Ante Budimir (desno)

 TOM DUBRAVEC Cropix
DALIĆ ZNA ŠTO RADI

Treneru, jesi li slijep? S napadačem Vatrenih je na vrhu, bez njega na dnu, a ipak ga drži na klupi!?

Kad Budimir igra, Osasuna pobjeđuje. Kad ne igra, Osasuna gubi. A on ga drži na klupi...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. studeni 2022. 14:26

Ante Budimir (31) je na prvu napadačka zagonetka Zlatka Dalića. Centarfor bez kojeg nije pomišljao otići na Svjetsko prvenstvo premda nije standardni napadač čak ni u Osasuni, osrednjem klubu iz LaLige. Budimir je u ovoj sezoni zabio samo jedan gol, od 14 utakmica Osasune u samo je sedam bio starter.

Nije Budimir statistički ni u reprezentaciji napravio nešto dojmljivo. U 15 nastupa upisao je samo jedan pogodak, s tim da je u osam navrata bio starter. I svejedno je zaslužio poziv prije Antonija Čolaka (29), dvije godine mlađeg napadača koji je u 23 utakmice za Rangerse zabio 14 golova i igra sezonu karijere.

Naravno da pogled na Budimirovu statistiku u Osasuni mora začuditi. Doveli su ga prije godinu i pol dana iz Mallorce za osam milijuna eura, što je daleko najveći iznos koji je Osasuna izdvojila za nekog igrača u povijesti kluba. Za Budimira osam milijuna, za prvog sljedećeg - 3,5 milijuna. I u prvoj sezoni Budimir je igrama i golovima opravdao uloženi novac. U 28 utakmica LaLige zabio je osam golova, a preostalih 10 je propustio zbog ozljede. Bio je najefikasniji igrač momčadi, a po mnogima i najbolji.

Ljetos je na pripreme Budimir stigao nešto kasnije od ostalih jer je zbog Lige nacija dobio koji dan odmora duže. Je li to razlog što ga je trener Jagoba Arrasate već u 1. kolu posjeo na klupu u srazu sa Sevillom? Budimiru sigurno u prilog nije išao ni ishod utakmice jer je Osasuna slavila 2:1. Međutim, na koncu je to bila jedina utakmica u kojoj je Osasuna slavila bez hrvatskog napadača u udarnoj postavi. U sljedećih šest osvojila je samo dva od mogućih 18 bodova.

image

Ante Budimir

OMAR ARNAU/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Omar Arnau/shutterstock Editorial/profimedia

Sve to i ne bi zvučalo tako čudno da nismo zavirili u Osasunin učinak s Budimirom od prve minute na travnjaku. Učinak je fascinantan. Budimir je u prvenstvu startao u ukupno sedam utakmica u kojima je Osasuna izgubila samo jednu utakmicu, a u njih šest je - pobijedila.

Bez Budimira u postavi Osasuna ima pet od 21 boda, a s njim 18 od 21. I svejedno ga Jagoba Arrasate drži na klupi!? Osasuna je u utorak doma izgubila od Barcelone iako je imala 1:0 i igrača više. Naravno da je Budimir bio na klupi. Prije toga je u dvije utakmice u nizu bio starter, Osasuna je uredno uzela svih šest bodova.

Zašto Jagoba Arrasate na takav način "maltretira" i svoju momčad i hrvatskog napadača teško je reći. Moguće je zato zato što je Budimir na samo jednom golu. S druge strane Chimy Ávila (28) je zabio šest golova, ali pet ih je zabio kao desnokrilni napadač, a kada bi zauzeo Budimirovu poziciju centarfora nije zabio još od spomenutog 1. kola i pobjede protiv Seville.

Ne poznajemo Arrasatea, ali očito je riječ o treneru koji ne prepoznaje Budimirov rad koji momčadi donosi golemu korist, a više od svih Chimyju Ávili. Argentinac je pet od šest golova zabio kad je imao Budimira uz sebe. Budimir je "rovao", a Ávila zabijao. Ávila bez Budimira statistički ne postoji, baš kao ni Osasuna.

image

Ante Budimir

FRANCK FIFE Afp

Zlatko Dalić - za razliku od Arrasatea - očito jako dobro zna što Vatreni dobivaju s Budimirom na terenu. I ne zanima ga je li zabio, jer zna da će netko drugi znati iskoristiti prostor koji se otvara Budimirovom agresivnošću i trkom s kojom suparničke stopere veže uz sebe. Hrvatska je u osam utakmica s Budimirom na terenu zabila 13 golova, što je za reprezentaciju sasvim solidan učinak.

I zato je Ante Budimir na popisu igrača za Katar i zato će tamo sigurno dobiti ulogu koja mu pripada. A Jagoba Arrasate će se u međuvremenu možda malo propitati i vidjeti kako je moguće da druga reprezentacija svijeta Budimira treba više nego njegova Osasuna? Usput će mu možda netko skrenuti pozornost na rezultate koje ima. S Budimirom ima 18 bodova, bez njega - pet. S njim u postavi je bodovno uz bok Realu i Barci, bez njega je uvjerljivo na dnu.

Hej, treneru, ne može to biti slučajno!

Linker
27. srpanj 2024 02:20