ANTE CIZMIC/CROPIX
VATRENI NA SP-U

Tri hrvatska stručnjaka složila tri različite idealne skupine: ‘Najprije ću reći zašto ne želim Srbiju...‘

Milivoj Bračun, Robert Špehar i Igor Pamić najavljuju događaj na kojem će Vatreni saznati suparnike
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. travanj 2022. 05:52

Uoči izvlačenja skupina za SP u Kataru, razgovarali smo s trojicom naših nogometnih stručnjaka, koji su odgovorili na upite koga bi iz svakoga od četiri jakosna "šešira" željeli vidjeti u skupini s Hrvatskom, a koga bi bilo dobro izbjeći. Milivoj Bračun je bio decidiran:

- Iz prvoga "šešira", najbolji bi izbor svakako bio domaćin Katar! U svakom bi smislu to bilo idealno, natjecateljskom i medijskom, igrali bismo tada prvu utakmicu na turniru i otvorili bismo SP utakmicom s domaćinom. A zna se kakvo je zanimanje i kakva je gledanost takvih utakmica - kaže Bračun i nastavlja:

- Bilo bi sjajno izbjeći Brazil i Englesku. Njih nikako ne bih volio. Francuska? Pa već je vrijeme da ih pobijedimo i prekinemo taj kompleks, stoga ne bih imao ništa protiv "trikolora". Iz trećeg bih "šešira" želio Poljsku u skupini, vjerujem da bi to bio dobar izbor. A svakako bih želio izbjeći Srbiju, mjesecima bi se najmanje pisalo i govorilo o nogometu, opet bi neke druge stvari izbile u prvi plan.

image

Milivoj Bračun

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Tko vam je najpoželjniji iz četvrtog "šešira"?

- Nekako mi se čini da bi nam Kanada najbolje "legla". Nemaju baš neki nogometni pedigre, pojavili su se nakon dugo vremena na nogometnoj sceni. I bilo bi idealno kad bi ždrijebom bilo odlučeno da s njima igramo u zadnjem kolu u skupini, kad će već biti "ispuhani". A ne bih želio ni jednu afričku zemlju u grupi, neka Kamerun i Gana odu negdje drugdje.

Što može Hrvatska napraviti na SP?

- Najvažnije je proći prvi krug. Sve će, dakako, ovisiti o sastavu skupine i ne bude li to "skupina smrti", tada je prolazak u drugi krug imperativ. A onda nek' se ponovi Rusija! U jednoj je utakmice sve moguće, svatko može svakoga pobijediti, uz dozu sreće svašta se može dogoditi - smatra Bračun.

Baš kao i Bračun, ni Robert Špehar nije imao dvojbu koga bi želio za nositelja skupine, Katar je i njegov prvi izbor...

- Nisam otkrio "toplu vodu", vjerujem da bi svaka momčad iz druge, treće i četvrte jakosne skupine poželjela da im iz prve grupe dođe Katar. Vjerujem da bismo u tom slučaju, upisali sva tri boda, i to tri startna boda, budući da bi to bila prva utakmica na turniru. A ne bih želio Brazil i Belgiju, njih bi trebalo svakako izbjeći. Ma svi su tamo neugodni suparnici, ali nekako bih najmanje volio u našoj skupini vidjeti baš Brazil i Belgiju – kaže Špehar i nastavlja:

- Čini mi se da bi nam iz trećeg "šešira" nekako najviše odgovarao Tunis, vjerujem da bismo upisali bodove protiv njih. Radije bih vidio Tunižane, nego Japan, Iran ili Južnu Koreju. Dobro bi bilo izbjeći Poljsku i Srbiju, to su europske reprezentacije i svakako su najjače u tom "šeširu".

image

Robert Špehar

VLADO KOS/CROPIX

A koga priželjkujete iz najslabijeg jakosnog "šešira"?

- Vjerojatno bi bilo najlakše s Novim Zelandom ili Kostarikom, to bi bili vjerojatno sigurni bodovi. A ne bih želio Kamerun i Ganu, kao i niti jednu od tri možebitne europske selekcije (Wales, Ukrajina ili Škotska). Nadam se da ćemo opet odigrati dobar turnir i napraviti lijepi uspjeh, Uh, kad bi se ponovila Rusija... Ali, najvažnije je da imamo kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima, u vrhu smo svjetskog nogometa. Vjerujem da će naša momčad proći prvi krug, a onda je sve otvoreno. Nakon srebra u Rusiji, Hrvatska nema imperativ osvajanja odličja, ali mora se predstaviti u što boljem izdanju, a onda ni rezultat neće izostati. Dovoljno smo kvalitetni da možemo svakoga pobijediti, ali je isto tako točno da kad nismo u svom pravom izdanju, onda možemo izgubiti i od objektivno slabijih suparnika, što se dosad pokazalo mnogo puta. Ispadne li se, nek' to onda bude na korektan način, od bolje reprezentacije, koja je u tom trenutku više pokazala – rekao je Špehar.

Zanimljivu je želju za suparnikom iz prvog jakosnog "šešira" iskazao Igor Pamić:

- Naravno da bismo svi željeli Katar, ali ne bih imao ništa protiv ni da Portugal bude u našoj skupini! Zašto Portugal? Zato jer smo bolji od njih! Igraju pomalo sporo, sve temelje na pojedinačnoj kvaliteti i siguran sam da bi naša momčad imala više šansi za pobjedu u tom međusobnom okršaju. A nikako ne bih želio da uđemo u skupinu s Brazilom, koji ima ljepotu i vic u igri, ali istodobno vrlo teško gubi utakmice. Ma gledajte, Brazil je uvijek – Brazil, uvijek je favorit za naslov! Ni mlada i poletna Španjolska ne bi baš bila idealan suparnik u grupi...

image

Igor Pamić

JAKOV PRKIC/CROPIX

A tko vas privlači iz trećeg "šešira"?

- Najprije ću reći koga ne želim u skupini. To je Srbija, ne zbog nogometnih razloga, nego zbog svega onoga što bi se događalo prije te utakmice. Psihološka bi potrošnja bila enormna, svi bismo izgubili mnogo energije, od igrača, izbornika, stručnjaka, novinara, navijača, pa sve do običnog gledatelja! I ta bi se energija najvećma trošila na nogometno nebitne stvari, ne treba to nikome. Ne bih želio ni živahni Japan, nikad nam nije odgovarao njihov brzi nogomet. A nekako bi bilo najbolje da nam u skupinu uđe Iran.

Koga biste, napokon, najradije izvukli iz četvrtog jakosnog "šešira"?

- Čini mi se da bismo najmanje problema imali sa Saudijskom Arabijom, za njih je sami dolazak na veliko natjecanje velika stvar i svoj su cilj time ostvarili, ne bi bilo loše ni kad bismo izvukli pobjednika dvoboja Novi Zeland - Kostarika. A Gana i Kamerun svakako ne bi bili dobar izbor, nikad se, naime, ne zna kako će afričke selekcije izgledati na takvim natjecanjima. No, bilo tko da dođe u našu skupinu iz ovoga "šešira", morat će se biti maksimalno oprezan, jer to su "nagazne mine" - kaže Pamić i zaključuje:

- Teško je reći kakav je domet Hrvatske na SP u Kataru. Moramo biti realni i objektivni, a bilo kakve prognoze su bespredmetne prije nego se izvuku skupine. Nije, naime, isto igrati protiv Brazila ili Katara, da ne nabrajam dalje. Međutim, ne bude li peha prilikom izvlačenja, jasno je da moramo proći prvi krug natjecanja. Treba znati da smo mi uvijek najjači kad je najteže! Još nikad nismo podbacili u najvažnijim dvobojima, ovo će natjecanje opet kod nas probuditi golemi nacionalni naboj, prkos i ponos, opet će se ujediniti cijela Hrvatska i zajedništvo će se osjećati na svakom koraku. A na tim se krilima uvijek može visoko letjeti, uvijek možemo "zapapriti" svakome - kaže Pamić.

Idealna skupina Milivoja Bračuna:

Katar, Hrvatska, Poljska, Kanada

Idealna skupina Roberta Špehara:

Katar, Hrvatska, Tunis, Novi Zeland/Kostarika

Idealna skupina Igora Pamića:

Portugal, Hrvatska, Iran, Novi Zeland/Kostarika

Linker
25. travanj 2024 23:02