Slavlje Joška Gvardiola protiv Real Madrida 

 RONNY HARTMANN Afp
POGLEDAJTE VIDEO

Utakmica koja je Gvardiola vratila u prvu momčad: Kako je Joško zaustavio zvijezdu Brazila!

Mučio se početkom ove sezone, a onda je stigao prijelomni meč Lige prvaka protiv osvajača naslova
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 08. prosinac 2022. 18:32

Sezona za Joška Gvardiola nije startala obećavajuće. Njegov RB Leipzig sve do 12. kola pokušavao je pobjeći iz donjeg doma ili središnjeg dijela bundesligaške tablice. Pritom je Gvardiol u prvim utakmicama bio jedan od najlošije ocijenjenih igrača ekipe. Prva četiri kola ulazio je s klupe, u drugoj utakmici postigao je autogol koji je koštao Leipzig pobjede nad Kölnom.

Prvi ogled u kojem je startao – onaj protiv Eintrachta – završio je s četiri pogotka u mreži Leipziga, doduše ne isključivo njegovom krivicom. Upravi je prekipjelo, pa je smijenila trenera Domenica Tedescog i na njegovo mjesto postavila Marca Rosea, koji je u svom debiju ostavio Gvardiola na klupi sve do posljednjih minuta.

Zatim mu je ponudio cijelih 90 u iduće dvije utakmice – prvu je Leipzig izgubio s 0:3 od Borussije M‘Gladbach i Gvardiol je bio najlošije ocijenjeni igrač defenzivne linije, a drugu je napokon odradio na razini – tek u 8. kolu protiv Bochuma (4:0), da bi onda ostao na klupi iduća dva ogleda.

image
OZAN KOSE Afp

U međuvremenu, prve dvije utakmice Lige prvaka također je grijao klupu, dakle više nismo bili sigurni je li Gvardiol uopće član udarne postave. Do sredine listopada samo 4 puta bio je starter, isto toliko ogleda ispratio je s klupe, a u 5 navrata ušao je kao zamjena. Igrače s takvim brojkama ne nazivamo starterima.

A onda je uslijedio prijelomni meč, nakon kojeg je Gvardiol uvjerio Rosea da može i mora igrati u prvih 11. Bilo je to protiv Real Madrida u Ligi prvaka, kada je naš branič s ostatkom obrambene linije morao paziti na Viniciusa Juniora i Rodryga, prvoklasne zvijezde koje će nas dočekati u četvrtini finala Svjetskog prvenstva. Leipzig je tada slavio 3:2, a Gvardiol, osim što je zabio gol za vodstvo, savladao je Viniciusa u svakom duelu!

Bila su dva duela, reći će neki "samo", ali baš ta dva duela bila su ključna za slavlje Leipziga, a Gvardiol ih je odradio kao i protiv Romelua Lukakua neki dan – besprijekorno. Naš stoper pravovremenim klizećim startom spriječio je čistu gol šansu Brazilca, a kasnije i solo prodor istog igrača, koji je djelovao i više nego obećavajuće jer bi, osim opcije udarca iz opasne zone, Vinicius na drugoj strani imao slobodnog Asensia, spremnog na udarac za izjednačenje.

Dakle, u prvom njihovom duelu Vinicius je bio korak-dva ispred Gvardiola na 20-ak metara od gola i više mu nitko nije mogao stati na put dok je prilazio 16-ercu jer svi su igrači ispali iz zone. Svi osim Gvardiola, koji je klizećim startom s leđa iščupao loptu iz Viniciusova posjeda i spriječio čistih 1 na 1 s vratarom, odnosno spriječio apsolutnu gol-šansu, kao i protiv Belgije uklizavanjem Lukakuu.

image

Slavlje Joška Gvardiola protiv Real Madrida

RONNY HARTMANN Afp

U drugom duelu Realov as sjurio se slijeva prema kaznenom prostoru, čak i provukao loptu kroz noge Gvardiolu, ali hrvatski stoper nije ispao iz ritma, već ponovno perfektno uklizao i skinuo mu loptu s noge na liniji 16-erca. Bilo je to pri rezultatu 3:2 za Nijemce, tako je i ostalo, a Gvardiol je pokupio daleko najbolju ocjenu u odnosu na sve prijašnje utakmice.

Izgubio je samo jedan duel (6/7) tijekom čitavog ogleda, to je bila ona provučena lopta kroz noge koju je ispravio dvije sekunde kasnije. Vinicius je u toj utakmici zabio gol, isključivo krivicom zakašnjelog izlaska Willa Orbana na jedan od ubačaja.

Naravno, gledali bismo više duela Hrvata i Brazilca, ali Gvardiol se više kreće po središnjoj i lijevoj strani terena (gdje je bio Asensio, bez ijednog uspješnog driblinga), dok je Vinicius na suprotnoj. Nakon Reala, Gvardiol nije započeo samo jedan susret, a Rose je zaključio da to nije bila pametna odluka i uveo ga već na poluvremenu.

Od tada je kontinuirano startao u sva četiri preostala ogleda i imao mnogo bolje ocjene nego ranije. Pogodak Realu i dvije spriječene šanse brazilskog ‘španera‘ označile su njegov uspon uoči Katara, a na Svjetskom je prvenstvu Joško potvrdio da je dosegao optimalnu formu.

Pogledajte sjajnu predstavu Gvardiola protiv Reala:

Linker
03. svibanj 2024 16:06