JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
PUN KOMPLIMENATA

‘Vatrene u Kataru vidim kao i u Rusiji, a Dalić je već sada broj 1! Hrvatska ima ono što nema ni Njemačka...‘

U velikom intervjuu za Sportske novosti Slaven Bilić se dotaknuo i hrvatske reprezentacije
Piše: SNObjavljeno: 17. siječanj 2022. 10:42

U “vašem” Istanbulu ste 2011. godine zadivili pobjedom nad Turskom u play-offu. Glavni akteri te večeri bili su Olić, Mandžukić i Ćorluka. Jeste li mogli “vidjeti” da će deset godina kasnije oni biti stožer reprezentacije?

- Krenemo li od Ćorluke, nisam očekivao. Za njega je to dobar potez jer je tako opet u obvezi, a nema prvu odgovornost. Znate, kad završite bogatu karijeru kao što su on i drugi Vatreni, nije se lako prilagoditi novom životu. Zato im je ulaz u stožer reprezentacije odlična stvar.

Logično se pitati koliko je to dobro za reprezentaciju. Vi ste imali slične poteze kao izbornik?

- Pa, nije baš. Uključio sam Jurčevića, koji je već bio trener, isto kao i Mrmić, a Asanović i Prosinečki su bili aktivni u struci nogometa. Da se razumijemo, involviranje velikih igrača reprezentacije je dobra stvar, uostalom, to se i pokazalo kroz rezultate. Olić je, kao i Vukojević, bio uz Dalića u projektu Rusija. Ćorluka se uključio u ovim uspješno odrađenim kvalifikacijama. Mandžo će sada u godini Mundijala biti osoba koja ima što kazati, pogotovo mlađima, saslušati ih kad im nešto treba i doprinijeti da iskoračuju.

Sad dobro izgleda reprezentacija?

- Za svaku pohvalu! Obavljena je smjena generacija i to u jako teškim vremenima, unutar natjecateljskih izazova i poslije ogromnog rezultata iz Rusije, koji emotivno isprazni svakoga. Sjetimo se muke nakon Brončanih, kada smo ceh platili izostankom s EURA 2000. i razočaravajućim nastupom u Japanu/Koreji na SP-u 2002. Zato Zlatko Dalić i suradnici zaslužuju maksimalno priznanje. Dalić je već sada broj jedan izborničke povijesti, rezultati sve govore.

Što vam se posebno dopada u toj novoj priči?

- Potvrda globalne vrijednosti Hrvatske! Pogledajmo velike zemlje, recimo, Nijemce, koji su 2014. bili prvaci, pa onda na Euru dvije godine kasnije slabo, a na SP 2018. debakl, ispali su u skupini! Hrvatska je u kontinuitetu, a sada se stvorila grupa koja je za idućih pet godina garancija uspješnosti. S mladima koji nadiru to se može protegnuti na cijelu iduću dekadu. To je ogromna stvar! Ne pati nam rejting, a ni blagajna HNS-a, što je iznimno važno za cjelokupni hrvatski nogomet.

Kako vidite Vatrene u Kataru?

- Vidim ih kao u Rusiji. Hrvatsku nitko ne voli dobiti za protivnika. Mi smo selekcija odmah iza te grupe velikih reprezentacija i vječnih favorita za naslov. Opasni smo za svakoga. Naši su igrači gladni uspjeha, imaju i iskustvo velikih utakmica, izuzetno su privrženi nacionalnom dresu i svemu što ono znači za Hrvatsku, a imamo i tog talismana u liku i djelu Luke Modrića.

Raspored je pregust

Imate li još koji epitet za njegov nogomet?

- Nemam! Samo kažeš “Luka” i to je to. Produžio se vijek igranja. Nekad se treniralo dva sata i bok, danas ti veliki igrači imaju kompletne timove stručnjaka u svom stožeru, kao vrhunski tenisači. Nekad je to bilo samo u NBA-u, danas su druga vremena. Tereni su bolji, nogomet je čišći sa sve manjih težih prekršaja, a jedina je negativa pregust raspored igranja i ogroman pritisak društvenih mreža.

Luka Modrić je pokazao kakva je klasa i kako je posvećen radu. Zato je uz bok tim fenomenima kao Ronaldo, koji isto ide punim gasom u njegovim godinama, pa ovaj fenomen Ibrahimović, koji s 40 godina i par težih operacija ide kao da mu je petnaest godina manje. Messi je u 35. i dalje Messi….

Još jedan vaš reprezentativac je dio struke Hrvatske, Stipe Pletikosa?

- Pričao sam sa Stipom više puta, dobri smo si. On se odavno pripremio za život nakon aktivne karijere, školovao se, upijao znanja, uvijek je bio ozbiljan i odgovoran. Ponosit je tip, ne nudi se ikome, zato mi je drago da ga je HNS prepoznao i dao mu velike zadaće. Rekoh, u Hrvatskoj nije baš neko tržište. Nije kao u većim zemljama gdje bivši igrači mogu biti treneri, direktori, predsjednici, komentatori i drugo u mnoštvu klubova, selekcija, medija. Ovdje imaš par adresa. HNS, Hajduk, pa je, eto, Plete ušao u reprezentativnu priču u drugoj sada ulozi. Dobro je to za njega, za reprezentaciju, HNS.

Linker
16. travanj 2024 13:50