GIUSEPPE CACACE Afp
GLAVU GORE

‘Ubojita i pragmatična do boli, frustrirajuće, to je Argentina! Ali Vatreni još mogu otići kao pobjednici‘

Borba za medalju je čudesan uspjeh, a mi smo još u igri za medalju
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 14. prosinac 2022. 06:33

Komentira Zoran Zekić

Hrvatskoj je u polufinalu popustila koncentracija. Primila je sva tri gola iz neizrađenih šansi, igrače je očito sustigao i umor, debelo su darivali protivnika i baš zbog toga ostaje žal za propuštenim.

Počelo je oprezno s obje strane. Hrvatska je očekivano imala veći posjed, ali nedostajalo je siline i dubine u završnoj trećini. Najviše se isticao Kovačić svojim okomitim probojima, ali smo trebali biti pametniji (čitaj bezobrazniji) u iznuđivanju žutih kartona argentinskih veznjaka. Djelovali smo jalovo i otupljeno. Jedanaesterac iz kojeg je Argentina povela bio je sumnjiv, kao i onaj prije četiri godine u finalu s Francuskom. No, prije toga Gvardiol na dugu loptu nije išao u korekciju i odmah smo kažnjeni pogotkom. kažnjavaju pogotkom.

image
JUAN MABROMATA Afp

Nedugo zatim Hrvatska je primila i drugi gol, iz našeg kornera nakon kojeg je izgubljena lopta iz kombinacije. Brozović nije napravio prekršaj u tranziciji, nakon čega u nizu pogrešaka Sosa čini najveću. Promašio je loptu u ključnom trenutku i primili smo jako jeftin pogodak za 0-2.

Bilo je jasno da moramo nešto mijenjati i prihvatiti veći rizik, što je vidio i izbornik, koji je odmah napravio izmjene i prešao u 4-4-2 s Perišićem na beku. Postali smo puno odlučniji i konkretniji, stezali obruč, ali smo se i abnormalno trošili i defenzivno i ofenzivno, što je Argentini stvaralo više prostora za kontranapade.

image
DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK Dave Shopland/shutterstock

U 69. minuti Messi je pokazao koliko ga je teško čuvati, praktički sam i ni iz čega kreirao je Álvarezu gol za 3-0. Frustrirajuće je koliko je Argentina ubitačna u napadu. Osim sa Saudijskom Arabijom sve su utakmice dobili na isti recept, Messi i Álvarez sve rješavaju na individualnu kvalitetu. Šteta, jer Hrvatska je u polju bolja momčad, no Argentina igra upravo onako kako može, pragmatično do boli i na rezultat i toga su itekako svjesni.

A sada glavu gore. Dečki i stožer zaslužuju sve čestitke i naklon do poda za ono što su učinili u Kataru. Borba za medalju je čudesan uspjeh, a mi smo još u igri za medalju i treba učiniti sve da sa SP-a otiđu kao pobjednici.

Linker
10. svibanj 2024 03:11