INA FASSBENDER Afp
REZULTATI ANKETE

Tko će naslijediti Titea na klupi Selecaa? Brazilci jedno ime žele više i od Pepa Guardiole

Ispitanici nemaju problem s europskim izbornikom u svojoj reprezentaciji
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 26. prosinac 2022. 23:07

Tko će sjesti na klupu Brazila i pokušati vratiti sjaj jednoj iznimno talentiranoj generaciji? Odgovor ćemo saznati u siječnju, tako je barem kazao tamošnji Savez (CBF), a do tad će se još mnogo raspravljati o opcijama u vidu Titeova nasljednika. Nije tajna da Brazilci žude za europskim imenom na klupi Seleçaa, iako i takav scenarij izaziva brojne polemike među legendama nacije.

UOL Esporte, brazilski medij koji je nedavno lansirao vijest o kontaktu između Brazila i Carla Ancelottija, sada je proveo anonimnu anketu među nogometašima brazilske lige (26 ispitanika) te provjerio koga bi najviše voljeli vidjeti kao novog izbornika reprezentacije.

Dok se neka dobro poznata imena, poput osvajača SP-a 2002. Rivalda, protive izborniku iz europskog nogometa, 88 posto ispitanika ankete ne vidi problem u tome da idući izbornik bude stranac. Zadnji put takav su slučaj imali 1965, kada je Filip Nunez vodio Seleçao u jednoj utakmici, a prije toga Portugalac Joreca kratko je bio na klupi 1944.

Pep Guardiola bio je jedan od željenih imena, navodno je razgovarao sa Savezom i prije Svjetskog prvenstva te ih hladno odbio, pisao je upravo UOL Esporte, a sada je Španjolac iz Manchester Cityja dobio 26 posto glasova ispitanika. Samo jedno ime je popularnija želja među ispitanim brazilskim nogometašima, a to je također stranac - 30 posto glasova pokupio je Portugalac Abel Ferreira, koji je prema mnogim medijima i prvi favorit za naslijediti Titea.

Ferreira je 44-godišnji trener Palmeirasa, s kojim je prošle sezone osvojio naslov prvaka Brazila, a prethodno je u dva navrata osvajao Copa Libertadores s istim klubom. Trenersku karijeru započeo je 2012. u mlađim uzrastima lisabonskog Sportinga, da bi kasnije preuzeo Bragu, a 2019. preselio je u Grčku i vodio PAOK. Fernando Diniz, trener Fluminensea, treći je na listi. U provedenoj anketi dobio je 22 posto glasova.

Čuveni centarfor Ronaldo kazao je nakon SP-a u Kataru da bi volio vidjeti europsko ime na klupi Seleçaa, naveo je Josea Mourinha kao željenu opciju, ali male su šanse da će Portugalac pristati na tu ulogu. Istovremeno ga želi i njegova nacija nakon što je Fernando Santos sporazumno napustio ‘Navigatore‘, ali po svemu sudeći, Mourinho će ostati u Romi barem do isteka ugovora, dakle do ljeta 2024. godine. U kontekstu novog brazilskog izbornika još su se spominjali Ancelotti i Zinedine Zidane, no Talijan je javno rekao da ostaje vjeran Real Madridu, a zasad nema indicija koje ukazuju na to da je Francuz blizu brazilske klupe.

Linker
11. prosinac 2023 23:10