JALAL MORCHIDI Anadolu Agency Via Afp
VELIKI INTERVJU ZA SN

Vaha progovorio o ‘otpisanima‘, priči o otkazu i okršaju s Dalićem: ‘To bi bila najveća pogreška protiv Hrvatske!‘

Izbornik Maroka govori o svom statusu, buntovnim igračima, hrvatskim zvijezdama i ambicioznim planovima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. travanj 2022. 16:09

Svašta se u medijima moglo pročitati posljednjih dana o sudbini marokanskog izbornika Vahida Halilhodžića (69). Iako je s Marokom izborio Svjetsko prvenstvo u Kataru, u eter se guralo kako bi mogao dobiti otkaz i to iz razloga jer se držao svojih načela, konkretno, nije računao u reprezentaciji na Hakima Ziyecha (Chelsea), Abderrazaka Hamdallaha, Noussaira Mazraouija (Ajax) i Aminea Harita (Marseille). Vaha je uvijek bio čvrst karakter, bio je ustrajan u tome da neće oprostiti neke nesuglasice velikim zvijezdama, ali predsjednik Marokanskog nogometnog saveza Fouzi Lekjaa objasnio je da kod njih nema nedodirljivih, pa tako to nije ni Halilhodžić.

Stalno pobjeđujem

Vaha je trenutačno u Parizu, s obitelji. Kad smo se jučer čuli, nije ga trebalo pitati što misli o medijskim naklapanjima o njegovom mogućem otkazu...

- Znate od kuda sam ja? Iz Jablanice! A ona je najpoznatija po - granitu! Tako da sam izgrađen od jablaničkog granita - kazao na je Vaha u uvodu.

Na tu temu je nastavio...

- Znam samo jedno - stalno pobjeđujem! Trebao bih početi gubiti utakmice da bi me opravdano kritizirali. Iskreno, ne znam što se događa, po medijima se puno piše, no ja sam na odmoru u Parizu nekoliko dana.

image

Vahid Halilhodžić

TWITTER

Kad smo ga pitali je li u međuvremenu razgovarao s predsjednikom Marokanskog saveza u svezi svog statusa, kazao je sljedeće...

- Što imam razgovarati? O tome da smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo i pobjeđivali, je l’? Ja razgovaram na terenu. Moji rezultati sa mnom razgovaraju, oni su pobjednički, to su najbolji razgovori. O drugome nemam što razgovarati.

Dakle, i dalje držite svoj kurs, Ziyech i ekipa nemaju šanse igrati dok god ste izbornik?

- Ma, o tome više ne želim niti pričati. Posvetio sam se svojoj momčadi, svojoj grupi, ostvario sam plasman u Katar. Sve ostalo su priče koje netko nameće. To su razglabanja za kafanu, birtije, autobusne stanice... Da prije prođe vrijeme. Treba pričati o našim rezultatima, tim mladim igračima koji su se uspjeli plasirati u Katar. Sa sedam pobjeda i jednim neodlučenim rezultatom, 25 postignutih i 3 primljena gola. Sve ostalo je senzacionalizam, koji nekome odgovara. U te polemike neću ulaziti.

Kao što znate, Maroko je u skupini s Hrvatskom, Belgijom i Kanadom. Odgovara li mu da svi Belgiju i Hrvatsku vide kao favorite? Maroko tako može udariti iz “trećeg plana”, biti “dark horse”?

- Hrvatska je viceprvak svijeta, a Belgija je bila treća u Rusiji. Kanada je, pak, bila prva u svojoj kvalifikacijskoj skupini. Neću biti posebno mudar ako kažem da je sve moguće na Svjetskom prvenstvu. Treba se dobro pripremiti za uspjeh. Kao što će se pripremati Hrvatska i ostali, pripremat ćemo se i mi. Pokušat ćemo napraviti iznenađenje! Do Katara ćemo imati kvalifikacijske utakmice za iduće Afričko prvenstvo u lipnju i listopadu. Pokušat ćemo odigrati i jednu-dvije prijateljske utakmice ukoliko nađemo adekvatne suparnike.

Svaki detalj

Mnogi kažu da će Hrvatskoj biti teško protiv Maroka baš zbog vas jer dobro poznajete hrvatski nogomet i hrvatske igrače? Je li to točno ili to u konačnici nema velike veze?

- Da, definitivno poznajem hrvatski nogomet i hrvatske igrače. Želim stvoriti taktiku koja će vjerojatno smetati Dalićevoj vrsti. Defenzivno i ofenzivno. To su utakmice koje se moraju pripremati duže vrijeme. Svaki mali detalj uzet ću u razmatranje. Nisam još počeo raditi na tome, ali svakako hoću. Neću, naravno, slagati taktiku samo za Hrvatsku, nego i za ostale protivnike.

Što bi vam značilo da na Svjetskom prvenstvu pobijedite Hrvatsku, doprvake svijeta?

- Kad pripremam bilo koju utakmicu, uvijek radim isto - pripremam momčad za pobjedu! Tako ću je pripremati i protiv Hrvatske. Želim taj trijumf. Ali, isto to želim i protiv Belgije i Kanade. Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine sam s Alžirom u ono vrijeme moćne Njemačke, tad najbolje na svijetu, odigrao neodlučeno, ispali smo tek u produžetku. Nitko nam prije te utakmice nije davao baš nikakve šanse. Može se dogoditi jednom u 50 utakmica da se dogodi tako nešto. I dogodilo se... Pripremio sam igrače taktički i psihološki. Rekao sam im u pripremi da možemo pobijediti Nijemce, da vjerujemo u pobjedu, da će nam biti potrebno i malo sreće. Malo nam je nedostajalo... U produžetku mi je bilo jasno da će biti teško, ali u devedeset minuta smo imali naših prilika koje nismo iskoristili. U Alžiru još dan-danas žale zbog toga.

Veliki pothvat

Inače, nakon te utakmice, navijači reprezentacije Alžira pokrenuli su peticiju putem interneta za ostanak Vahida Halilhodžića na klupi ove afričke selekcije još jednu godinu. Navedeno je da će prikupljeni potpisi biti isporučeni Alžirskom nogometnom savezu, čijem je predsjedniku upućena poruka “da produži ugovor Halilhodžiću na još jednu godinu”. Samo jedan sat nakon što je peticija pokrenuta, prikupljeno je 14 tisuća potpisa!? Vaha se opet vratio na Hrvatsku i utakmicu u Kataru...

- Ako bismo pobijedili Hrvatsku, bio bih iznimno zadovoljan, sretan, to bi zaista bio veliki pothvat. To će, naravno, biti teško, ali vjerujte da ću znati pripremiti tu utakmicu. I za Hrvatsku i za Belgiju morat ću smisliti neku posebnu taktiku. Svaka sitnica defenzivno i ofenzivno bit će bitna.

Najveća pogreška

Nećete sigurno igrati defenzivno protiv Hrvatske, nećete se odlučiti za taktiku Diega Simeonea? Maroko neće biti Atletico Madrid, zar ne?

- Ne, ne, ne... Ma kakvi, pa valjda me dobro poznajete. Niti u toj spomenutoj utakmici, kad sam se s Alžirom sučelio Njemačkom, nisam igrao defenzivno, na toj utakmici imali smo pet-šest prilika. Više od njih. Bila bi najveća pogreška kad bih se protiv Hrvatske zatvorio. Kad imaš loptu, moraš napadati, pokušati stvoriti šanse. Mora se igrati kad imaš loptu, ne je napamet izbijati jer samo igra može destabilizirati protivnika. Kad ti imaš posjed lopte, kad ideš prema naprijed, onda mu nije svejedno. Moja je ideja da stvaramo igru i da svaku akciju završimo nekim udarcem prema golu. To je poanta svega.

image
KARIM JAAFAR Afp

Kažu mnogi da Hrvatska ima najjaču veznu liniju na svijetu, tu su Modrić, Kovačić, Brozović... Kako ćete zaustaviti te majstore?

- To su vrhunski igrači koje poznaje cijeli svijet. Znam ih ja jako dobro. Meni je drago što Kovačić konačno dobiva one pohvale koje sam ja najavljivao kad je imao 16 godina. Tada sam govorio da će postati veliki igrač. Sad je to postao. A Modrić? On je fenomen. Fantastično je kako u svojim godinama drži takvu visoku razinu, standardan je i među ponajboljim igračima Reala. Njegova dugovječnost na travnjaku je za svaku pohvalu, za veliki naklon. Ma, za istinsko divljenje. Zapravo, Luka je glavni pokretač i ogromna psihološka potpora za kompletnu hrvatsku reprezentaciju. No, kažem, pripremit ću momčad za sve njih, pripremit ću momčad za Hrvatsku.

Tko je najveći favorit skupine, je li to Hrvatska ili ipak Belgija? Gdje ste vi?

- Teško mi je i prezahtjevno to kazati. Na Svjetskom prvenstvu, posebno u utakmicama u skupini, sve je moguće, razni rezultati su u igri. Iznenađenja su moguća. No, naravno da su favoriti skupine Belgija i Hrvatska. Maroko i Kanada će pokušati napraviti iznenađenje, možda se plasirati dalje.

A tko je po vama najveći favorit za osvajanje naslova prvaka svijeta?

- Uvijek su tu Brazil, Francuska, pa naš suparnik Belgija... Može biti i Njemačka. Velike su to sile, one su stalno tu. No, uvijek je na svjetskim prvenstvima bilo iznenađenja. Veliko iznenađenje je bilo kad se Hrvatska plasirala u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji. Može li opet? Kažem, uvijek je sve moguće... Nego, ima tu još reprezentacija koje mogu napraviti nešto iznenađujuće. Nitko u Katar ne dolazi samo sudjelovati. Pustite vi to olimpijsko načelo. Svi dolaze pobjeđivati, one tzv. “male” reprezentacije također su spremne iznenaditi favorite. Svi će se posebno pripremati za natjecanje, svi će tražiti svoju priliku.

Viša razina

Onda se opet vratio na svoj Maroko...

- Moj je hendikep što imam mladu momčad, neiskusnu. Devedeset posto njih će prvi put sudjelovati na tako velikom natjecanju, iako su bili na prvenstvu Afrike. No, Svjetsko prvenstvo je nešto sasvim drugo. Mnogo je to veća razina. Zaista ćemo se morati jako dobro pripremiti. Međutim, to prvenstvo će se održati u neobičnom terminu, bez pravih priprema i adekvatnog odmora. A to će se vjerojatno osjećati kod pojedinih reprezentacija. Na neki način to je zapravo veliki hendikep za sve. I vidite, kad sam vam prije govorio o nekim iznenađenjima, mislio sam baš i na to. Zbog termina Svjetskog prvenstva u Kataru moguća su ta iznenađenja jer bit će umora, zasićenosti, psihološke i tjelesne. Sve te komponente mogu utjecati na svježinu igre, motivaciju. Sve to može utjecati na učinak reprezentacija. Zato će prvenstvo u Kataru biti iznimno zanimljivo, s puno iznenađujućih rezultata - zaključio je Vahid Halilhodžić.

Dalića je moj pokojni brat Salem doveo u Velež

Kakvi ste s hrvatskim izbornikom Zlatkom Dalićem, jeste si dobri?

- Jako dobro znam Dalića. On je igrao u Veležu, moj pokojni brat Salem ga je doveo u Velež. Vidjeli smo se na izvlačenju u Kataru, popričali smo, izmijenili neka iskustva.

Dinamo će i ove sezone biti prvak

Pratite li hrvatsko prvenstvo? Hoće li Dinamo obraniti naslov prvaka?

- Normalno da pratim. Dinamo je nakon dugo godina dobio prave konkurente u Osijeku, Hajduku i Rijeci. Eto, vidim da se Hajduk malo vraća u prvi plan. Dobro je to za hrvatski nogomet. Hrvatsko prvenstvo postalo je jako, jako zanimljivo. Ali, za mene je Dinamo apsolutni favorit za osvajanje naslova prvaka. I ove sezone će biti prvak.

Bili ste trener Dinama. Biste li se vratili da vas pozovu iz Maksimira?

- U Dinamu sam proveo deset mjeseci. Zadovoljan sam s time što sam doživio u Maksimiru. Zagreb i Dinamo su me sjajno primili. U stalnom sam kontaktu s nekim ljudima iz Dinama. Čujemo se, pratimo. Nikad ne okrećem leđa svojim bivšim klubovima. Oni su dio mog života, uvijek ću ih pratiti sa simpatijama. Nekad se ne završi najbolje, međutim, sve to ostaje u mojoj memoriji. Ostaju fina sjećanja. Povratak u Dinamo? Ha, moja obitelj vrši pritisak da se odmorim, da odahnem. Imam unučiće, meni je to sad ponajveća radost. Ali, naravno, nikad ne reci nikad. U životu se nikad ne zna. Još se dobro osjećam, u punoj sam tjelesnoj kondiciji. Ja i dalje živim nogomet. S radošću pripremam svaki trening. Recimo, svaki tjedan gledam po pedesetak kandidata za reprezentaciju Maroka, gledam protivnike. Nogomet mi je puno dao. Prepoznaju me ljudi u Europi, Africi, Aziji... Evo, sad sam ovdje u Parizu, dolaze mi ljudi, čestitaju, pozdravljaju. To je ogromna satisfakcija. Ne radi se tu o novcu, ja to ne radim zbog novca.

KOGA JE SVE TRENIRAO

Velež Mostar (BiH)

Beauvais (Francuska)

Raja Casablanca (Maroko)

LOSC Lille (Francuska)

Stade Rennais (Francuska)

Paris SG (Francuska)

Trabzonspor (Turska)

Ittihad (Saudijska Arabija)

Obala Bjelokosti (A vrsta)

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Alžir (A selekcija)

Japan (A vrsta)

Nantes (Francuska)

Maroko (A vrsta)

Linker
12. travanj 2024 02:17