Amine Harit slavi gol za preokret na Velodromeu

 NICOLAS TUCAT Afp
TAJNO ORUŽJE

Tudor povukao neočekivani potez, koji se pokazao briljantnim, ali tako bi mogao naštetiti Vatrenima!

Pričuvni igrač dobio je priliku u utakmici velikog uloga - zabio je, asistirao i postao igrač utakmice
Piše: JL.Objavljeno: 05. listopad 2022. 18:19

Na supervažnom ogledu Marseillea i Sportinga (4:1), u večeri u kojoj je mnogo toga bilo neobično i neočekivano – od kašnjenja gostiju do tragikomične izvedbe gostujućeg vratara Adana, nekoć golmana Real Madrida – Igor Tudor također je povukao jedan neočekivani potez. Na klupi je ostavio Brazilca Gersona, koji se od svog dolaska prošle sezone pokazuje kao važan faktor u izgradnji napada, stoga je brzo osvojio navijače u plavo-bijelom.

‘Harit je podivljao‘

Ipak, umjesto njega priliku u utakmici velikog uloga dobio je Amine Harit, marokanski veznjak koji je odigrao tek četiri, a startao u dva ogleda Ligue 1 (Gerson 7, startao 5). U svakom je ostao bez gola i asistencije, a ni ocjene mu nisu pretjerano išle u prilog jer ne odskaču od prosjeka, stoga se može reći da se radi o više-manje neprovjerenom igraču. No, hrvatski trener, samo on zna zašto, procijenio je da statistički i dojmom lošiji igrač treba započeti meč, što se pokazalo izvrsnim njegovim potezom, još jednim u nizu.

image
NICOLAS TUCAT Afp

"Harit je podivljao", kratko i jasno izrazio je oduševljenje francuski list France24, a Tudor ipak nikoga nije želio isticati rekavši da "nakon ovako dobre utakmice nema potrebe razgovarati o individualcima".

Ipak, sve ukazuje na to da će Harit u dresu Maroka biti prijetnja Vatrenima u prvoj nam utakmici Katara, stoga kod nas takva potreba postoji. Angažman ovog 25-godišnjaka u reprezentaciji raste unazad tri mjeseca. Do lipnja ove godine sakupio je devet nastupa, a uoči SP-a upisao još pet. U kvalifikacijama za Afrički kup nacija kao džoker s klupe asistirao je za pobjedu protiv JAR-a, a ponovo se iskazao dodavanjem za gol u pripremnoj utakmici s Čileom prije dva tjedna. Dobru formu potvrdio je u utorak.

Što god da je naš stručnjak zamislio s Haritom u početnoj, upalilo je. Zablistao je u izrazito važnom momentu, za prvi trijumf „Olimpijaca“ u D skupini. Marokanac je zabio gol za preokret, asistirao za treći Balerdiju i utakmicu završio kao najbolje ocijenjeni igrač. Ukupno 3 ključna dodavanja, 3 od 4 uspješna driblinga, točnost paseva bila mu je na 94 posto (31 dodavanje), dok je i većinu duela uspješno rješavao. To govori statistika, dok dojam ukazuje na tehničku potkovanost i okretnost, a njegova kretnja prilikom pogotka čak i na golgeterski instinkt, što može uvelike koristiti Tudoru u sistemu (3-4-2-1) s dva ofenzivna veznjaka u ulozi podrške "usamljenoj" špici napada. Francuski mediji iznose da je klub mnogo dvojio o ponovljenoj posudbi Marokanca iz Schalkea. Na kraju su zaključili da bi se odlično mogao prilagoditi Tudorovom sistemu, pa su ga prigrabili zadnjeg dana ljetnog prijelaznog roka na barem godinu dana. U utorak se ta odluka isplatila najviše dosad.

image

Amine Harit (lijevo)

NICOLAS TUCAT Afp

"I prije pogotka imao sam dvije izgledne šanse. Odgovaralo mi je što smo radili kvalitetan presing jer mi je omogućio stvaranje šansi. Znali smo da možemo pobijediti", rekao je nakon svog prvijenca na europskoj međunarodnoj sceni ključni igrač trijumfa.

Ostat će rezultat poseban i za Tudora, jer prvi put u ovom natjecanju slavi pobjedu u ulozi glavnog trenera nekog kluba. Bilježio ih je s Juventusom, ali kao pomoćnik Andrea Pirlu. Uspjeh nije proslavio u najsretnijem ambijentu, jer tribine Velodromea morale su biti zatvorene za gledatelje, naredba je to UEFA-e zbog nereda tijekom prethodnog domaćinstva u LP. Iduća utakmica na ovoj adresi bit će veselija, samo sjeverna tribina mora ostati zatvorena protiv Tottenhama (1. studeni).

Niz ispravnih odluka

Kako bilo, uz remi bez golova Eintrachta (4) i Tottenhama (4), tri boda i dalje su vrijedna samo zadnjeg mjesta, ali s isto toliko zaostatka za vrhom tablice, gdje još uvijek sijedi Sporting (6). Praktički nijedna grupa Lige prvaka dosad nije ostavila ovoliko neizvjesnosti nakon tri utakmice. Prostor za sigurne prognoze ne postoji, još će biti vatreno u borbi za prva dva mjesta. Svakako je pozitivno što će barem jedan hrvatski predstavnik proći dalje – ili Tudor, ili Perišić, ili Jakić i Smolčić.

Priča u kojoj je Tudor jedan od tih putnika došla bi kao kruna na impresivan učinak u debitantskoj sezoni u Ligue 1. Tada mu se više ništa ne bi moglo zamjeriti. S obzirom na rezultate, ne bi mu se ni sada trebalo moći, ali ipak ga je negativno ozračje pratilo od samog dolaska. Sve dok se pogledi ne usmjere na teren, a onda kvalitetan nogomet sam daje odgovore. Ono što su neki donedavno nazivali „prestrogim metodama“, sada djeluje kao ispravan put do uspjeha, a „tvrdoglavi trener“ stekao je autoritet i povjerenje unatoč nesuglasicama u svlačionici. Slučaj Dimitri Payet bio je još jedan „trn u oku“ skepticima, jer Tudor je procijenio da za njega u prvom sastavu nema mjesta. Još jedna dobra odluka, ispostavlja se. I sada je iznenadio s Marokancem Haritom kao starterom, ostatak priče znamo.

Nastavi li Harit ovim tempom govorit ćemo o simpatičnom paradoksu u režiji Hrvata. Jedan bi sjajnim Marokancem dobio dodatnu snagu u svojoj momčadi i tako "naštetio" Vatrenima, koji bi dobili novog protivnika za držati na oku. Hoće li Tudor uoči Svjetskog prvenstva i ogleda Hrvatske s Marokom izbrusiti i podići formu veznjaka koji dosad nije bio u njegovom prvom planu, još nam ostaje za vidjeti.Kako bilo, Harit je prvu priliku savršeno iskoristio.

Linker
20. travanj 2024 10:12