FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp
ZADNJI DANI

Tite je s Brazilom izgubio samo dvije bitne utakmice, ali poraz od Vatrenih bio bi njegov kraj

Brazilski izbornik vodi tu reprezentaciju već šest godina. Jednom je već izgubio u četvrtfinalu SP-a
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. prosinac 2022. 06:25

Lijepo li je biti izbornik nogometne reprezentacije Brazila... U 80 utakmica na klupi Selecao izbornik Tite ima samo šest poraza. Upisao je 61 pobjedu, 13 neriješenih i 6 puta je pognute glave napuštao travnjak. Ali, od tih šest poraza samo je dvaput gubio u pravim natjecateljskim utakmicama. Pragmatični izbornik je 61-godišnji Tite jer očito ne pridaje veliku važnost test dvobojima...

Očekuju se velika djela

Prvi put je izgubio u desetoj utakmici na klupi Brazila. Dvoboj koji nije bio značajan ni po čemu osim po rivalstvu dvaju najvećih južnoameričkih suparnika. Sastali su se u Melbourneu na radost australskih fanova, u terminu kada su najvažniji igrači već na odmoru. Ako ne tijelom, onda glavom. Pred 95.000 nogometnih fanatika dobila je Argentina 1:0, ali bio je to poraz koji ne peče. Za razliku od onog sljedećeg jer Tite je s Brazilom napustio Svjetsko prvenstvo u Rusiji već u četvrtfinalu.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Kažemo “već” jer Brazil je uvijek kandidat za svjetski naslov, uvijek se velika djela očekuju od igrača u žutim dresovima. Belgija je u Rusiji bila jača, možemo reći spremnija i spretnija. Nije to današnja Belgija, od koje se Eden Hazard oprostio s “debelim” zakašnjenjem. Bila je to Belgija u punom sjaju, a Brazil “ranjen” još od domaćeg SP-a obilježenog s njemačkih 7:1. Tite je pokušao vratiti sjaj velikoj naciji, ali nije uspio u Rusiji. Bio je gotovo besprijekoran do četvrtfinala, na startu je remizirao sa Švicarcima (1:1), zatim po 2:0 dobivao Srbiju, Kostariku i Meksiko, da bi zapeo na Crvenim vragovima. Koban je bio de Bruyne, koliko i autogol Fernandinha.

Brazil je rano otišao kući, imao je dovoljno vremena da se pripremi za novi pohod na trofej. Godinu poslije Tite je uzeo Copa Americu i potom se ekipa malo opustila po prijateljskim ogledima. S identičnih 0:1 u dva mjeseca, od rujna do studenoga, gubili su od Argentine i Perua. Ali, opet ćemo ponoviti, bez posljedica. Što se, dakako, ne može kazati za izgubljeno finale nove Cope u ljeto prošle godine. Brazil kao da je uklet u ulozi domaćina. Još od 1950. i Urugvaja kod kuće ne osvajaju trofeje. U Rio de Janeiru na mitskom stadionu nekoć zvanom Maracana izgubili su opet od Argentine. Međutim, više nije bila prijateljska, igrala se ratnička prava utakmica za trofej. Brazil nije obranio naslov pobjednika Cope, a Tite je upisao i peti poraz.

image
NELSON ALMEIDA Afp

Šesti je stigao u Kataru, ali kao i većina prethodnih ima prefiks “beznačajni”. Kamerunu je Tite suprotstavio ekipu s klupe, koja nije uspjela otključati Kamerunce unatoč više od 20 udaraca prema vratima samo u prvom dijelu.

Igra na rezultat

Što je glavna poruka iz šest poraza Brazila pod Titeom? Izbornik je praktičan čovjek, svoju momčad kao fino glazbalo uštimava za velike koncerte, a na testovima nema prave muzike. Svira se falš. Brazil s Titeom pokazao je i u Kataru da je ekipa koja zna igrati na rezultat. Čvrsti u zadnjoj liniji, sjajan i nepredvidiv u prednjoj. Tite je dosad izgubio tek dvije natjecateljske utakmice i to je podatak koji puno govori jer sebe i ekipu tempirao je za veliku scenu. Prošle godine nije uspio na Copi, ali za utjehu, jednu Copu već ima.

image
NELSON ALMEIDA Afp

Dosad bilježi šest poraza, sa sedmim će se oprostiti od klupe. Ako ga doživi, jasno, jer Tite ima ugovor do kraja ovog mjeseca. U Kataru će kazati zbogom izborničkoj ulozi i zato, što bi rekli u reklamama, dolazi neponovljiva prigoda. Hrvati mogu prvi Titeu staviti “marku i pečat” na povratnu kartu za Brazil. Sedmi poraz je njegov definitivni rastanak, ali, s druge strane, Brazilci od finala Cope u srpnju prošle godine, u 19 susreta, imaju samo nebitni poraz od Kameruna. Međutim, činjenica je da nisu u tih 19 susreta igrali na jedanaesterce, pa možda stiže prigoda da se i u tom segmentu malo pokažu.

Titeovih šest poraza

BRAZIL0

ARGENTINA 1

(9. lipnja 2017., Melbourne)

Poraz bez značaja u prijateljskoj utakmici, svojevrsnoj ekshibiciji u Australiji pred 95.000 gledatelja.

BRAZIL1

BELGIJA 2

(7. srpnja 2018., Kazan)

Bolni neuspjeh, drugi poraz Titea značio je ispadanje u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Titeu je presudio Kevin De Bruyne.

BRAZIL 0

PERU 1

(11. rujna 2019., Los Angeles)

Još jedan poraz u test utakmici, dvoboju revijalnog karaktera za uveseljavanje dijaspore po Americi.

BRAZIL 0

ARGENTINA 1

(15. studenoga 2019., Rijad)

Sponzorske obveze ispunjene su prijateljskom utakmicom na stadionu Al Nassra, Messi je zabio iz “odbijanca” nakon obrane Alissona s bijele točke.

BRAZIL 0

ARGENTINA 1

(11. srpnja 2021.)

Najteži poraz, izgubljeno finale Copa Americe na Maracani pogotkom Angela Di Marie, trofej je kliznuo Titeu kroz ruke.

KAMERUN 1

BRAZIL 0

(2. prosinca 2022., Doha)

Nebitan poraz, tek za utješnu radost Kameruna jer u skupini je Brazil nakon dva kola već osigurao prolaz u osminu finala.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

S kojom taktikom bi Zlatko Dalić trebao krenuti protiv Brazila, a koji bi igrači donijeli Hrvatskoj prodornost i stabilnost na toj utakmici? O tim i drugim pitanjima u Mundocastu smo razgovarali s uglednim nogometnim trenerom Ilijom Lončarevićem.

Linker
27. travanj 2024 23:39