Luis Fernando Suarez, izbornik Kostarike

 EZEQUIEL BECERRA/AFP/PROFIMEDIA Ezequiel Becerra/afp/profimedia
PROBLEMI NA GRANICI

Sudionici SP-a doživjeli veliki šok prije posljednje provjere: ‘Poslat ćemo avion po vas i vratiti nazad...‘

Utakmica je otkazana, a ni posljednju ponudu koju su dobili, nisu spremni prihvatiti.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. studeni 2022. 20:49

Nogometna reprezentacija Kostarike doživjela je jedan baš neugodan trenutak u pripremama za skorašnje Svjetsko prvenstvo koje u nedjelju ima započeti u Kataru. Reprezentacija koja se posljednja plasirala na SP, i to pobjedom protiv Novog Zelanda u interkontinentalnim kvalifikacijama u lipnju, za svoju kratkotrajnu trening-bazu odabrala je Kuvajt.

Ne bi tu bilo ništa sporno, da se u priču nije umiješao Nogometni savez Iraka, koji je Kostariki ponudio odigravanje utakmice, baš danas u 17 sati po lokalnom vremenu, onom koje uostalom vrijedi i u Dohi, mjestu odigravanja Mundijala. Iračani su dakle, Kostariki ponudili termin za posljednju pripremnu utakmicu. Još jučer, reprezentacija se iz kuvajtske trening-baze uputila u Basru, grad u južnom Iraku, na kakvih pedesetak kilometara od kuvajtsko-iračke granice.

Kad su došli na rampu, tamo su se i zaustavili. Jer, iračke policijsko-carinske snage htjele su Kostarikancima udariti štambilje u njihove putovnice. A to bi im, u nekim daljnjim putovanjima po svijetu moglo prouzročiti probleme, jer Irak, kao što mnogi već otprije znaju, ne kotira baš najbolje u geopolitičkim sferama. Boravak na njihovom teritoriju, mada se radi o sportašima, nogometašima koji se pripremaju za Svjetsko prvenstvo, ne bi bio nešto poželjno...

Naravno, nakon što su se vratili u Kuvajt, odakle će u petak popodne svakako otputovati za Katar, Kostarikanci su obavijestili Iračane da se današnja utakmica neće igrati.

No, priča je jutros dobila novi zaokret. Jer, gradonačelnik Basre, grada u kojem se trebalo igrati, Asaad Al-Eidani i predsjednik Iračkog nogometnog saveza Adnan Darjal, potegnuli su osobno do Kuvajta, gdje su Kostariki ponudili neviđene pogodnosti ako bi ipak pristali odigrati utakmicu.

Vele, pobrinut će se za to da se igrače i delegaciju privatnim zrakoplovom prebaci iz Kuvajta u Basru i natrag nakon utakmice, a spremni su i pomaknuti termin sa 17 na 21 sat po lokalnom vremenu, sve kako bi se igralo... No, barem zasad, Kostarikanci ništa od navedenog nisu spremni prihvatiti, pa je tako i utakmica još uvijek pod oznakom otkazane.

Inače, Kostarika je 9. studenog u svojoj zemlji odigrala zasad jedinu prijateljsku utakmicu i u njoj pobijedila Nigeriju s 2:0, a svoj će nastup na SP-u otvoriti istoga dana kad i Hrvatska, u srijedu od 17 sati protiv Španjolske.

Linker
08. svibanj 2024 01:34