagu, tu moć, kao nekad. I, što su odlučili poduzeti?

Gana je dosad triput bila na svjetskoj smotri, u Njemačkoj 2006. ispala je u osmini finala, četiri godine kasnije u Južnoj Africi stigla do četvrtfinala i nesretnog poraza u raspucavanju s bijele točke od Urugvaja, dok je u Brazilu zapela u skupini. U Rusiji Gane nije ni bilo, a sad je teško izborila Katar.

I u skupini je s Portugalom, Urugvajem i Južnom Korejom, težak je posao pred Ganom pa su se u Savezu, ili na državnoj razini, bacili na posao. U potragu za igračima ganskog podrijetla koji mogu igrati za reprezentaciju, a još nisu zaigrali, odnosno, igrali su pod zastavama drugih država.

Najviše je takvih igrača u Engleskoj, pronašli su Ganci nekoliko imena, koja bi im mogla pomoći, s nekima od njih već su i razgovarali. Prvi na popisu je Eddie Nketiah, Arsenalov napadač. Dečko je rođen u Engleskoj, tamo je cijeli život, igrao je za mlađe selekcije, za sve od U-18 do U-21, štoviše, prije dvije godine skinuo je rekord Alana Shearera i postao najbolji strijelac engleske U-21 reprezentacije u povijesti, zabio je 16 golova.

Engleski su mediji otkrili da ga Ganci već neko vrijeme vrbuju, a nedavno se pojavil informacija da je Nketiah dobio gansku putovnicu i da je objava o promjeni nogometnog državljanstva tek formalnost.

- Trenutno razmišljam samo o klubu, nisam fokusiran na reprezentaciju - kazao je nedavno Nketiah, no nije niti potvrdio niti demantirao odlazak pod ganske boje. Vjerojatno nije želio 'izletavati' prije no što stigne službena FIFA-ina odluka. U Gani su, pak, uvjereni da s njim ne bi trebalo biti problema, jer nije još zaigrao za Englesku na seniorskoj razini i da bi u Katar mogao kao novi ganski reprezentativac.

Inače, i sam ganski izbornik dijete je dijaspore. Otto Addo rođen je u Hamburgu, živio je i igrao u Njemačkoj, ali je igrao za Ganu. Upravo je on jedan od inicijatora te ideje o 'krađi' ganskih igrača drugim reprezentacijama. Još jedan igrač koji je u krupnom planu i koji je velika želja Ganaca jest Tariq Lamptey, desni bek Brightona. Izbornik engleske U-21 reprezentacije kazao je da ga je Lamptey obavijestio da je dobio poziv iz Gane i da o njemu razmišlja, stoga je molio za 'time-out' u U-21 selekciji. A nedavno je otišao na odmor baš u Ganu, po čemu su mnogi zaključili da je odlučio zaigrati za zemlju svojih predaka.

image

Callum Hudson-Odoi (desno)

NurPhoto via AFP

Najzvučnije ime, pak, na tom popisu je - Callum Hudson-Odoi. Chelseajevo krilo ima i tri nastupa za A reprezentaciju, ali, niti jednom unutar zadnje tri godine, što mu otvara mogućnost promjene državljanstva, s obzirom da su mu roditelji rođeni u Gani. Hudson-Odoi nije dobio samo podršku Saveza, već se nedavno sastao s ganskim predsjednikom Akufo-Addom koji ga je primio u svojoj rezidenciji i nagovarao ga da zaigra za 'svoju' zemlju.

- Savjetujem ministru za mlade i sport da istraži mogućnost da Callum promijeni državljanstvo i igra za Black Starse - kazao je predsjednik Akufo-Addo, a oglasio se kasnije i sam Hudson-Odoi.

- Očito je da mogu birati između Engleske i Gane, imam oko sebe ljude koji me savjetuju i koji će mi najbolje znati reći što da odlučim - kazao je Hudson-Odoi, očito ostavljajući otvorena vrata igranju za Ganu. Možda već i ove godine u Kataru, tko zna.

Još su dvojica o kojima se priča, to su braća Williams, Inaki i Nico. Igrači Athletica iz Bilbaa, Inaki ima i nastup za Španjolsku, ali još 2016. Nico je, pak, U-21 reprezentativac Furije. Oni su također ovog ljeta otišli u Ganu na odmor, kazali su da idu posjetiti obitelj, međutim, insajderi BBC-a tvrde da su se sastali s ljudima iz Saveza i da užurbano pregovaraju o promjeni državljanstva da bi već na Mundijalu mogli zaigrati za Ganu.

Sa svim tim igračima u momčadi, definitivno, Gana bi bila opasan suparnik, prolaz skupine ne bi nipošto bio nedostižan. Ali, tko će na kraju od svih njih doista i zaigrati za 'svoju' Ganu, odlučit će oni sami. I FIFA, naravno.

image

Inaki Williams protiv Luke Modrića

Oscar J Barroso/Shutterstock Editorial/Profimedia

Linker
16. travanj 2024 14:32