JACK GUEZ Afp
NAKLONILI SE ŠPANJOLCI

‘Srbi nisu uspjeli u onome u čemu jesu Hrvati! Vatrenima nitko nije ni blizu, ovo je momčad koje se svi plaše‘

Od 1991. samo su Brazil, Njemačka i Nizozemska više puta igrali u polufinalima svjetskih prvenstava
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 12. prosinac 2022. 19:43

I španjolska Marca naklonila se čudesnim rezultatima hrvatske nogometne reprezentacije. Oduševljeno konstatiraju kako je Hrvatska od samostalnosti nastupila na šest od mogućih sedam svjetskih prvenstava, a u čak 50 posto svojih nastupa na Mundijalima bila je među četiri najbolje momčadi na svijetu. U Francuskoj 1998. je bila treća, u Rusiji prije četiri godine druga, a u utorak će protiv Argentine tražiti prolazak u drugo uzastopno finale svjetskih prvenstava u nizu.

Usporedili su u Marci taj učinak s onim tradicionalno najmoćnijih europskih reprezentacija i zaključili kako je na svojih prvih šest svjetskih prvenstava uspješnija bila samo Njemačka koja je igrala četiri polufinala.

image
ADRIAN DENNIS Afp

"Hrvati su jedini narod koji je izašao iz raspada država koje su kružile oko Sovjetskog Saveza, a koji se uključio u elitu svjetskog nogometa. Niti jedna od preostale 24 reprezentacije koje su danas članice Uefe, a koje su nekad bile iza "željezne zavjese" nije ni blizu uspjeha koje je ostvarila Hrvatska. S druge strane granice, Srbi nisu uspjeli spojiti prirodni talent s natjecateljskom oštrinom koji je Hrvatsku učinio momčadi koje se svi plaše", navodi Marca nastavljajući konkretnim podacima potkrepljivati uspjehe nogometne reprezentacije Hrvatske.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Naime, od 1991. samo su Brazil, Njemačka i Nizozemska više puta igrali u polufinalima svjetskih prvenstava, po četiri. Usporedbe radi, Hrvatska prema posljednjem popisu stanovništva ima tek nešto više od 3,8 milijuna stanovnika dok je istovremeno Brazilaca 214 milijuna, Nijemaca više od 83 milijuna, a Nizozemska broji 17,5 milijuna stanovnika.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Baš mi je jako žao što Oršić ima malu minutažu, ja bih s njim probao!" Tim je riječima nogometni trener Domagoj Abramović objasnio zbog čega bi krilnog napadača Dinama stavio u prvu postavu na utakmici protiv Argentine. Odgovore na sva ostala pitanja vezana uz polufinale SP-a pogledajte u našem novom Mundocastu:

Linker
22. srpanj 2024 14:57