TOM DUBRAVEC Cropix
PORAZ VATRENIH

Video: Hrvatska ostala bez velikog finala! Protiv ovakvog Messija i suca Orsata nije se moglo

Argentina je s 3:0 svladala Vatrene koje čeka borba za treće mjesto u subotu u 16:00.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. prosinac 2022. 22:06

ARGENTINA - HRVATSKA 3:0 (Messi 34‘ p., Alvarez 39‘, 69‘)

ARGENTINA (4-4-2): E. Martinez - Molina (od 87. Foyth), Romero?, Otamendi?, Tagliafico - De Paul (od 74. Palacios), Fernandez, Paredes (od 62. Li. Martinez), Mac Allister (od 87. Correa) - Messi⚽, Alvarez⚽⚽ (od 74. Dybala)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković? - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa (od 46. Oršić) - Modrić (od 81. Majer), Brozović (od 50. Petković), Kovačić? - Pašalić (od 46. Vlašić), Kramarić (od 72. Livaja), Perišić

AL DAAYEN - stadion Lusail. Gledatelja: 88,966. Sudac: Daniele Orsato (Italija).


San o još jednom finalu rasplinuo se već u prvom poluvremenu po nas ružne večeri u Kataru, Argentina je zaslužila pobjedu jer igrala je bolje, znala iskoristiti svoje prednosti i hrvatske slabosti, probila nas je na svoj način ubacivanjem iz drugog plana, koristeći grozne pogreške.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Julian Alvarez apsolutni je junak, izborio je kazneni udarac i zabio dva gola. Možda ne bi bilo tako da Talijan Daniele Orsato nije svirao kontroverzan jedanaesterac za 1:0. Lionel Messi igra u nedjelju za titulu prvaka svijeta, drugi put ima utakmicu za trofej s kojim bi skinuo Diega Maradonu s pijedestala iz srca njegovih sunarodnjaka, Luka Modrić to nije uspio. Rezultat 3:0 je visok jer nije to bila prava Hrvatska, kasnilo se u reakcijama, loše procjenjivalo napade Gaucha, očito je i umor ostavio traga, a napad ne bi zabio da se igralo do Nove godine. Šteta zbog loše izvedbe koja je dodatno potencirala moć, brzinu i snagu Argentinaca.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

No, ostala je utakmica za treće mjesto i treba se u subotu boriti za broncu. Nije svejedno doći kući praznih ruku ili s medaljom. Maštali smo o tituli, da je Hrvatska odigrala kao s Brazilom možda bismo sada pisali o finalu, ali nije bilo prave energije niti koncentracije. Veliki rezultat je napravljen, međutim danas se ne osjećamo dobro.

Počelo je ispitivanjem snaga, obje strane tražile se kontrolu lopte, ali bez puno rizika. Na tribinama od starta treštalo je navijačko nadjačavanje, minute su brzo curile, a ništa se posebno bitno nije događalo: Jedan pokušaj Lovrena iz prilično teške pozicije nakon centaršuta Juranovića.

image
JUAN MABROMATA Afp

Argentina je dva-tri puta podigla na noge svoje navijače akcijama koje su nešto najavljivale, ali nisu dobro izvedene do kraja.

U 27. minuti Kovačić je prošao kroz dva prekršaja, Kramarić potom izborio slobodan udarac na tridesetak metara, ali iz njega se ništa nije dogodilo. U prvih pola sata igre Livaković je imao jednu obranu šuta Fernandeza, osim toga golmani se nisu morali posebno angažirati.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

I onda u 32. minuti strašna nepažnja obrane. Dejan Lovren igrao je dobar turnir, ali očito nekad mora kiksati... Pobjegao mu je Alvarez, Livaković je izašao, a talijanski sudac Orsato pokazao na bijelu točku. U 34. minuti Lionel Messi zabio je za 1:0. Jeftin gol, točno kakvog smo se pribojavali. Pravi argentinski. I vrlo brzo drugi, Julian Alvarez se prošetao, hrvatski igrači nikako da ga zaustave, došao je do samih vrata i poentirao.

To nije bio kraj, Argentina je nastavila prijetiti, Livaković je spašavao što je mogao. Tek u sudačkoj nadoknadi prvog dijela Pašalić je imao prvu hrvatsku prigodu.

image
ANTONIN THUILLIER Afp

Na startu drugog dijela Zlatko Dalić je sve karte bacio na napad. Uveo je Oršića umjesto Sose, a Perišića postavio na beka, te Vlašića na desno krilo koje je držao Pašalić, da bi nakon samo pet minuta Petković zamijenio Brozovića. Hrvatska je htjela, ali ništa nije mogla. Kovačić je imao šut na rubu kaznenog prostora i išao je dodavati pokrivenom suigraču...

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Argentina se dobro branila, nije poput Brazila naivno jurcala u napad. U 58. minuti odigrali su lijepu akciju, Messi se našao u šansi koju je Livaković obranio. Lionel Scaloni uveo je i trećeg stopera Lisandra Martineza da dodatno učvrsti obranu...

Messi je bio opasan, Gvardiol je s njim imao ozbiljnog posla, naši su djelovali skromno, bez igre i ideje, suparnik, lukav i premazan svim mastima krao je vrijeme...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

- U boj, u boj... Javili su se hrvatski navijači u 65. minuti, međutim zbivanja na terenu nisu bila ohrabrujuća. Unatoč napadačkoj orijentaciji opasnosti za golmana Martineza nije bilo, osim pokoje gužve pred vratima. Kramarić, Oršić, Petković... predugo su se namještali na udarce da bi mogli mogli išta napraviti. Kad je tako, obično ne zabijete nego primite gol, Messi je prošao Gvardiola, a Alvarez zapečatio finale u 69. minuti.

Ostat će priča o kaznenom udarcu - je li bio, s talijanskim sucima nemamo sreće. Mario Mandžukić je na klupi dobio crveni karton zbog prigovora. No, ovaj put povratka nije bilo. Lovren je imao šansu da ublaži poraz, ali nije pogodio loptu kraj samog gola.

image
GIUSEPPE CACACE Afp


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Nemoguće da smo to napravili, nevjerojatno neozbiljno! Toliko naivno da čovjeku bude neugodno". Tim je riječima Ilija Lončarević u našem Mundocastu komentirao situaciju kod drugog primljenog gola od Argentine, nakon našeg kornera. Što misli o jedanaestercu iz kojeg su Argentinci poveli i sve druge stvari vezane uz utakmicu polufinala SP-a pogledajte u našem Mundocastu:


SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! ČESTITKE VATRENIMA NA SRČANOJ BORBI... IDEMO PO BRONCU!!!

90‘+5‘ - Za kraj je nakon još jedne sjajne akcije Vatrenih opalio izvana Dejan Lovren - prošao je i njegov projektil preko gola. To je to, gotovo je... Ali glavu gore, Hrvatska ide u borbu za broncu!

90‘+3‘ - Neće pa neće... Vlašić se požrtvovno izborio za udarac, no prešla mu je lopta preko noge i preletjela taj nesretni argentinski gol...

90‘ - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89‘ - Prijete Vatreni! Dobru, izrađenu akciju završio je Majer čiji udarac iz daljine brani argentinski vratar.

87‘ - Posljednje promjene - Correa i Foyth umjesto Mac Allistera i Moline.

85‘ - Šansa Vatrenih! Perišić ubacuje na drugu vratnicu gdje su za koji centimetar ‘prekratki‘ Livaja i Lovren...

83‘ - Mac Allister bježi našoj obrani i gađa pored gola!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

81‘ - Izlazi maestro Luka Modrić i predaje kapetansku vrpcu Dejanu Lovrenu, zamijenit će ga Lovro Majer.

78‘ - Oršić se lijepo riješio dvojice čuvara pa zatim parabolom s vrha šesnaesterca gađao suprotne rašlje, preletjela je i ta lopta gol Argentinaca...

75‘ - Perišić šutira izvana, onako više iz očaja - preko gola.

74‘ - Ušli su Palacios i Dybala umjesto De Paula i dvostrukog strijelca Alvareza.

image
JACK GUEZ Afp

73‘ - Perišić iz slobodnjaka s 25 metara gađa kroz živi zid, brani Martinez.

72‘ - Ulazi Marko Livaja, izlazi Andrej Kramarić.

71‘ - Otamendi zbog prigovora dobiva žuti karton.

69‘ - GOL! Sve je sada napravio Leo Messi, majstorski je izvozao Gvardiola te potom poslao povratnu na vrh peterca gdje Alvarez između naših braniča pogađa za 3:0.

image
JACK GUEZ Afp

68‘ - Romero zbog prekršaja na Petkoviću dobiva žuti karton.

66‘ - Novu argentinsku kontru maestralno je neutralizirao čudesni hrvatski kapetan Luka Modrić.

63‘ - Gužva pred golom Argentine! Modrićevu ‘svijeću‘ nije uspio iskoristiti Lovren a ni nitko od suigrača, nekako su cijelu situaciju raščistili Gaučosi.

image
JEWEL SAMAD Afp

62‘ - Umjesto Paredesa ulazi Lisandro Martinez, branič Manchester Uniteda.

58‘ - Šansa Argentine! Messi se pored sjajnoga Gvardiola uspio nekako izboriti za udarac, kao da mu se lopta lijepi za noge, no Livaković spremno zatvara bliži kut!

58‘ - Oršićev udarac s one ‘njegove‘ pozicije - s ruba šesnaesterca - uspijevaju blokirati Argentinci.

56‘ - Nova kontra Argentine - Alvarez je pored Lovrena gurnuo Fernandeza u šansu, uspio je to zatvoriti Gvardiol.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

53‘ - Krasno su kombinirali Kovačić i Petković, nažalost Mateo se nije odlučio na udarac s vrha šesnaesterca pa je propala ova izgledna šansa...

50‘ - Brozović izlazi iz igre, nije u ovim trenucima jasno zašto, mijenja ga Bruno Petković.

49‘ - Mac Allister pada na vrhu šesnaesterca, nasreću Orsato ništa ne sudi. U nastavku Paredes gađa iz daljine - ravno u Livakovića.

48‘ - Modrić centrira iz obećavajućeg slobodnjaka, no leti po zraku vratar Martinez i sigurno to hvata.

46‘ - Vraćamo se u Al Daayen. Izbornik Dalić izvadio je Bornu Sosu i Marija Pašalića, zamijenit će ih Mislav Oršić i Nikola Vlašić. Kod Argentinaca nema promjena.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Vatreni su - iako pomalo suzdržano - dobro otvorili susret. Argentinci su krenuli agresivnije, ali je staloženi vezni tercet Modrić-Brozović-Kovačić ubrzo neutralizirao suparničku inicijativu. Nije bilo pravih opasnosti sve dok, zbog nesretnog spleta okolnosti, Livaković nije napravio upitan prekršaj za najstrožu kaznu nad Alvarezom - što je u pogodak pretvorio Leo Messi. Novi šok samo pet minuta poslije - Alvarez se i sam upisao u strijelce. U nastavku ćemo morati ući u rizik...

image
ANTONIN THUILLIER Afp

45‘+4‘ - Brozović radi faul na Messiju uz aut-liniju blizu korner zastavice, srećom Daniele Orsato sudi kraj prvoga dijela.

45‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

45‘ - Šansa Vatrenih! Modrićev udarac iz daljine završava u bloku, odbija se to natrag hrvatskom kapetanu koji isprve gura Juranovića u prostor, da bi njegov centaršut išao prema Pašaliću koji je bio u zaleđu...

43‘ - Još jednom Livaković! Messi je zaprijetio izravno iz kornera, a hrvatska je ‘jedinica‘ i za to spremna!

42‘ - Livaković spašava! Mac Allister potpuno sam i nečuvan iz blizine gađa glavom, a Livi čudesno brani taj zicer!

41‘ - De Paul šutira izvana, od Gvardiola to odlazi u korner.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

39‘ - GOL! Šok za šokom. Alvarez je jurnuo u kontru, Brozović ga nije uspio zaustaviti, na što se argentinskom napadaču otvorilo još više prostora - sjurio se prema golu pretrčavši gotovo 50 metara, Sosa u šesnaestercu nije izbio na vrijeme iako je imao loptu na nozi i to je golgeter Cityja iskoristio da ugura loptu u mrežu za nesretnih 2:0.

34‘ - GOL! Neobranjivo pogađa Messi pod gredu i to je 1:0 za Argentinu.

image
JEWEL SAMAD Afp

image
JEWEL SAMAD Afp

32‘ - JEDANAESTERAC ZA ARGENTINU! Alvarez je pobjegao našoj obrani i izjurio sam pred Livakovića... Alvarez se sudario s našim vratarom i izgledalo je kao da se radi o prekršaju u napadu, no talijanski sudac pokazao je na bijelu točku i pritom pokazao žuti karton hrvatskoj ‘jedinici‘! Žuti karton dobio je i Mateo Kovačić zbog prigovora. Nervoza je uhvatila naše na klupi pa je tako Mandžukić udaljen na tribine, a Perišić i dalje objašnjava da je u prethodnoj akciji bio korner.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

31‘ - Modrić je maestralnim ‘tunelom‘ prošao Mac Allistera i uposlio Kramarića koji gura Perišića u prostor - Perišić lobom pokušava prevariti argentinskog vratara, no od bloka to odlazi u korner. Ili ipak ne - talijanski sudac Daniele Orsato smatra da tu nije bilo govora u blokiranom udarcu!

27‘ - Nova Kovačićeva kontra, sjajno je istrčao Mateo i oslobodio se svog čuvara te potom pronašao Kramarića kojeg Tagliafico zaustavlja prekršajem u zoni udarca. Iz slobodnjaka je Modrić tražio suigrače u šesnaestercu, izbili su to Argentinci.

25‘ - Prijete Argentinci! Šutira Fernandez s dvadesetak metara i gađa donji kut, Livaković brani taj pokušaj!

22‘ - Messi je jurnuo u onaj svoj dobro poznati slalom, ali lakoćom su ga neutralizirali naši braniči. U nastavku je Kovačić krenuo u kontru, zaustavljen je prekršajem koji Orsato iz nekog razloga nije sudio.

image
JUAN MABROMATA Afp

17‘ - Razigrali su se Vatreni - u ovom je trenutku posjed lopte čak 66 % - 34 % u korist Hrvatske!

16‘ - Modrić i Juranović napravili su pomutnju na desnoj strani pa izborili korner. Nakon kornera Lovren skače visoko i gađa pored gola.

14‘ - Messi pada u duelu s Gvardiolom! Bilo je to na samom vrhu šesnaesterca, srećom Orsato je bio blizu i odmah je žustro gestikulirajući rukama pokazao Leu Messiju da ustane...

image
JEWEL SAMAD Afp

10‘ - Perišićev dalekometan ubačaj rukama nije stigao do naših ofenzivaca, opet je viši bio argentinski vratar.

7‘ - S tribina odzvanja ‘Mi Hrvati! Mi Hrvati!, uspjeli su naši navijači nadglasati daleko brojnije argentinske fanove. Na travnjaku je pak ponešto drugačija slika - Argentinci su nametnuli svoju igru u prvim minutama i ušli agresivnije, iako posljednja linija Vatrenih ne dopušta Messiju i društvu da se razmašu.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

5‘ - Otvara se Hrvatska - Perišić je ubacio za Kramarića, ali vratar Martinez stiže na njegov ubačaj.

4‘ - De Paul dugačkom dijagonalom traži Tagliafica u šesnaestercu, brži je Livaković na toj lopti.

2‘ - Molina je pretrčao Sosu i ubacio na drugu vratnicu gdje, srećom, nije bilo nikog od Argentinaca.

20.00: Počelo je polufinale svjetskoga prvenstva! Kramarić izvodi prvi udarac s centra... Vatreni, ajmoooooo!!!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

image
PAUL ELLIS Afp


>>> Na stadionu Lusail očekuje se rekordan broj hrvatskih navijača, a atmosfera je u ‘kockastome‘ taboru fantastična cijeloga dana. O nadmudrivanju hrvatskih i argentinskih navijača te o angažmanu Mladena Grdovića pročitajte OVDJE.

>>> Glavni djelitelj pravde bit će poznati talijanski sudac Daniele Orsato, kome je pripalo i otvaranje SP-a u Kataru. Argentincima je već sudio na ovome Mundijalu u dvoboju s Meksikom. Više o njemu pročitajte OVDJE.

image

Daniele Orsato

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

>>> Stigli su sastavi! Izbornik Zlatko Dalić je, prema očekivanjima, odlučio Argentini suprotstaviti identičan sastav koji je istrčao protiv Brazila. Posljednju liniju čini četvorka koja je započela sve utakmice u dosadašnjem dijelu prvenstva (izuzev Borne Barišića umjesto Borne Sose protiv Japana), jednako kao i nezamjenjivi trojac u veznome redu: Modrić-Brozović-Kovačić. U napadu će još jednom startati Mario Pašalić, uz Andreja Kramarića u samoj špici. Na lijevome krilu, kao i dosad, nade polažemo u Ivana Perišića.

Argentinci će istrčati bez Di Marije za kojeg se pretpostavljalo da bi se mogao vratiti u početni sastav. Ali, izbornik Lionel Scaloni ipak je napravio promjene u odnosu na sastav koji je zaigrao protiv Nizozemske. Prva je promjena formacijske prirode, jer Argentinci će se predstaviti u 4-4-2 umjesto sustava s tri stopera kojim su se prezentirali protiv Nizozemske. Pripremio se argentinski izbornik za veliku bitku u veznome redu, a pritom će napad kao i dosad povjeriti dvojcu Messi–Alvarez. (Jurica Radić)

Linker
20. travanj 2024 05:56