KIERAN MCMANUS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
KOMBINACIJE ZA PROLAZ

Sve kalkulacije uoči najveće utakmice Hrvatske na SP-u: Samo da se ne dogodi - navijanje za Kanadu!

Ako izgube i Hrvatska i Maroko, skupinu osvaja Belgija, a o drugom mjestu odlučuje gol-razlika
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 01. prosinac 2022. 09:36

POBJEDA HRVATSKE

Sigurno drugi, vjerojatno prvi

Siguran prolaz među 16 najboljih, vjerojatno i prvo mjesto ako Maroko ne uspije nadoknaditi lošiju gol-razliku. Hrvatska ima 4:1, Maroko 2:0, a nakon ukupne gol-razlike sljedeći kriterij je broj postignutih golova. Ako, recimo, Hrvatska dobije 1:0, a Maroko 3:1, i dođe do potpune izjednačenosti (po sljedećem kriteriju međusobnih susreta s obzirom na odigranih 0:0 su također izjednačeni) presudit će manji broj negativnih fair-play bodova (žuti je minus 1, drugi žuti minus 2, direktni crveni minus 3, žuti pa direktni crveni minus 4 boda). I Hrvatska i Maroko su trenutačno na minus 2, a kad bi kojim slučajem i u tom segmentu bili izjednačeni, ždrijeb bi odlučio tko će biti prvi, a tko drugi u skupini.

NERIJEŠENO

Sigurno drugi, možda i prvi

Još jedan rasplet koji Hrvatsku definitivno vodi u osminu finala jer je Kanada već ispala, a Belgija bi ostala na bodu manjka. I s bodom bi Vatreni mogli do prvog mjesta u slučaju da Kanada ne izgubi od Maroka, kojem bi u takvom raspletu samo pobjeda bila dovoljna za osvajanje skupine. Okončaju li se remijem obje utakmice 3. kola u skupini F, dalje idu Hrvatska i Maroko. I Belgija može proći s bodom protiv hrvatske reprezentacije, no da bi to bilo tako, Maroko od Kanade mora izgubiti s barem tri pogotka razlike. Belgija nakon dva odigrana kola ima razliku pogodaka 1:2, a Maroko 2:0, što znači da bi i s porazom 0:3, u slučaju belgijskih 1:1, Afrikanci prošli dalje.

PORAZ HRVATSKE

Možda drugi, vjerojatno treći

Pobjedom protiv Hrvatske Belgija odlazi na šest bodova i svog posljednjeg suparnika u skupini ostavlja dva boda iza sebe. Jedina šansa Vatrenima u tom slučaju postaje uspjeh Kanade, koja bi morala pobijediti Maroko da bi Hrvatska otišla u nokaut fazu. Maroku bi bod bio dosta za drugo mjesto, dok ga trijumf vodi dalje kao prvoplasiranog. Ako izgube i Hrvatska i Maroko, skupinu osvaja Belgija, a o drugom mjestu odlučuje gol-razlika.

Hrvatska bi sigurno prošla s minimalnim porazom, a izgubi li, primjerice, 0:2, Maroku za izjednačenje s Hrvatima treba poraz od 2:3; zabije li manje i izgubi utakmicu sa samo jednim pogotkom razlike, ispast će. Iz tog rakursa 4:1 protiv Kanade ima veliku važnost.


"Gvardiol je igrač za Real, Perez je zakasnio jer ga je već trebao kupiti". Tim je riječima Krunoslav Rendulić komentirao činjenicu da bi Chelsea već nakon SP-a mogao dovesti stopera iz Leipziga. Tko bi još od Vatrenih mogao imati ponude nakon Katara, je li među njima i Livaja te smije li njega Hajduk prodati saznajte u našem Mundocastu:

Linker
23. travanj 2024 21:41