GLYN KIRK Afp
ODUŠEVILI SVIJET

Tvorac nevjerojatne priče sa Svjetskog prvenstva: ‘Moram na terenu imati šou! Ili to, ili ništa...‘

‘Ako dobiješ, a ne igraš dobro, izviždaju te‘, kaže čovjek kojeg do jučer nije bilo u planu Saveza.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. prosinac 2022. 13:35

Trijumf Walida Regraguija (47) jedna je od najnevjerojatnijih priča ovog Svjetskog prvenstva, jer nešto više od dva mjeseca prije turnira u Kataru njegovo imenovanje nije bilo ni u planu. Međutim, otkaz Vahidu Halilhodžiću sve je okrenuo naglavačke. Novi predsjednik saveza tražio je novo ime.

A što može biti bolje od stručnjaka koji je nedavno osvojio afričku Ligu prvaka i vodi Wydad, najbolji klub u zemlji. Regragui je bio savršen u svakom pogledu. Osim toga, svojedobno je već bio dio stožera reprezentacije, a o Kataru zna sve, budući da je od Al-Duhaila napravio prvaka ove zemlje. Da, i to ispred Al-Sadda, gdje je Xavi proveo svoju prvu trenersku sezonu. Dakle, Regragui je već znao kako pobijediti španjolske trenere, a igranje u La Ligi za Racing imalo je značajan utjecaj na njegove trenerske principe.

"Od svakog sam trenera uzeo nešto. Uz par iznimaka, u ovoj profesiji ništa ne izmišljate, reproducirate ono što drugi rade, pokušavajući unijeti svoj osobni pečat. Otišao sam do Rudija Garcije dok je bio u Romi da vidim kako mu ide. Roland Courbis me inspirirao, učio sam iz vremena s Giresseom... S druge strane, u Santanderu me se najviše dojmio stav španjolske javnosti i njihova vizija nogometa. Lijepa igra ili ništa. Ako pobijediš i ne zabaviš publiku, izviždaju te. Rekao sam sebi da će to biti temelj moje metode: trebaš show, ljudima moraš ponuditi igru ​​kojoj se žele vratiti", rekao je Regragui u intervjuu za SoFoot.

image
GLYN KIRK Afp

"U stožeru reprezentacije godinu dana pratio sam tamošnje prvenstvo. Vidio sam momčadi koje igraju s vrlo niskim kompaktnim blokom, čekajući priliku za protunapad. Nisam želio takav stil. Za mene je nogomet maksimalan posjed lopte, kontrola. Napadački sektor u kojem se lopta brzo kreće oko najmanje 4-5 igrača koji međusobno kombiniraju."

Jasno je da je sve to lakše implementirati u klubu, ali filozofija njihovog trenera već se prenijela na igru Maroka. I bio je užitak gledati kako su se Marokanci kroz kombinatoriku izvlačili iz španjolskog pritiska. I napad im je izgledalo puno zanimljivije od monotonog kotrljanja lopte Crvene furije.

Regragui ima puno zanimljivih ideja. Recimo, kada je prije šest godina u Maroku s FUS-om osvojio svoj prvi naslov prvaka, imao je u momčadi nekoliko veterana, ali je veliku pozornost posvetio mladima. A to je naučio u Španjolskoj, gdje je bitan identitet kluba. Regragui je rekao kako želi da momčad bude 70 posto formirana od njegovih učenika, koji su u klubu barem tri godine.

Donekle se ovakav pristup formiranju sastava prenio i na reprezentaciju. S jedne strane, novi trener je u momčad vratio Mazraouija i Ziyecha, koji su bili u sukobu s Halilhodžićem. Istovremeno, pod njegovim vodstvom, Cheddira, Sabiri i 18-godišnji El-Khannouss prvi su put ušli u reprezentaciju. Pod njim je konačno za Maroko zaigrao bivši nogometaš Barcelone Ezzalzouli koji je zimus zbog čudnih igara agenta i kluba odbio putovati na Afrički kup. Regragui se nije bojao pustiti mlade na teren. Čini se da je dobar psiholog, a zadatak skidanja pritiska s igrača na pragu povijesnog uspjeha uspješno je riješio.

image
JAVIER SORIANO Afp

Rođen u pariškom predgrađu Regragui je vrlo obična osoba. Otac - jednostavan radnik - sanjao je da vidi svog sina kako radi u uredu, što se činilo simbolom društvenog uspjeha. "Njegov ponos bila je prilika da u selo pošalje fotografiju svog sina koji radi za stolom, to je sve", prisjetio se Regragui u intervjuu za La Vie Eco.

U obitelji je postojao kult učenja, a Walid nije razočarao. Još kao nogometaš diplomirao je ekonomiju i društvene znanosti. Regragui se nije odvojio od svojih rodnih korijena, svako ljeto na nekoliko mjeseci odlazi u svoju povijesnu domovinu. Otuda mnogo prijatelja u Maroku i briljantno poznavanje arapskog jezika.

Igračku karijeru započeo je u trećoj ligi, igrao je šest mjeseci bez plaće zbog financijskih problema kluba. A onda ga je Courbis pozvao u Ajaccio, a ovaj klub se probio u Ligu 1. Zatim je na red došla La Liga i Racing, gdje se upoznao s Rudyjem Garciom, koji je u njemu kao igraču odmah vidio trenerske sklonosti. I rekao mu da je trenerski poziv pravi put za njega nakon što završi igračku karijeru.

Regragui je za Le Parisien svojevremeno rekao: "Iskren sam i znam: Nisam i neću biti u Ligi 1 i Ligi 2 u Francuskoj. Teško je treneru iz Sjeverne Afrike pronaći mjesto na profesionalnoj razini."

Od tada, nakon što je radio u Maroku i Kataru, Regragui je osvojio šest trofeja. To je već prava reputacija. A njegov rad u reprezentaciji pravi je iskorak. U povijest se upisao, odvevši Maroko u četvrtfinale. Sada će sigurno imati zanimljivih ponuda, a Regragui može poletjeti, kao u trenutku kada su ga u zrak bacali igrači ludi od sreće.

To se ne viđa često osim ako ne govorite o finalu, ali bila je to povijesna pobjeda. Uključujući i činjenicu da je Walid prvi Afrikanac koji je svoju reprezentaciju doveo do osam najboljih na svjetskom prvenstvu...


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Bi li se iti jedna druga zvijezda ponašala kao Cristiano Ronaldo? Kako odmoriti najzaslužnije Vatrene pred utakmicu s Brazilom? Na ta i druga pitanja u novom Mundocastu odgovara nekadašnji proslavljeni nogometaš Dario Šimić.

Linker
25. travanj 2024 20:08