Danski izbornik Kasper Hjulmand

 NATALIA KOLESNIKOVA Afp
VELIKI RAT NA POMOLU

Totalna drama u Kataru! Jedna od najboljih reprezentacija prijeti odlaskom sa SP-a i istupanjem iz FIFA-e

Krovna svjetska nogometna organizacija se suočava s velikim problemima zbog svojih odluka
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. studeni 2022. 22:25

Svjetsko prvenstvo u Katru definitivno je jedno od najkontroverznijih u povijesti. Jedna od značajnijih tema koje su na stolu u Katru su ljudska prava koja država domaćin izgleda ne cijeni previše. Problem je što se tome priključila i FIFA koja je zabranila svima da ističu podršku LGTBQ populaciji.

Iako su neke od najmoćnijh reprezentacija na Mundijalu su najavile da će njihovi kapetani oko ruke nositi traku s natpisom ‘One Love‘, a FIFA je potom oštro reagirala i zaprijetila da će onoga tko će nositi traku kazniti žutim kartonom i prije nego susret počne.

Među onima koji su htjeli na ovaj način izraziti podršku LGTBQ zajednici je bila i Danska koja sada razmišlja i o napuštanju Svjetskog prvenstva. Iako su Danci već odigrali prvu utakmicu i upisali 0:0 remi s Tunisom, sada prijete odlaskom iz Katra.

Generalni direktor i predsjednik Danskog nogometnog saveza Jakub Jensen i Jesper Moller već su kontaktirali UEFA-u i tražili povlačenje iz članstva u FIFA-i s drugim reprezentacijama koje dijele isto mišljenje.

"Tu odluku nismo donijeli sada. O tome razmišljamo već neko vrijeme. Mi u Skandinaviji smo o svemu pričali još od kolovoza. Vjerujem da će biti izazovno ako se Danska isključi na svoju ruku. Moramo razmisliti i vratiti povjerenje u FIFA-u. Treba biti svjestan što se dogodilo i kreirati strategiju", rekao je Moller pa dodao:

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

"Uskoro nas čekaju izbori u FIFA-i na kojima glasa 211 država. Gianni Infantino navodno ima 207 država koje ga podržavaju, no Danska nije i neće biti među njima.

Jakob Jansen je rekao kako je žuti karton minimalna kazna kojom je FIFA zaprijetila kapetanu Simonu Kjaeru.

"Engleska je u studenom pozvala na hitan sastanak sa FIFA-om, a predstavnici FIFA-e su došli u hotel u kojem su Englezi i rekli da bi u najboljem slučaju kapetani bili žanjavani žutim kartonom, ali i da postoji šansa da ih se ni ne pusti na teren, kao i da dobiju suspenziju. FIFA ima zakonsko uporište za to", rekao je Jansen.

Osim Danske, "One Love" traku su najavile i Engleska, Njemačka, Wales, Belgija, Nizozemska i Švicarska. Jedan od kapetana koji je trebao igrati s tom trakom je i Jan Vertonghen koji je odustao uoči susreta s Kanadom.

"Ako dajete izjavu dok nosite traku kažnjavate sebe. Ne osjećam se ugodno i to govori dovoljno. Mi smo meta i bojim se da ako nešto kažem na ovu temu možda neću moći igrati. To nisam nikada iskusio u nogometu i nadam se da više ni neću jer nije dobro", rekao je kapetan Belgije pa dodao:

"Kontroliraju nas. Ne volim davati političke izjave. Ovdje smo da igramo nogomet i ako to ne možemo zbog normalnih izjava kao ‘ne diskriminaciji‘ ili ‘ne rasizmu‘ što ćemo onda? Ne želim više govoriti o ovome jer želim igrati u prvoj utakmici. Stat ću na ovome, to dovoljno govori", zaključio je Vertonghen.


"Izbornik Zlatko Dalić će sigurno promijeniti dva igrača za utakmicu protiv Kanade". Tim riječima je Nikola Jurčević najavio drugu utakmicu Vatrenih na SP-u u Kataru. O kojim se igračima radi, što očekuje od utakmice protiv Kanade, a što je bilo najgore protiv Maroka pogledajte u našem Mundocastu:

Linker
22. travanj 2024 05:43