GEOFF ROBINS Afp
‘STIJENA‘ NA VRATIMA

Tko je kontroverzni lik koji prijeti Vatrenima? Zvezdaš iz Knina s kojim bi izbornik ‘odmah otišao u rat‘!

Često se hvali kako je rođen u "srpskoj Dalmaciji" i da sa zastavom "Delije Knin" nikad ne gubi utakmice
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 03. travanj 2022. 15:21

Od Dinare Knin do Radničkog, od East Hamiltona do Nacionala iz Montevidea, od Quilmesa do Sivasspora. Kanada, Argentina, Turska, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Srbija: postaje su to karijere 34-godišnjeg Milana Borjana, koji će stajati među vratnicama kanadske reprezentacije kada "canucksi" 27. studenoga izađu na stadion Khalifa International i suprotstave se "vatrenima".

Skeniranje drugog suparnika Hrvatske na Svjetskom prvenstvu brzo je detektiralo najkontroverznijeg čovjeka. Borjan će idućih tjedana i mjeseci sigurno imati hrpu zahtjeva za intervjue, a razlog su izjave kojima je u više navrata opisao svoj rodni Knin kao srpski i "zvezdaški" grad. Kad mu je novinar B92 u intervjuu 2018. počeo postavljati pitanje s "Rođen si u Hrvatskoj…", Borjan ga je istog trena prekinuo:

- Velika greška. Nisam rođen u Hrvatskoj, nego u Krajini, Dalmaciji, to je bilo srpsko mjesto. Dakle, rodom sam iz Srbije, ali osjećam se kao Kanađanin. Tamo sam proveo puno godina i oni su puno pomogli mojoj obitelji.

image
FLAVIU BUBOI Nurphoto Via Afp

Bio je to nastavak priče iz iste sezone, u kojoj se Crvena zvezda plasirala u nokaut fazu Europske lige, ostvarivši najveći europski uspjeh u 25 godina. Odlučujuća je bila pobjeda protiv Kölna (1-0), nakon koje je Borjan razvio crveno-bijelu zastavu s natpisom "Delije Knin". Pohvalio se da ju je dobio na dar u Londonu, nakon dvoboja s Arsenalom, kako pod njom "nikad ne gubi utakmice" i da je njegovi suigrači "obožavaju".

- Kad sam stigao u Ulicu Ljutice Bogdana, rekao sam da sam iz Knina te kako sam ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. Znam tko sam i odakle potječem. Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a trijumf nad Kölnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju - rekao je tada za Kurir.

Borjan za Kanadu brani od 2011. godine, i dosad je skupio 63 nastupa. Debitirao je u prijateljskoj utakmici protiv Grčke, a već nekoliko mjeseci kasnije bio je u kadru na Gold Cupu, gdje je dobio priliku protiv Gvadalupe (1-0) i Paname (1-1). Njegova je reprezentativna karijera u sljedećim godinama plovila između neigranja, sjedenja na klupi i prvog izbora.

Vratio se na mapu tijekom Gold Cupa 2017. i 2019., a svoj status zabetonirao u netom završenim kvalifikacijama. Otkad je u studenome navukao rukavice u meču s Kostarikom, Kanada je u idućih sedam utakmica primila samo dva gola. U posljednjem porazu od Paname (0-1), kad je plasman u Katar već bio osiguran, priliku je dobio Maxime Crépeau.

image
CHRISTOF STACHE Afp

Na ulasku u završnicu kvalifikacija, kanadski CBC Sports o njemu je objavio priču i nazvao ga "stijenom" koju je izbornik John Herdman trebao. Borjanova je prisutnost, pišu, dala reprezentaciji sigurnost, a njegova želja osvojila je Herdmana kad su se početkom 2018. susreli u prvom reprezentativnom kampu u Murciji. Najsvjetliji trenutak s reprezentacijom dogodio mu se upravo u Hamiltonu, gradu u koji je njegova obitelj pobjegla tijekom rata; bila je to 2-0 pobjeda protiv Amerikanaca u kojoj je briljirao s nekoliko teških obrana.

- Kad sam ga prvi put sreo, znao sam da je to čovjek s kojim bih odmah otišao u rat - izjavio je Herdman.

CBC-ov Chris Jones zaključio je da je Crépeau moderniji profil vratara od Borjana, koji nije toliko tehnički potkovan i uglavnom se drži gol-linije, ali da je Herdmanu potrebnija strast i "aura koju je teško izmjeriti". Izbornik je to potvrdio prije ključnih utakmica na putu za Katar.

- Za mene nikad nije bilo sumnje. U ključnim trenucima taj tip zna kako se treba postaviti. I razumije kako u pravom trenutku treba povesti svlačionicu. Njegovo iskustvo zaista je pomoglo ovoj grupi mladića. A uz to je i dobar golman.

Linker
26. travanj 2024 12:26