TOM DUBRAVEC Cropix
STRANI MEDIJI

Svi se klanjaju briljantnom Gvardiolu, a Francuzi se okomili na Vatrene: ‘Hrvatska je neugledna!?‘

Naslov izvješća španjolske Marce je: ‘Hrvatska pokopala belgijsku zlatnu generaciju‘.
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 01. prosinac 2022. 20:35

Nakon neodlučenog rezultata s Marokom i uvjerljive pobjede nad Kanadom, Hrvatska je remizirala s Belgijom u trećem kolu SP-a, te u osminu finala ide kao drugoplasirana momčad skupine F s pet osvojenih bodova. Izvještaji inozemnih medija o dvoboju na Ahmad bin Ali stadionu poprilično su šaroliki, ali većina je ujedinjena u tvrdnji da su Vatreni okončali jednu eru belgijske reprezentacije, kao što su ujedinjeni i u hvalospjevima na račun Joška Gvardiola.

BBC, primjerice, piše kako je Hrvatska bila "neuvjerljiva", ali da je odigrala onoliko koliko joj je bilo potrebno da osigura nastavak natjecanja.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

- Prikazali su manje od onoga što su pružili da bi stigli do finala u Rusiji prije četiri godine i njihovo je slavlje bilo prilično prigušeno nakon što su uspjeli proći - stoji u BBC-evom tekstu, dok The Guardian smatra da je zlatno doba Belgije prošlo, ističući "briljantne" Gvardiolove intervencije.

Daily Mail je u svom izvještaju stavio fokus na belgijsku reprezentaciju, konstatirajući kako su bili "nesposobni postići pogodak". Kritike se u prvom redu, dakako, odnose na Romelua Lukakua koji je propustio tri prilike u posljednjih pola sata utakmice, a navodi se i kako je Interovog centarfora najprije tješio Thierry Henry, a onda je u suzama otišao prema tunelu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

- Kevin De Bruyne je bio u pravu. Njihovo vrijeme je prošlo - pišu, nadalje, novinari Daily Maila o momčadi Roberta Martineza, dok o Hrvatskoj kažu:

- Ovo nije zlatna generacija, ali je momčad.

CNN piše kako Belgija nije uspjela pobijediti "organiziranu Hrvatsku", uz opasku kako je Gvardiolov klizeći start u posljednjim sekundama utakmice "spasio dan Hrvatima".

Slično pišu i belgijski mediji u kojima se također spominje kraj njihove "zlatne generacije".

- Prvi put u 21. stoljeću, "crveni vragovi" nisu uspjeli preživjeti grupnu fazu na velikom natjecanju. To je neprihvatljivo za broj 2 na svijetu - konstatirala je belgijska Sporza, koja se također naklonila Gvardiolovoj izvedbi:

- Gotovo je sam držao Hrvate u igri. Dvadesetogodišnji centralni branič nakon ovog SP-a moći će birati između vrhunskih europskih klubova.

image

Gvardiolova reakcija ispred Lukakua

MANAN VATSYAYANA Afp

Talijanska La Gazzeta dello Sport u svom izvještaju piše kako je remi na Ahmad bin Ali stadionu zapravo bilo "nikad slađih 0-0 za Brozovića i društvo" i da je Belgija "najveće razočarenje ovog SP-a", dok francuski L‘Equipe tvrdi kako je "crvene vragove" neutralizirala "neugledna" Hrvatska. Ipak, čak su se i u (pre)kritičnom izvješću uglednog francuskog lista naklonili mladom hrvatskom stoperu.

- Gvardiol već ima sve. Iako mu je samo 20 godina, ponovno je pokazao rijetku mirnoću. Točan u svom postavljanju i čitanju igre, nepopustljiv u duelu i vrlo dobar s loptom. Lukakuov ulazak ponudio mu je potpuno drugačiji vis-á-vis kalibar, ali to ga nije uznemirilo. Bio je pun samopouzdanja, iskazao se i s nekoliko prodora, od kojih je jedan rezultirao opasnim Kovačićevim udarcem. Utakmicu je zaključio savršenom intervencijom u posljednjim sekundama - stoji u L‘Equipeovom tekstu.

Naslov izvješća španjolske Marce je: "Hrvatska pokopala belgijsku zlatnu generaciju", dok madridski As piše kako Dalićeva momčad "još uvijek ima što za reći u Kataru".


MUNDOCAST S ILIJOM LONČAREVIĆEM

Prvu analizu utakmice između Hrvatske i Belgije donio je Ilija Lončarević koji je ukazao na neke velike promjene u igri Vatrenih, ali i pohvalio pojedine igrače za prikazano u ovom susretu. Pogledajte što je sve Lončarević rekao o utakmici koja je Hrvatsku odvela u osminu finala Mundiala:

Linker
22. travanj 2024 02:09