Lovren, Rakitić i Olić u raspravi sa sucem Nishimurom

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
VATRENI U BRAZILU 2014.

To je vidio cijeli svijet: Hrvatska je bila - pokradena! Taj je Japanac za Brazil poginuo kao kamikaza

‘Ne možeš protiv 12 igrača. Dođeš pa te pokradu pred čitavim svijetom..‘, rekao je Dejan Lovren.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. studeni 2022. 11:48

Kratko je trajala hrvatska samba na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine. Vatreni Nike Kovača ispali su već u skupini, poraženi smo na velikom otvaranju Svjetskog prvenstva od Brazila (1:3), pobijedili smo Kamerun (4:0) i na koncu pokleknuli od Meksika (1:3).

Nakon što se Vatreni nisu plasirali na Mundijal u Južnoj Africi 2010. godine, vjerovali smo da će Brazil biti uskrsnuće reprezentativnog nogometa, ali krivo smo vjerovali. Sad kad se prisjećamo tog boravka u Brazilu nekako nam prvo pada napamet japanski sudac Nishimura. Za domaćina Brazil "poginuo" je na tom velikom otvaranju kao - kamikaza. Izmislio je jedanaesterac za Brazil, Fred ga je odglumio za Oscara, a naš Dejan Lovren bio je velika žrtva, tragičar. Sve se zbilo kod rezultata 1:1, Neymar je iskoristio japanski poklon i tu je utakmica bila završena. Možda je taj događaj usmjerio i kompletno prvenstvo kad je Hrvatska u pitanju...

image
BEN QUEENBOROUGH/BPI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ben Queenborough/bpi/shutterstock Editorial/profimedia

- Očito ne možeš protiv 12 igrača i najviše mi je žao zbog truda koji smo uložili u zadnje dvije godine, a onda dođeš ovdje i pokradu te pred cijelim svijetom. Nismo očekivali da će se to dogoditi na otvaranju, a ako se ovako nastavi možemo im svi odmah predati trofej. Sramota je za suca kad ga pitaš što je sudio, on odgovara na japanskom. Uvijek ću priznati svoju pogrešku, ali ovaj put nije bilo govora o penalu - kazao je nakon utakmice Lovren.

Eto, tu je sve krenulo krivim putem. Pobjeda nad Kamerunom malo je podignula raspoloženje, ali je nakon nje uslijedila bolna priča s Meksikancima. Nakon ispadanja sa SP-a naši su dečki bili totalno razočarani.

image
PEDRO UGARTE Afp

- Potpuno jasno, očekivali smo prolaz u drugi krug. I danas sam uvjeren da smo apsolutno imali kvalitetu za takav uspjeh, ali nije se dogodilo i sada plivamo u razočaranju. Do te nesretne 70. minute protiv Meksika smo bili dobri, ali kad smo primili gol na terenu je postojala samo jedna momčad. Ostaje promisliti, izvući pouke iz ovih pogrešaka i u novom ciklusu nastaviti razvijati reprezentaciju. Imamo puno mladih igrača koji dolaze i ne bojim se nimalo za perspektivu - kazao je nakon turnira Luka Modrić.

Kako li je samo bio u pravu! Četiri godine kasnije, Hrvatska je u Rusiji postala viceprvak svijeta...

Tjelesna sprema. Koliko je taj segment nogometne igre bio presudan na Svjetskom prvenstvu u Brazilu? Upravo se o tome praktički najviše lamentiralo prije početka Mundijala. Iz vrlo jednostavnog razloga - znalo se da u zemlji domaćinu vlada ponešto drukčija klima od one u drugim dijelovima Globusa. Mnogi su stručnjaci govorili da će upravo kondicijska sprema nogometaša biti ključ ostvarivanja rezultata. Prednost se davala momčadima iz Južne i Srednje Amerike, upravo zbog klimatskih uvjeta i bolje prilagodbe na klimu u zemlji domaćinu. Kako je kondicijski bila spremna Hrvatska, koliko su vatreni reprezentativci Nike Kovača pretrčali za vrijeme Mundijala na kojem su ispali u skupini? Statistički podatak govori da je Hrvatska najviše pretrčala u svojoj skupini! U prosjeku su po utakmici Vatreni ukupno pretrčali 104,8 kilometara. Meksiko je bio na drugom mjestu sa 104,3 km, Brazil treći sa 100,3 km, dok je posljednji bio Kamerun sa 97,3 kilometara. Dakle, kao što vidimo, kad je Hrvatska u pitanju, pretrčani kilometri po utakmici nisu bili presudni za ulazak u drugi krug. Da se gledalo samo to, Vatreni bi bili pobjednici skupine.

Zaključak je jasan - Hrvatska nije ispala sa SP-a zbog loše kondicijske pripreme, stručni stožer, a posebno Igor Jukić, koji je bio šef kondicijske pripreme, napravili su dobar posao. Uostalom, Vatreni su u Manausu protiv Kameruna odigrali svoju najbolju utakmicu, trčali su bez problema svih 90 minuta, užasna klima u srcu džungle uopće im nije smetala.

image

Detalj s utakmice Hrvatske i Kameruna

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Sad, prije Svjetskog prvenstva u Kataru, oživjeli smo uspomene na taj brazilski Mundijal u društvu Nikice Jelavića, koji je bio dio rostera Nike Kovača te 2014.

- Imali smo prolaznu skupinu. Očekivali smo prolazak, na kraju smo bili gorko razočarani. Osobno najviše pamtim otvaranje Mundijala protiv Brazila. Zašto nismo uspjeli? Nemam pojma. To se pitanje postavljalo nakon svih velikih natjecanja na kojima se nismo domogli medalja kao u Francuskoj i Rusiji, a na svim velikim natjecanjima smo imali dobre reprezentacije. Bilo je svašta nakon tog prvenstva, nekoliko igrača se oprostilo, toga se uopće ne želim sjećati... - ispričao nam je Jelavić.

Goran Lacković je uz Roberta Kovača i Branimira Ujevića bio asistent Niki Kovaču na tom SP-u.

- Kad je Igor Šimac završio svoju eru u Vatrenima, naš kompletan stožer je bio u mladoj reprezentaciji. Čekale su nas vrlo brzo kvalifikacije s Islandom, koje smo uspješno riješili i plasirali se na Svjetsko prvenstvo. Najveći doživljaj svakako je bilo otvaranje protiv Brazila. Poveli smo, igrali smo dobro, vidjele su se naznake momčadi koja nešto može napraviti. Međutim, uništila nas je nakaradna odluka japanskog suca. Protiv Kameruna smo odigrali jako dobro, tih 4:0 bila je najveća pobjeda Hrvatske na svjetskim prvenstvima. S obzirom na to da su Brazil i Meksiko odigrali neodlučeno, morali smo u Recifeu pobijediti Meksikance. Ali, utakmica u Manausu protiv Kameruna na nama je ostavila traga. Sve je bilo dobro do dvadesetak minuta prije kraja, onda smo primili gol i - raspali se. Meksikanci su bili bolji i morali smo se vratiti kući. Bilo je to veliko razočaranje, uslijedili su veliki napadi na Niku Kovača jer se držalo da je ona generacija mogla mnogo više - kazao nam je Lacković.

Onda nam je rekao jednu zanimljivu rečenicu...

- Tada nismo bili dovoljno zreli. Četiri godine kasnije, većina te reprezentacije iz Brazila osvojila je srebro u Rusiji. Brazil je bio dio puta koji se završio u Rusiji!

Kakvo je tada bilo zdravstveno stanje u Vatrenima? O tome smo porazgovarali s Tomislavom Vlahovićem, jednim od liječnika Vatrenih.

- Mi praktički u Brazilu nismo imali ozlijeđenih igrača. Kad se radi o uspomenama nas iz medicinske službe, prisjećam se da smo prvi put izašli iz našeg kampa dan nakon što se reprezentacija vratila kući! Mi smo, naime, nakon završetka SP-a ostali još četiri dana, morali smo slagati kompletnu opremu. Naša medicinska služba je odradila super posao u Brazilu - kazao nam je Vlahović.

image

Detalj s utakmice Hrvatske i Meksika

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

U Brazilu je bilo i naših navijača koji su zdušno bodrili Vatrene, nije im bilo teško platiti skup put do Južne Amerike. Jedan od njih bio je i stalni pratitelj nacionalne vrste, Hrvoje Šiletić.

- Najviše se sjećam kad sam skroz izgorio od sunca u onoj džungli u Manausu. A jedan detalj mi je također ostao u uspomeni za cijeli život. Prije prve utakmice protiv Brazila u Sao Paulu, jedna Brazilka je tražila da se zamijeni za dresove, ona meni brazilski, ja njoj hrvatski. Počela se skidati nasred ulice, ostala je samo u grudnjaku! Njena obitelj ju je okružila kako je ostali ne bi vidjeli, ha, ha, ha... Inače, nisam bio razočaran hrvatskim nastupom, onaj jedanaesterac protiv Brazila bila je prijevara koju je vidio cijeli svijet - rekao nam je dugogodišnji navijač Hrvatske.

IZNAD SVIH

Ivan Perišić

Ivan Perišić bio je najbolji igrač Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Postigao je dva pogotka, jedan Kamerunu, jedan onaj protiv Meksika koji je samo ublažio poraz. Tko zna kakav bi doseg te 2014. godine imao Perišić da se Hrvatska nije oprostila već u skupini. FIFA je, recimo, na svojoj službenoj stranici objavila najbolje ocijenjene igrače nakon igranja po skupinama, a među njima je bio i Perišić. Po ocjenama bio je odmah iza najboljeg Jamesa Rodrigueza. Ivan je, naravno, bio i u najboljih 11, a za svoje predstave zaradio je ocjenu 9,7, dok je James imao ocjenu 9,79. Perišić je na SP-u u Brazilu odigrao 258 minuta, postigao 2 gola, imao jednu asistenciju, sedam oduzetih lopti i 60,2 posto točnih dodavanja. Perišić je bio i jedini igrač među deset najboljih koji sa svojom reprezentacijom nije nastavio igrati na Mundijalu.

Perišić se nije oglasio nakon tog posljednjeg poraza od Meksika, ali je bio iznimno raspoložen nakon pobjede nad Kamerunom, kad još nije znao kakav nas ružan kraj čeka. Naime, na tom srazu s Kameruncima osim njega zabio je i Ivica Olić, a dva puta je poentirao Mario Mandžukić. Perišić i Olić tada su igrali za Wolfsburg...

- Je, zabijali su sadašnji Vukovi, ali nemojte zaboraviti još jednog bivšeg Vuka koji ja zabio, Marija Mandžukića. Kamerun je pao od Wolfsburga i ex-Wolfsburga, ha-ha... Samo neka svi zabijamo, to nam treba - kazao je Perišić.

Ne samo to, Perišić je protiv Kameruna i asistirao Oliću u situaciji u kojoj bi 99 % igrača pokušalo zabiti.

- Nije bila loša lopta za šut, ali učinilo mi se da mi na lijevoj strani netko utrčava u crvenom dresu. "To mora biti Ola", pomislio sam, i uputio sam odličan pas. Ola je bio na pravom mjestu.

Perišić je uvijek imao visoko mišljenje o Ivici Oliću...

- Olića sam znao kao i svi, kroz utakmice i medije. O njegovu načinu rada, osobnosti, brojnim odlikama koje ga krase i doprinose da igra kao mladić, čuo sam mnoge priče. Nazirao sam da je poseban, ali kada sam došao u priliku da igramo u istoj momčadi, da ga gledam svaki dan u radu i životu općenito, tek tada sam zaista shvatio tko je Ivica Olić. S 35 godina igra kao osamnaestogodišnji junior, koji je željan dokazivanja. Gladan je pobjeda kao da tek počinje karijeru i motiviran do maksimuma. Zato mi je postao uzor, otvorio mi ključne vidike u karijeri - pričao je Perošić tom prigodom.

HRVATSKI PUT U BRAZILU

1. kolo, 12. lipnja 2014.

BRAZIL - HRVATSKA 3:1

SAO PAOLO Arena Corinthians. Gledatelja 62.601. Sudac: Yuichi Nishimura (Japan).

STRIJELCI: 0:1 - Marcelo (11-ag), 1:1 - Neymar (29), 2:1 - Neymar (71-11m), 3:1 - Oscar (90+1).

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko - Modrić, Rakitić - Perišić, Kovačić, Olić - Jelavić (od 78. Rebić).

BRAZIL: Cesar - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Paulinho (od 63. Hernanes), Luiz Gustavo - Hulk (od 68. Bernardo), Oscar, Neymar (od 88. Ramires) - Fred.

-------------------------------------------

2. kolo, 19. lipnja 2014.

HRVATSKA - KAMERUN 4:0

MANAUS Arena Amazonia. Gledatelja 40.509. Sudac: Pedro Proenca (Portugal).

STRIJELCI: 1:0 - Olić (11), 2:0 - Perišić (48), 3:0 - Mandžukić (71), 4:0 - Mandžukić (78).

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Pranjić - Modrić, Rakitić, Sammir (od 72. Kovačić) - Olić (od 69. Eduardo), Perišić (od 78. Rebić) - Mandžukić.

KAMERUN: Itandje - Assou-Ekotto, Nkoulou, Chedjou (od 46. Nounkeu), Mbia - Song, Moukandjo, Choupo Moting (od 75. Salli), Enoh, Matip - Aboubakar (od 70. Webo).

3. kolo, 23. lipnja 2014.

HRVATSKA - MEKSIKO 1:3

RECIFE Stadion Pernambuco. Gledatelja 41.212. Sudac: Ravšan Irmatov (Uzbekistan).

STRIJELCI: 0:1 - Marquez (71), 0:2 - Guardado (75), 0:3 - Hernandez (82), 1:3 - Perišić (87).

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko (od 58. Kovačić) - Pranjić (od 74. Jelavić), Modrić, Rakitić - Olić (od 69. Rebić), Mandžukić, Perišić.

MEKSIKO: Ochoa - Rodriguez, Marquez, Moreno - Aguilar, Layun - Herrera, Guardado (od 84. Fabian), Vazquez, Dos Santos (od 62. Hernandez) - Peralta (od 79. Pena).

Linker
12. ožujak 2024 06:28