CROPIX
INTERVJU ZA SN

Ubojiti argentinski napadač iz HNL-a: ‘Leo će ponoviti Kempesa i Maradonu, zaslužio je ovu titulu‘

Argentinski napadač u redovima Osijeka vjeruje u naslov svjetskog prvaka
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 18. prosinac 2022. 12:36

Zaluđenost Argentinaca nogometom najbolje oslikava jedan detalj koji se dogodio nekoliko mjeseci prije početka Svjetskog prvenstva. Na kioscima je zavladala nestašica samoljepljivih sličica za Paninijev album, što je postalo državni problem, pa je čak i Vlada morala intervenirati prema proizvođaču kako situacija ne bi prerasla u građanske nemire.

Argentinac iz redova Osijeka Ramon Mierez, prije dvije sezone najefikasniji Argentinac u europskom nogometu nakon Lionela Messija, nedavno je iz prve ruke doživio još jednu mundijalsku euforiju u domovini u kojoj je boravio nekoliko tjedana između kraja polusezone i nastavka priprema.

"Proveo sam odmor u Argentini sa svojom obitelji i prijateljima, pa sam još jednom doživio praćenje Svjetskog prvenstva. Naravno, nogomet je vrlo važan dio života u Argentini, pa se Svjetsko prvenstvo prati s mnogo emocija. S rezultatima koje je ostvarila reprezentacija u Kataru, s tim putem prema finalu koje je svakom utakmicom bilo sve bliže, rasla su i očekivanja, odnosno vjera u naslov svjetskog prvaka, koji bi bio sjajan rezultat", prepričao je Mierez nedavna iskustva.

‘Nadamo se da će Messi ponoviti Kempesa i Maradonu‘

Argentina je Svjetsko prvenstvo započela šokantnim porazom od Saudijske Arabije, ali ni to nije pretjerano poljuljalo vjeru u reprezentaciju. Ispalo je čak kako je momčadi i dobro došao.

"U jednu ruku taj je poraz na otvaranju Svjetskog prvenstva možda malo stišao euforiju, ali s druge strane možda je još više mobilizirao igrače. Navijačima je sigurno bio težak udarac započeti Svjetsko prvenstvo porazom i to od reprezentacije protiv koje Argentina uvijek očekuje pobjedu, ali mislim da je ta utakmica bila lekcija koja je pomogla reprezentaciji da taj put do finala bude uspješan", veli napadač bijelo-plavih.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru ostala je još jedna utakmica, ona najveća, a koja jednog nogometaša u očima Argentinaca može napraviti besmrtnim. Mario Kempes uspio je 1978., Diego Armando Maradona ponovio 1986., može li Lionel Messi nastaviti niz i 2022. odvesti momčad do kraja?

"U Argentini se svi nadamo da će doista i biti tako, da će Messi ponoviti Kempesa i Maradonu. Lionel je to zaslužio zbog svega što je napravio u svojoj karijeri, a osvojiti Svjetsko prvenstvo bila bi mu velika satisfakcija. Na svakoj utakmici svojim igrama i pristupom pokazuje da to zaslužuje."

image
CROPIX

Mierezovi suigrači iz mlade reprezentacije Argentine s Copa Americe 2019. U-20 Lisandro Martinez, pogotovo Cristian Romero, danas imaju veliku ulogu u Kataru.

"Lisandro i Cristian igraju odlično na prvenstvu, rade sjajne stvari za reprezentaciju, praktički drže defenzivni dio momčadi i jako sam sretan zbog njih što igraju na takvoj razini."

Još jednog njegova suigrača iz mlade reprezentacije Lautara Martineza, s kojim Mierez inače dijeli zajednički nadimak “El Toro”, iz početnih 11 istisnuo je sjajni Julian Alvarez. Dobiva li Argentina novu zvijezdu na nogometnom nebu?

"Teško mi je to reći u ovom trenutku, ali Julian pokazuje da daje sve za momčad, da ima velike kvalitete, kao i da zasluženo igra u velikom klubu i velikoj reprezentaciji", kaže Mierez.

Jedan je čovjek ostao u sjeni Messijeva sjajnog turnira. Malo se priča o zaslugama izbornika Lionela Scalonija, koji je u godinu i pol dana osvojio Copa Americu, a što je prvi i zasad jedini Messijev trofej s reprezentacijom, te izborio finale Svjetskog prvenstva. Njegovo imenovanje izbornikom prije četiri godine dočekano je s prilično skepse, a kako ga danas gledaju u Argentini?

"Nakon trijumfa prošle godine na Copa Americi doživljava ga se kao izbornika koji je napokon uspio sagraditi momčad oko Lionela Messija. A ako uspije reprezentaciju odvesti do kraja nema baš nikakve dvojbe da će njegovo ime biti zapisano zlatnim slovima u nogometnoj povijesti Argentine", smatra Mierez.

‘Prednost Argentine je u Messijevoj genijalnosti‘

Finale će biti okršaj dva najbolja nogometaša današnjice, što će presuditi - Messijeva genijalnost ili Mbappeova brzina i vještina?

"Očekujem uzbudljivo finale Svjetskog prvenstva za sve nas koji ćemo ga gledati. Obje će reprezentacije pokušati iskoristiti svoje snage, a znamo da i Argentina i Francuska imaju mnoge kvalitete. Messi i Mbappe su dva sjajna igrača, Messi je na vrhuncu svoje karijere, igra genijalno i normalno da samo jedan potez takvog igrača može prelomiti veliko finale poput ovog, a isto vrijedi za Mbappea. Ali nadam se da ga Romero, Otamendi i ostatak obrane mogu zaustaviti", uvjeren je Mierez.

Napadač Osijeka vjeruje kako će nakon 36 godina Argentinci otići do kraja.

"Prednost Argentine je u Messijevoj genijalnosti, u toj gladi za pobjedu, u njegovoj silnoj motivaciji da svojoj sjajnoj karijeri doda veliki trofej kakav je onaj prvaka svijeta. Uz to, Argentina je i protiv Hrvatske i protiv Nizozemske pokazala mnoge dobre stvari protiv reprezentacija koje spadaju u sam vrh svjetskog nogometa, pa očekujem da će im to biti dodatna prednost u ovoj utakmici. Naravno, ulog će biti velik, ali siguran sam da ćemo uživati u utakmici", zaključio je Ramon Mierez.

Argentina će nastaviti i bez Messija

Sve je bliže dan kada će Argentina morati početi život bez Messija. Mogu li navijači uopće i zamisliti reprezentaciju bez njega?

"Ako osvoji Svjetsko prvenstvo Messi će svoju sjajnu karijeru izdignuti na jednu još višu razinu, pogotovo u Argentini, ali siguran sam da će reprezentacija imati sjajne igrače koji će znati nastaviti taj kontinuitet odličnih rezultata. I nakon njega doći će sjajni igrači poput Martineza, Alvareza, Dybale ili Lo Celsa. Siguran sam da ljudi koji su dio reprezentacije razmišljaju i o eri nakon Messija, a poznajući igrački talent i zaluđenost nogometom u Argentini ne sumnjam ni najmanje da ćemo i bez Messija igrati na vrhunskoj razini."



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Hrvatska je osvojila treće mjesto na SP-u u Kataru, a odmah po završetku utakmice između Hrvatske i Maroka u Mundocastu je analizu utakmice donio Ilija Lončarević. Proslavljeni trener je opisao zbog čega je Luka Modrić fenomen, Joško Gvardiol najbolji stoper na svijetu, a Ivan Perišić nevjerojatan na ovoj poziciji. Pogledajte cijelu Mundocast:

Linker
26. travanj 2024 01:06