Anthony Taylor i Vatreni na utakmici s Belgijom

 ALFREDO ESTRELLA Afp
SAMO DA SE NE OGLASI

Tko zna kakva bi bila povijest HR nogometa da nema VAR-a! Jer kad se oglasi, Vatreni gube s glatkih 0:3...

Uoči Japana možemo reći – samo da se VAR ne javi. Ili da se konačno jednom oglasi Hrvatskoj u korist.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. prosinac 2022. 12:24

Stop VAR je pokret u Ujedinjenom kraljevstvu protiv upotrebe VAR tehnologije na nogometnim utakmicama. Stop VAR moglo bi se iščitati i iz riječi Zlatka Dalić čija je tvrdnja kako "netko povlači crtu ovako ili onako" sugestija da to nije sustav kojem se može vjerovati.

Sve će biti dobro samo da se ne oglasi VAR, naša je pak poruka s dozom cinizma nakon iskustva koja su Vatreni imali s video sucima i njihovim pomoćnicima. VAR je sigurno donio dobro nogometu što god tko o tome mislio jer popravio je velik broj pogrešnih odluka, ali trebat će ga dotjerivati i što je posebno bitno po jasnim i istim kriterijima primjenjivati.

Hrvatska s VAR-om gubi čistih i glatkih 0:3 pa iz tog konteksta "čitamo" Dalića. Kad sudac ne sudi kazneni udarac za protivnika javi se VAR i kaže – to je "penal". Kad svira jedanaesterac za nas, oglasio se VAR i poruči – nema udarca s bijele točke. Uzalud se Modrić sprema...

Najpoznatiji je moskovski slučaj od 15. srpnja 2018. godine iz finala Svjetskog prvenstva kad je lopta pala na ruku Ivanu Perišiću. Sudac iz Argentine Nestor Pitana pokazao je na korner, ali VAR Talijan Massimiliano Irrati zvao ga je i tražio da promijeni odluku. Gledao je Pitana i gledao, otišao pa se vratio, nije bio siguran, a kad čovjek nije siguran ne bi trebao primijeniti velike i teške sankcije, no on je to na kraju ipak učinio. Sudio je kazneni udarac iz kojeg je Francuska povela 2:1 u finišu prvog dijela golom Griezmanna. Prije toga su dali gol iz slobodnog udarca koji im je poklonjen iako prekršaja nije bilo.

Lani na Euru u Glasgowu u drugom kolu turnira Hrvatska je igrala protiv Češke. Dejan Lovren imao je zračni dvoboj s protivničkom napadačem Patrickom Schickom. Lovrenov lakat raskrvario je suparnika. Sudac Španjolac Del Cerro Grande ništa nije svirao, ali zvao ga je VAR te je nakon pregleda pokazao na bijelu točku.

Gary Lineker, engleska nogometna legenda i ustvrdio je:

- Ovaj VAR je smiješan, ovo nikad nije kazneni udarac.

image
CHANDAN KHANNA Afp

I neki dan, Englez Anthony Taylor dao je Hrvatskoj jedanaesterac nakon prekršaja na Kramariću, ali opet je intervenirao VAR da je Lovren bio u minimalnom zaleđu te Modrić nije pucao klupskom kolegi Courtoisu...

Tri oglašavanja VAR-a na velikim natjecanjima u utakmicama Hrvatske završila su na našu štetu. Tko zna kakva bi bila povijest rezultata koje smo napravili da nije bilo VAR-a.

Zato uoči Japana možemo reći – samo da se VAR ne javi. Ili da se konačno jednom oglasi Hrvatskoj u korist.

Linker
25. travanj 2024 22:27