TOM DUBRAVEC Cropix
OKRUGLI STOL SN

‘Svima kapa dolje, a mlađi neka samo pogledaju što je Ivan Perišić napravio protiv Maroka...‘

Vatreni su ugrabili još jednu medalju, a domaća nogometna lica su oduševljena Dalićem i igračima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. prosinac 2022. 11:52

Za kraj Svjetskog prvenstva u Kataru najljepši, najradosniji Okrugli stol Sportskih novosti. Vatreni su opet brončani, nakon Francuske 1998. godine. Prije četiri godine bili smo viceprvaci svijeta... Sila, sila smo velika, grandiozna nogometna nacija. Svi ti dečki zaista zaslužuju odlikovanje, naravno uz izbornika Zlatka Dalića, “izbornika svih izbornika”.

- Sve je na kraju ispalo fenomenalno. Zasluženo smo opet uzeli broncu. Prije Svjetskog prvenstva u Kataru vjerojatno nitko nije niti razmišljao da se može dogoditi tako nešto. Za mene je ovo isti uspjeh kao srebro na prošlom prvenstvu u Rusiji - kazao nam je Krunoslav Rendulić.

Kad je pričao o samoj utakmici s Marokom, trener Zrinjskog nam je rekao...

- Prvo poluvrijeme utakmice s Marokom bilo je među dva-tri najbolja poluvremena koja smo odigrali na Mundijalu. Imali smo jako dobru energiju, bili smo rastrčani, s visokim pritiskom. Sastav koji je složio izbornik Dalić dao je do znanja da idemo na pobjedu. Perišić na lijevom beku, Oršić na krilu... Bilo je jasno od starta da nas zanima samo trijumf.

Riješio bi dvojbe

Na koncu je bilo dramatično, ali Rendulić je želio nešto posebno apostrofirati...

- Koliko god se promoviraju nenogometne države i nenogometni suci, ovo nema smisla. Ovo što je napravio katarski sudac bila je prava lakrdija. Ne možeš ne svirati onaj jedanaesterac nad Gvardiolom. Taj jedanaesterac, koji je bio klasik, riješio bi sve dileme. Ne bi više bilo nervoze do kraja utakmice, ne bi bilo onog pritiska Maroka. Kad momčad krene va banque, obično nešto napravi. Nešto se izrodi iz tih napucavanja, pa se izrodilo i za Maroko. Ali, pustimo sad to, vrijeme je za slavlje, za veliku hrvatsku feštu - zaključio je Rendulić.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Bivši hrvatski reprezentativac Ivan Bošnjak javio nam se veselim glasom.

- Treći smo na svijetu... Treći smo na svijetu... To se stalno treba ponavljati. Čudesni smo, nevjerojatni, fantastični. Hej, ljudi, treći u Francuskoj, drugi u Rusiji, treći u Kataru. Nešto neviđeno, idemo slaviti i nakloniti se ovim dečkima, našim sjajnim Vatrenima, izborniku Daliću, svima - razdragano je pričao Bošnjak.

Veli da je ogled za broncu bio iznimno uzbudljiv.

- Nekako bih kazao da je prvo poluvrijeme protiv Maroka bilo možda i naše najbolje na Mundijalu. Baš je sve išlo kako treba. Mogli smo tu prvu dionicu završiti i s većom prednošću, pa bi nam u drugom dijelu bilo puno lakše. Ne bismo na kraju ulazili u nervozu.

I on je poput Rendulića morao nešto kazati o sucu...

- Strašno kakav penal on nije dosudio!? Meni su to nevjerojatno smiješne situacije na ovom prvenstvu. Na najvećem nogometnom natjecanju na Globusu ne bi se smjele događati takve stvari, to je nedopustivo, neprihvatljivo. U redu, sudac može biti u nekoj poziciji s koje ne vidi prekršaj, možda nije vidio udaranje po nozi Gvardiola. Međutim, zašto onda postoji VAR? Ne razumijem, kako suci u VAR sobi nisu vidjeli onaj prekršaj? Ljudi moji, to je cirkus. Zamislite da je marokanski napadač pogodio glavom u zadnjim sekundama jer tada bismo ušli u produžetak... Bila bi Hrvatska teško oštećena, užasno zakinuta!

Radosni dani

Na kraju je zaključio...

- Pustimo sad sve, idemo na slavlje, ovo su radosni dani. Naš uspjeh je definitivno - strašan!

Još jedan bivši hrvatski reprezentativac Jurica Vranješ uživao je, kaže, cijelo prvenstvo u igrama Vatrenih.

- Bronca je naša! Rekao bih brončana medalja zlatnog sjaja i to nije floskula. Pokazali smo još jednom da smo nogometna velesila. Zasluženo smo treći na svijetu, sljedeće godine smo na Final Fouru Lige nacija, mislim da nema veće potvrde da smo među najvećim nogometnim silama, da smo jedinstveno čudo. Svima kapa dolje - kazao je u uvodu Vranješ.

Rekao je kako se divio - Ivanu Perišiću!

- Ivan je igrao lijevog beka i podredio se momčadi i reprezentativnom cilju. On može biti svjetionik, vodilja mlađim igračima. U trenucima kad im padne napamet govoriti “ne voli me trener, ne voli me ovaj ili onaj i zato ne igram...” Neka samo pogledaju što je napravio Perišić protiv Maroka da osvojimo tu veliku brončanu medalju.

Pohvalio je posebno i Mislava Oršića...

- Oršić ima taj ulaz i fantastičan udarac desnom nogom, zaslužio je sve što mu se dogodilo, jako mi je drago što je on bio strijelac tog pogotka koji nam je donio broncu. On često daje takve golove. U prvih nekoliko utakmica stabilizirali smo momčad, a on je uvijek kad je ušao nešto napravio. Uostalom, bio je asistent Petkoviću protiv Brazila, asistirao je i Majeru protiv Kanade.. Bilo je to sjajno prvenstvo za njega, a napravio bi i više da je imao više minuta. Čestitam Oršiću, napravio je velike stvari.

image
PAUL ELLIS Afp

Dečki iz HNL-a

Vranješ je na kraju svega želio nešto kazati o HNL-u.

- Ovo je bilo prvenstvo u kojem su igrači iz HNL-a bili sjajni i naša liga zaslužuje ogromne pohvale i ima neviđene zasluge za ovu broncu. Livaković je bio fenomenalan, sigurno je među tri najbolja vratara na Mundijalu. Protiv Brazila je Oršić asistirao Petkoviću za ono izjednačenja koje nas je odvelo na kraju u polufinale. Jučer je, pak, Livaja asistirao Oršiću za pobjednički pogodak... Josip Šutalo je odigrao odlično u odlučnoj borbi za broncu. Zaista nakon ovog Mundijala treba pohvaliti našu ligu i izbornika Dalića, koji se odlučio voditi te dečke iz HNL-a. Prepoznao ih je.



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Hrvatska je osvojila treće mjesto na SP-u u Kataru, a odmah po završetku utakmice između Hrvatske i Maroka u Mundocastu je analizu utakmice donio Ilija Lončarević. Proslavljeni trener je opisao zbog čega je Luka Modrić fenomen, Joško Gvardiol najbolji stoper na svijetu, a Ivan Perišić nevjerojatan na ovoj poziciji. Pogledajte cijelu Mundocast:

Linker
27. travanj 2024 18:27