JAVIER SORIANO Afp
‘JESU LI NAS PREVARILI?‘

Teške optužbe na račun nogometne velesile: ‘Jednim udarcem su izbjegli Hrvatsku i Brazil!‘

‘A neposredno prije međusobnog dvoboja na SP-u, potpisali su sporazum o suradnji...‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 02. prosinac 2022. 14:04

"Elitni sport vam ne dopušta nagađanje. Da biste osvojili Svjetsko prvenstvo, morate pobijediti svakoga s kime se suočite. To je ono što ćemo pokušati učiniti", rekao je Luis Enrique uoči utakmice Španjolske i Japana u trećem kolu grupne faze katarskog Mundijala, nastojeći uvjeriti javnost kako njegova momčad neće pribjegavati kalkulacijama.

Po završetku utakmice na Khalifa International stadionu, koju su Španjolci, na koncu, izgubili od japanske reprezentacije, te posljedično zauzeli drugo mjesto E skupine, i za suparnika u osmini finala dobili Maroko, dio medija i nogometne publike sumnja u Enriqueovu iskrenost. Svjetske prvake iz 2010. godine optužuje se da su strateški pristupili ogledu s "plavim samurajima" i, u konačnici, namjerno izgubili kako bi u osmini finala izbjegli Hrvatsku, a u četvrtfinalu (vjerojatno) Brazil. Osobito su sumnjičavi njemački mediji s obzirom na to da je njihova reprezentacija zbog španjolskog poraza ispala s turnira.

image

Luis Enrique

JAVIER SORIANO Afp

Bild se tako pita "je l‘ nas Španjolska prevarila?", dok je WAZ u svom tekstu znakovito primijetio kako je Enrique u utakmicu s Japanom ušao bez pet prvotimaca; Jordija Albe, Marca Asensija, Ferrana Torresa, Danija Carvajala i Aymerica Laportea.

Oba navedena medija također su istaknula kako su Španjolska i Japan, neposredno prije međusobnog dvoboja na SP-u, potpisali sporazum o suradnji u mlađim dobnim uzrastima, ženskom nogometu, te obuci sudaca i trenera. Bild je, pritom, spomenuo i upitan tajming za objavu suradnje takvog tipa.

Treba spomenuti i kako je talijanska La Gazzetta dello Sport u svom izvještaju utakmice između Elfa i Kostarike na sami početak teksta stavila rečenicu: "Njemačka ide kući, izdana od Španjolske".

Španjolski mediji, s druge strane, nisu posvećivali preveliku pažnju problematiziranju eventualnih kalkulacija njihove nacionalne selekcije. Marca, ipak, zaključuje kako je Španjolska odabrala put koji nije "ni lagan, ni težak", dok AS na napise u njemačkim medijima odgovara izjavom Luisa Enriquea, koju je dao nakon utakmice.

- Odabrao sam jedanaestoricu za koju sam mislio da su najbolji za ovu utakmicu. Moram odabrati sastave prije utakmice i opet bih učinio isto. Ponekad se ovakve stvari dogode na prvenstvu - rekao je 52-godišnji strateg.

Dinamično je i na Twitteru, gdje su posebno aktivni, dakako, njemački navijači.

"Znali su da će od drugog mjesta imati više koristi", "Protiv koga bi radije igrali u jednoj utakmici, Hrvatske ili Maroka?", "Španjolska je izbjegla Hrvatsku i Brazil, te se riješila Njemačke – sve jednim udarcem", "Španjolska je namjerno izgubila od Japana kako bi izbjegla potencijalni četvrtfinalni susret s Brazilom", samo su neki od komentara Nijemaca na toj društvenoj mreži.

U cijelu priču uključili su se i administratori jedne od najpoznatijih nogometnih stranica na društvenim mrežama, 433. Oni su, naime, na svom TikTok profilu objavili videozapis iz španjolske svlačionice nakon poraza od Japana, na kojem se vide odlično raspoloženi igrači La Rioje kako plešu i zabavljaju se, a u opisu stoji: "Kad izbjegneš Argentinu i Brazil. Enriqueov masterclass". Kako je to izgledalo, pogledajte OVDJE.



Hrvatska ima nešto što Španjolska nema. To je rezime današnjeg Mundocasta u kojem je gostovao trener Šibenika Mario Cvitanović s kojim smo analizirali viđeno na utakmici protiv Belgije te napravili prvu najavu dvoboja protiv Japana. Pogledajte cijeli Mundocast:

Linker
23. travanj 2024 12:19