Ždrijeb Hrvatska

 AFP
ŽDRIJEB U KATARU

Vatreni čekaju 12. ždrijeb velikog natjecanja! Jedno se Hrvatskoj nikada nije dogodilo, nadamo se da neće ni sada

Čak sedam puta Vatreni su prošli skupinu na velikim natjecanjima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. ožujak 2022. 22:07

Ždrijeb skupina SP-a u Kataru održat će se u petak s početkom u 19 sati po lokalnom, što je 18 sati po hrvatskom vremenu uz izravni prijenos na HTV2 i trebao bi trajati sat vremena. Prvo će se izvlačiti prvi nositelji, pa drugi, treći i na kraju četvrti. U skupinama smiju biti najviše dvije europske reprezentacije te samo po jedna iz ostalih FIFA-inih konfederacija.

Zasad je poznato tek 29 sudionika, u lipnju bismo trebali saznati preostala tri. Wales bi trebao zaigrati protiv boljeg iz dvoboja Škotska - Ukrajina, Novi Zeland igra s Kostarikom, a Peru s pobjednikom sraza Australija - UAE. Reprezentacije su posložene u skupine nositelja prema aktualnom FIFA rankingu, a tri posljednja sudionika bit će, bez obzira na ranking, u 4. potu.

Hrvatska čeka 12. ždrijeb velikog natjecanja, pet puta bila je baš sretne ruke, još u četiri navrata je dobro prošla, a samo u dva slučaja nismo nikako bili zadovoljni. No, to na kraju nije i pokazatelj konačnog rezultata, iako ne stoji teza da je svaki ždrijeb dobar ako kvalitetno igraš. Ne, to se najbolje vidjelo 2012. godine na Euru u Poljskoj kad su Kockasti ponudili ozbiljan nogomet, ali su za dlaku ostali ispod Španjolske i Italije, kasnijih finalista. Za jedan gol koji nisu zabili La Roji u Gdanjsku…

Ništa nismo mogli kazati protiv ždrijeba za Svjetska prvenstva 1998. i 2006. godine, kao i za Eura 2008., 2016. i 2020. godine. Međutim od tih pet velikih turnira na jednom, i to 2006. u Njemačkoj pod vodstvom Zlatka Kranjčar nismo prošli pokraj Australije i Japana, ako se već očekivali da će Brazil biti broj 1.

U četiri slučaja Vatreni su završili među dva najbolja iz skupine. Sretne ruke bili su Ćiro Blažević, Slaven Bilić, Ante Čačić i Zlatko Dalić. S više ili manje brige i muke.

Za Euro 1996. kad je Hrvatska prvi put nastupila pod Blaževićevim vodstvom, pa na SP-u 2002., 2014. i 2018. godine bili smo tek za nijansu manje zadovoljni, ali Mirko Jozić i Niko Kovač kao izbornici nisu naši rješenje da nas odvedu u osminu finala. Jozića su slomili Meksiko i Ekvador, a dobio je Italiju koja je tada imala status favorita. Kovač je također pao od Meksika 3:1, nakon što je svladao Kamerun 4:0 i još ranije bio poražen od Brazila 3:1.

Dvije večeri za koje ne želimo da se ponove bili su nakon ždrjebova za Euro 2004. i 2012. godine. Prvi put dobili smo Francusku, Englesku i Švicarsku, a u drugom slučaju Španjolsku, Italiju i Irsku. Iako smo se u Portugalu solidno nosili i osvojili dva boda, a u Poljskoj dobro igrali imali četiri boda, nije bilo dovoljno za prodor u nokaut fazu.

Nikad još za Svjetsko prvenstvo Hrvatska nije dobila skupinu smrti, uvijek su to bile dobre ili prihvatljive varijante, neće valjda ovaj put pasti ta tradicija. Neka se kuglice drže starih navika…

Linker
25. travanj 2024 17:30