PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
O SEBI U TREĆEM LICU

‘Sve oko Cristiana uvijek potiče na rasprave, ali nema afere. A zabrinuo bih se da s 37 moram još nešto dokazivati‘

Kapetan portugalske reprezentacije djelovao je samouvjereno na presici portugalske reprezentacije
Piše: JL.Objavljeno: 21. studeni 2022. 10:55

Pokazao je gard kapetana. Cristiano Ronaldo pojavio se na prvoj press-konferenciji portugalske reprezentacije i bez krzmanja odgovarao na sva pitanja. Neka po njega nisu bila niti ugodna niti afirmativna...

"Oporavio sam se od turbulentnog razdoblja u klubu i osjećam se spremnim za Svjetsko prvenstvo. Ovo mi je peti nastup na svjetskim turnirima. Neka su iskustva bila pozitivna, neka nisu. Kao i sve u životu. No, Mundial je posebno razdoblje u životu svakog sudionika. Imaš dojam da cijeli svijet staje, da ništa drugo ne postoji. Svi žele gledati Mundial i razgovarati o njemu", kazao je Ronaldo u uvodu.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Izglede portugalske reprezentacije kapetan procjenjuje iznimno dobrima...

"Imamo ogromni potencijal, ali moramo razmišljati od utakmice do utakmice. Sada nam je u fokusu isključivo prvi susret, protiv Gane. Vjerujem da ćemo rasti formom kako turnir bude odmicao. Imamo sjajan miks mladih i iskusnih igrača. Posjedujemo kvalitetu da odemo - do kraja."

Ronaldo je spomenuo i favorite turnira. Nije predvidio nikakva iznenađenja...

"Brazil, Argentina, Francuska su reprezentacije s najviše šansi. Tu su i Njemačka, Španjolska... To su najzvučnija imena kada govorimo o favoritima. Ali nemojte zaboraviti Portugal. Mi smo 2016. na europskoj razini pokazali da smo sposobni iznenaditi i nametnuti se."

Cristiano Ronaldo ima rekordni 191 nastup za portugalsku reprezentaciju. Najbolji je strijelac u povijesti Portugala (sa 117 golova). Ima i pet Zlatnih lopti. Nikada međutim nije proglašen najboljim igračem Svjetskog prvenstva. No, jedan Portugalac ima spomenutu titulu: 1966. u Engleskoj, Eusebio je osvojio titulu najboljeg nogometaša turnira.

image

Cristiano Ronaldo je u Katar stigao s velikim očekivanjima

GIUSEPPE CACACE Afp

"Ne jurim rekorde. Oni sami dolaze. Dostići Eusebija bilo bi doista nešto posebno. Ali, ovog trenutka ne razmišljam o tome. Mislim jedino o Portugalu i osvajanju Svjetskog prvenstva."

Mediji nerijetko ističu Ronalda kao nogometaša koji sve podčinjava vlastitom egu. Stoga nije čudno da se suočio s novinarskim upitom: smatra li sebe najvećim igračem u povijesti?

"Ne gledam svijet sa strane već vlastitim očima. Razumljivo je da se nekima sviđam više, nekima manje. Neki više vole plavuše, drugi crnke. Ponosan sam na sve što sam u karijeri postigao, ali osvajanje Svjetskog prvenstva doživljavam kao ogroman motiv."

Koliku odgovornost osjeća kao kapetan portugalske reprezentacije?

"Odgovornost imam od svoje 12 godine kada sam otišao od kuće. I sada imam odgovornost – kao igrač, prijatelj, otac... Pritisak je uvijek isti, ali sa životnim iskustvom koje danas imam neke stvari mogu lakše pretpostaviti."

Ronaldo se javno zahvalio bivšem suigraču Ikeru Casillasu na tweetovima. Nekadašnji vratar Reala prisjetio se zajedničke karijere, a podržao je i "ono što je od Ronalda ostalo", aludirajući na mnogobroje kritike, kojima je Portugalac posljednjih mjeseci izložen (poglavito u Manchester Unitedu).

"S Ikerom imam odličan odnos. Poštujem mišljenja drugih ljudi, ali da se s 37 godina i osam mjeseci još moram nekome dokazivati bio bih jako zabrinut."

Zbog Ronaldovih nesuglasica na Old Traffordu engleski su mediji "pustili priču" kako kapetan portugalske reprezentacije nema idiličan odnos s Brunom Fernandesom.

"Sve što se zbiva oko Cristiana Ronalda uvijek potiče rasprave. Već sam navikao na takve situacije. Ali, tu nema afere. Moj odnos sa svim igračima u momčadi je izvrstan. To uostalom možete i kod njih provjeriti."

Linker
18. svibanj 2024 13:38