GEOFF CADDICK Afp
OD IZDAJNIKA DO JUNAKA

Što stoji iza teških optužbi Realovog ‘parazita‘? U Madridu nezainteresiran, u reprezentaciji - nezadrživ

‘Sramotno je kako sam sve nazivan u zadnje vrijeme. One koji su to prezentirali trebalo bi biti sram‘
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 26. ožujak 2022. 11:35

Gareth Bale podsjetio je na svoje najbolje dane u karijeri, a Wales je pobjedom nad Austrijom (2:1) u Cardiffu u polufinalu europskih dodatnih kvalifikacija za Mundijal u Kataru stigao na korak od prvog plasmana na svjetsko prvenstvo nakon 1958. godine. Pravda je često prokleto spora, ali u konačnici prije ili kasnije pokuca na nečija vrata, a kada je netko takav nogometni majstor kakav je Bale onda se i uz 32 godine u životnom kalendaru još uvijek može doživjeti trenutak za pamćenje i dugo sjećanje. Usprkos katastrofalnom statusu kakvog velški junak, koji je Austrijancima zabio dva gola, ima u redovima Reala iz Madrida.

Naravno, Kraljevski klub uvijek će potencirati svoju stranu priče. Madridski mediji su Balea nakon serije ozljeda i činjenice da je u posljednjih pola godine odigrao u dresu Reala samo dva sata efektivnog nogometa prije nekoliko dana nazvali parazitom, no kada je Realu taj isti “parazit” prije nekoliko godina golovima donosio trofej namijenjen pobjedniku Ligu prvaka onda je Bale bio i više nego dobar.

image
GEOFF CADDICK Afp

Zapravo, može se reći da posljednjih godina postoje dva Balea - jedan je onaj iz Real Madrida, koji često izgleda potpuno nezainteresirano i koji umjesto nogometa često igra golf, kojeg treneri madridskog velikana najčešće ostavljaju na klupi ili tribini i koji samo čeka istek ugovora na Bernabeu. I to će se uskoro i dogoditi, budući da mu aktualni ugovor s Madriđanima traje do završetka ove sezone, a novi mu sigurno neće biti ponuđen, te će Velšanin nakon devet godina (s jednom kraćom posudbom u Tottenhamu), te 256 nastupa, 106 golova i 67 asistencija potražiti novi klub.

Uvijek na raspolaganju

S druge strane, tu je Bale iz reprezentacije, koji je uvijek na raspolaganju i motiviran pomoći svojoj nacionalnoj momčadi. To se ponovno pokazalo protiv Austrije. Prije nedavnog El Clasica, u kojem je Barcelona sa 4:0 razbila madridski Real na Santiago Bernabeu, Bale je po navodima španjolskih medija ispao iz kadra zbog problema s leđima, no nakon što je s osmjehom na licu odradio trening uoči dvoboja Walesa i Austrije nije trebalo dugo čekati poruku iz Madrida i tamošnjih medija uz konstataciju “odjednom Bale više nije ozlijeđen”.

image
AFP

No, zbog svega navedenog iz španjolskog okruženja Velšani se uopće ne uzbuđuju. “Živio Gareth Bale”, glavna je poruka velških navijača nakon što je Bale potopio Austrijance s dva gola uz malo je reći spektakularan pogodak iz slobodnog udarca, kada je velški junak iskosa s dvadesetak metara zakucao loptu u lijeve rašlje austrijskog vratara za deliriji na tribinama stadiona u Cardiffu.

Bio je to, inače, prvi pogodak Garetha Balea iz slobodnog udarca u reprezentativnom dresu nakon Europskog prvenstva 2016. godine, na kojem je Wales senzacionalno stigao do polufinala na krilima svog najboljeg igrača, koji je već sada apsolutna legenda velškog nogometa.

Najbolje se osjeća

No, kada je u pitanju reprezentativno okruženje, u kojem se Bale očito najbolje osjeća, za čovjeka kojemu je legendarni Alex Fergusom još kao tinejdžeru predviđao vrhunsku karijeru, ostala je još jedna nedovršena misija, odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru, odnosno dvoboj s pobjednikom susreta Škotska - Ukrajina, koji bi trebao biti odigran tek u lipnju.

image
GEOFF CADDICK Afp

- Realno, ne trebam nikome ništa odgovarati i opravdavati se, jer je to za mene gubljenje vremena, ali sramotno je kako sam sve nazivan u posljednje vrijeme. One koji su to prezentirali kroz medije trebalo bi biti sram - rekao je Bale nakon dvoboja s Austrijom.

Još samo korak

- Ako sam na travnjaku mogu postići pogodak, teško da to mogu učiniti ako nisam na terenu. Ipak, puno je važnije da smo došli do velike pobjede, iako smo obavili samo pola posla. Ovo je gotovo sigurno moja posljednja prigoda da sa suigračima zaigram na svjetskom prvenstvu i učinit ću sve što je u mojoj moći na travnjaku da u tome uspijemo - dodao je Bale, koji je uz dva postignuta pogotka došao do brojke od 38 golova u dresu Walesa kao najbolji strijelac te reprezentacije svih vremena.

Velšane još samo jedan korak dijeli od plasmana u Kata, a Balea do još jedne posebno slatke pobjeda na travnjaku, ali i izvan njega.

Linker
19. travanj 2024 06:34