FRANK AUGSTEIN Afp
MOTIVIRAJUĆE, ILI...?

Što je, pobogu, mislio? Nezgodna poruka princa Williama pred Svjetsko prvenstvo zabezeknula Engleze

Istaknuti član kraljevske obitelji porazgovarao je s dvije važne engleske uzdanice pred SP.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. studeni 2022. 10:03

Pitanju mentalnog zdravlja u današnje vrijeme posvećuje se više pažnje nego ikad ranije u povijesti, a o toj temi često govore i poznati nogometaši.

Dvojici engleskih reprezentativaca, Harryju Kaneu i Declanu Riceu, priključio se i princ William u ugodnom razgovoru čiji su video-zapis prenijeli portali na Otoku.

Budući engleski kralj priznao je kako su ga ispadanja Engleske s ranijih velikih natjecanja ‘poučila vrijednim životnim lekcijama‘, što je poruka koja se dijelu Engleza nije baš svidjela, a govorio je i o važnosti igranja školskih utakmica.

- Neka od najvećih prijateljstava rađaju se kroz igre i zajedništvo u malim nevoljama. Sviđalo mi se dok smo trčali jedni za drugima. Ja sam bio branič, uzor mi je bio Rio Ferdinand – rekao je britanski princ.

Dodao je kako je za njega bio ‘veliki trenutak‘ kad je Wayne Rooney, tada veliki talent, po prvi put zaigrao za reprezentaciju u dobi od 17 godina.

Declan Rice priznao je da nije bilo lako nakon poraza od Italije u finalu Europskog prvenstva na Wembleyju prošlog ljeta, ali je te teške trenutke engleskim igračima olakšao izbornik Gareth Southgate.

- On je tada rekao neke jako bitne riječi, i taj nas je poraz dodatno zbližio kao momčad. Prevazišli smo šok nakon izgubljenog finala, pokazali naše zajedništvo i snagu u sljedećim utakmicama, i osjećam da smo na pravom putu – kazao je Rice.

Princ William je dodao kako se kroz igru i mnoge druge stvari može naučiti da je razočaranje dio života, te da je ključno kako se ono doživljava.

- Neke sam poraze doživio doista teško, jer im je prethodila euforija. Osjećaš se nabrijano i sve to, a onda se samo nastavi normalan život.

Harry Kane pak kroz svoju fondaciju surađuje s platformom Shout, besplatnim i povjerljivim tekstualnim servisom za ljude koji imaju problema s mentalnim zdravljem.

- Moj je cilj, osobito usmjeren prema mladima, da razgovaram s njima i da im pokušam ponuditi načine za razgovor o mentalnom zdravlju i dobrobiti. Što ćemo više razgovarati o tome i otvarati se, to će definitivno pomoći u rješavanju problema. Nadamo se da će potaknuti ljude da se ne boje tražiti pomoć, pogotovo kada se osjećaju malo slabije – objasnio je Kane.

Linker
15. travanj 2024 17:10