Abdulrahman Al Jassim sudio je dvoboj Hrvatske i Maroka za broncu i to loše

 ADRIAN DENNIS Afp
ZAVRŠNA ANALIZA

‘U Kataru je suđenje bilo loše, ali bilo je i dobrih stvari. Neke ćemo uvesti i u HNL, evo koje!‘

‘Nije bio penal za Argentinu protiv Hrvatske, a neuključivanje VAR-a za Gvardiola je skandal!‘
Piše: SNObjavljeno: 21. prosinac 2022. 12:49

Piše Bruno Marić:

Spustio se zastor nad Svjetskim prvenstvom u Kataru, Hrvatska je ponovno na pobjedničkom postolju, brončana medalja je oko vrata naših vitezova! Ponos i zajedništvo kojim su nas ponovno zagrnuli naši Vatreni je neprocjenjivo! I to je jedino važno što imam za reći.

No, kako smo kroz cijelo prvenstvo pratili suđenje, sada je vrijeme da napravim jedan osvrt nakon što je sve završilo. Statistika nije ono čime bih vas zamarao, ali ona bi pokazala da je bilo puno propuštenih intervencija VAR-a, da je bilo intervencija VAR-a koje nisu smjele biti, da je bilo puno pogrešaka sudaca, ali i bilo je odluka koje su potpuno neprihvatljive za ovu razinu natjecanja!

Naravno da smo bili najosjetljiviji i najemotivniji kada smo analizirali suđenje na utakmicama Vatrenih. Ali danas, nakon što su se slegli dojmovi, sve bih ponovio. Nikako ne možemo prihvatiti da se na utakmici polufinala i utakmici za broncu naprave tako grube pogreške na našu štetu. Protiv Argentine sudac je pogriješio dosudivši kazneni udarac za njih, ali morao se uključiti VAR.

Sudac je možda i mogao uživo donijeti pogrešnu odluku, ali VAR je morao predložiti pregled snimke. Na utakmici s Marokom u borbi za medalju, sudac je apsolutno uživo morao svirati kazneni udarac zbog prekršaja na Gvardiolu, jer je incident bio izoliran i potpuno razvidan. Ali da se VAR ne uključi, potpuna je enigma, rekao bih skandal!

Suđenje na ostalim utakmicama Hrvatskoj bilo je jako dobro.

Pratio sam pomno i suđenje na ostalim utakmicama, pa moram reći kako je bilo previše pogrešaka. Je li selekcija sudaca problem? Je li ukupna priprema za Svjetsko prvenstvo problem, doista ne znam. Nisam sudjelovao u tome, ali znam da smo na seminaru u Madridu, na kojem sam sudjelovao prije Svjetskog prvenstva, bio na svojevrstan način oduševljen u kojem smjeru ide VAR i kako bi se trebao po prvi put primjenjivati u Kataru.

Međutim, moje oduševljenje je ugašeno već na prvim utakmicama, kada su počele bespotrebne intervencije kod povlačenja u kaznenom prostoru, prilikom udaraca iz kuta. Nekonzistentnost u pristupu takvim izazovima je bila zabrinjavajuća i vidio sam da će biti teško vratiti se na pravi put. Linija intervencije u primjeni VAR tehnologije je najveći izazov, ali ta linija na ovakvom natjecanju mora biti jasna i točna.

image

Bruno Marić

HANZA MEDIA TV

Mora biti uniformirana, jer na takvoj smotri bi trebali biti najbolji suci i najbolji VAR suci, koji jednako promatraju izazove na terenu za igru. Svjetsko prvenstvo u Rusiji - kada je VAR po prvi put bio na velikoj sceni - pokazalo je kako to može izgledati. Tamo je sve funkcioniralo na visokoj razini.

Nije u Kataru sve bilo crno, istina, bilo je izvrsnih izvedbi sudaca, primjene VAR tehnologije, ne može se to poreći. Ono što mi se osobito svidjelo je činjenica da suci nisu dodjeljivali opomene za svaki kontakt ruke i glave/lica suparnika. Ruka kao alat, kako mi znamo kolokvijalno reći, ponekad se pogrešno tumači i kod nas. To ćemo preslikati s ovog Svjetskog prvenstva. O tome ćemo razgovarati sa sportskim sektorom naših prvoligaša, ali i medijima prije nastavka HNL-a.

Nažalost, bilo je više onoga što me čini nezadovoljnim, nego onoga što me veseli. To je na svojevrstan način nama bilo s jedne strane i korisno da se senzibiliziraju nogometaši, navijači, klubovi, mediji i svi koji sudjeluju u našem nogometu. Ovakvo suđenje pokazatelj je kako smo u Hrvatskoj na dobrom putu, te da su naše pogreške bitno manje nego puno onih kojima smo svjedočili na Svjetskom prvenstvu.

Naravno, sada nećemo likovati i biti zadovoljni jer mi manje griješimo nego oni koji bi najmanje smjeli, ali svakako možemo ustvrditi da nismo ispod razine. Često me pitaju zašto naših sudaca nema na velikim natjecanjima. Bezbroj puta sam rekao da nije samo kvaliteta kriterij, sada je valjda svima jasno kako sam bio u pravu. Komisija nogometnih sudaca i ja uz podršku vodstva Saveza, puno radimo na tome da ubrzo imamo nekoga na najvećim utakmicama, kao i najvećim nogometnim natjecanjima, nadam se da ćemo uspjeti.

Ovaj nastup naših Vatrenih je poticaj i nama sucima da budemo bolji, da i mi uvijek damo sve od sebe. Uvijek ću reći: Mi služimo nogometu!! To je ustvari jedina istina. Ali nije teško služiti ovakvim vitezovima koji su toliko razveselili hrvatski narod, koji su pobrali simpatije cijelog svijeta svojim dostojanstvenim ponašanjem, ratničkom borbom, karakterom, ma mogao bih bezbroj karakteristika napisati. Ali, posebno mi je drago što imamo privilegiju služiti igračima koji nastupaju u HNL-u, a dio su Vatrenih. Time smo pokazali da svi zajedno imamo dostojnu kvalitetu za najveće nogometne i sportske dosege. Posebno sam bio ponosan na govore igrača Dinama i Hajduka na dočeku u Zagrebu!

Kada je Petković izašao i pozvao na jedinstvo sjevera i juga, Dinama i Hajduka, kada je Livaja dobio veličanstven pljesak nasred zagrebačkog trga bana Jelačića, još mi je jasnije kako moramo biti bolji, kako moramo dodatne napore uložiti da uistinu dostojno služimo nogometu i velikim igračima koji igraju u HNL-u!

Hvala svima koji su sudjelovali u ovom veličanstvenom uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije, posebno hvala igračima i stožeru na čelu sa Zlatkom Dalićem. Ovo nas čini jačim i obvezuje nas da budemo bolji. Živjela Hrvatska!

Linker
18. travanj 2024 18:20