Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić

 GABRIEL BOUYS/AFP/PROFIMEDIA Gabriel Bouys/Afp/Profimedia
ZLATA VRIJEDNI

Vatreni imaju nešto što nema nitko drugi! Zajedno su najbolji na svijetu, jači od Brazilaca, Francuza....

Modrić nije popustio nakon Rusije, Brozović je najbolji u Serie A, a Kovačić je stalni dirigent igre
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. studeni 2022. 06:12

Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić jedan su od najboljih veznih redova u reprezentativnom nogometu, imaju rejting s kojim Hrvatsku mogu dovesti do medalje, potvrde li klasu na travnjacima Dohe. To nije tepanje hrvatskih ili drugih sklonih stručnjaka, to je objektivna slika vrijednosti igrača koje ima Zlatko Dalić, kad ih se stavi na vagu s ostalima na SP-u.

Najjači klubovi male su reprezentacija svijeta i davno su prošla vremena kad su nacionalne vrste bile najkvalitetnije nogometne momčadi. Real Madrid, Manchester City ili PSG mogu si kupiti asove kakvi im nedostaju, a izbornici moraju sastavljati iz onoga što posjeduju. Zato u Kataru nema niti jedne kompletno vrhunske momčadi, čak i najbolje osciliraju od superstarova do prosječnih rješenja iz nužde i to daje Mundijalu dodatnu draž napetosti i neizvjesnosti.

Sredina terena je srce ekipe. Hrvatska je u Rusiji imala Luku Modrića na razini Zlatne lopte, Ivana Rakitića koji je igrao fantastično, najbolje u karijeri za reprezentaciju, te Marcela Brozovića, čija je zvijezda na pravi način na zadnjem veznom tek počela sjati. S takvim trojcem u ozbiljnoj je bila prednosti jer oni moderiraju igru, daju ritam utakmici te ako momčad dobro funkcionira često su prevaga.

Real, kad je bio najbolji, imao je mitski trojac Modrić, Casemiro, Kroos, koji su jedni druge činili boljima i skupljali europske titule. Francusku su na prethodnom Svjetskom prvenstvu nosili Pogba, Kante i Matuidi, tek potom Griezmann i Mbappe. Za vrhunski rezultat potrebno je više od jake sredine terena, ali ako ona čini razliku sve je lakše. I obraniti se i zabiti. Imati samopouzdanja i vraćati se iz ambisa ili držati protivniku glavu ispod vode. Što god je potrebno...

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Modrić je i dalje jedan od najboljih veznjaka jer nije popustio nakon Rusije, a to potvrđuju dometi s Realom i osobni budući da je sa 37 godina u TOP 10 u redoslijedu za Zlatnu loptu. Brozović se prometnuo u službeno najboljeg igrača sredine terena u Serie A, iako tek čekamo vidjeti njegovu formu nakon stanke, a Kovačić, premda nije Rakitić, izabran je ne tako davno za najboljeg igrača Chelseaja. Stalan je dirigent igre Bluesa. Legitimno bi bilo razglabati daje li aktualni triangl baš jednaku melodiju kao onaj s prošle svjetske smotre, no ako i postoje razlike ključno je pitanje – tko to ima? Možda jedino Španjolska jer Luis Enrique sklada postavu od Kokea, Rodrija, Solera, Pedrija, Busquetsa i Gavija te Njemačka s linijom Kimmich, Gündogan, Musiala.

Vatreni su po klasi među tri najbolja vezna reda na Svjetskom prvenstvu, a otvorena je bitka tko će pobrati šlag. Kako su Španjolska i Njemačka potencijalni protivnici našima u osmini finala, moglo bi biti ljutih bojeva.

Brazil, Argentina i Francuska po brojnim su najavama glavni favoriti za titulu, međutim, Selecao povezuje ekipa Casemiro, Fred, Paqueta, a Gauče, recimo, De Paul, Paredes i MacAllister. Francuska je bez Pogbe kao Doha bez neonskih svjetala, iako je klubove znao kvariti, Tricolore je uvijek gradio. Nitko od njih ne može ponuditi to što što ima Dalić. Pritom i Majera, i Sučića, i Vlašića, Pašalića... iz drugog plana. Belgija, suparnik Vatrenih u skupini, oslanja se na Witsela, Tielemansa i, dakako, De Bruynea, a često igra s De Bruyneom i Edenom Hazardom iza špice.

Međutim, trojica igrača sredine terena ili četvorica, pa ni petorica, kakav već tko posložio raspored nisu dovoljna za dominaciju u igri. Španjolska ili Portugal u većini slučajeva prednjačit će u posjedu zato što u tome sudjeluje cijela ekipa od stopera do napadača. Kako hrvatski vezni red ne zabija koliko neki drugi, to dodatno govori da mu je glavna zadaća pokrenuti cijelu momčad, a da će o igri svih ovisiti završna ocjena. Hoće li Vatreni na katarskom suncu biti duboku u prosincu ili će se pokvariti poput jogurta...


Deset najjačih veznih trojaca na SP u Katru​:

Argentina 4-3-3

De Paul (Atletico), Paredes (Juventus), Mac Allister (Brighton)

Pogled na trojicu vjerojatnih startera u sredini terena jednog od glavnih kandidata za svjetski naslov ne izaziva divljenje, ali sva trojica su pravi borci. De Paul (28) je pripremljen kod Diega Simeonea, Paredes (28) je u Juveu u drugom planu, dok Mac Allister (23) ima punu minutažu u ipak (barem na papiru) skromnijem Brightonu.

Belgija 3-4-1-2

Witsel (Atletico), Tielemans (Leicester) - De Bruyne (Man. City)

Izglednija je opcija 3-4-2-1 u kojoj će potpora centarforu biti 31-godišnji dvojac De Bruyne - E. Hazard, no igrala je Belgija i ovakvom sustavu. Witsel (33) je mnogo puta ove sezone u Atleticu krpao na stoperu, a u veznoj centrali Crvenih vragova društvo mu pravi izvrsni Tielemans (25). De Bruyne je, pak, možda i najbolji ofenzivni veznjak svijeta.

Brazil 4-3-3

Fred (Man. United), Casemiro (Man. United), Paqueta (West Ham)

Brazilce tradicionalno gledamo kao majstore igre, no njihov vezni red u Kataru nema reputaciju vrhunskih tehničara. Fred (29) je pričuva u Unitedu, Casemiro (30) iz istog kluba još klasičniji defenzivni vezni, dok Paqueta (25) ove sezone za klub još nije zabio. Moguća je i brazilska opcija s četvoricom napadača pa bi zaigrala samo dvojica od njih trojice.

Engleska 4-2-3-1

Bellingham (Borussia D.), Rice (West Ham) - Mount (Chelsea)

Tri lava imaju jednog od najboljih tinejdžera svijeta Bellinghama (19), vrhunskog u oba smjera, koji će uskoro iz Borussije Dortmund u redove još moćnijeg kluba, Rice (23) iz West Hama je zadužen za defenzivne zadatke, a istureniji Mount (23), čija klupska sezona doduše nije briljantna, za kreaciju. Jako mladi i jako kvalitetni, i obrambeno i napadački.

Francuska 4-2-3-1

Tchouameni (Real Madrid), Rabiot (Juventus) - Griezmann (Atletico)

Njihov je vezni red posebniji od većine ostalih budući da u dvije svoje omiljene formacije, 4-2-3-1 i 3-4-1-2, igraju s tek dvojicom klasičnih veznih te Griezmannom (31) ispred njih. Tchouameni (22) je visoka klasa, Rabiot (27) u Juveu ne briljira, tako da bi u udarnih 11 umjesto njega mogli i sjajni Camavinga (20) ili Guendouzi (23), Fofana (23)...

Hrvatska 4-3-3

Modrić (Real Madrid), Brozović (Inter), Kovačić (Chelsea)

Od reprezentativnog umirovljenja Ivana Rakitića 2019. gotovo su nezamjenjivi u Dalićevom izboru jedanaestorke. Predvodi ih kapetan Modrić (37) kojeg godine uopće ne sustižu, Brozović (30) je motor milanskog Intera, a Kovačić (28) omiljeni igrač navijača Chelseaja. Nogometni znalci koji mogu i istrpjeti i kvalitetno se braniti.

Njemačka 4-2-3-1

Kimmich (Bayern), Gündogan (Man. City) - Musiala (Bayern)

Vezni red najviše svjetske klase. Na pozicijama dvojice defenzivnih veznih prednost bi trebali imati neumorni Kimmich (27) i iskusni i malo profinjeniji Gündogan (32), s time da je ozbiljna opcija još jedan igrač Bayerna Goretzka (27). Primarni ofenzivni vezni također stiže iz bavarskih redova, autor 12 golova i 10 asista ove sezone, čudesni mladi Musiala (19).

Portugal 4-3-3

Carvalho (Betis), Neves (Wolverhampton), Fernandes (Man. United)

Čini se da je izbornik Santos njih trojicu izabrao kao nositelje veznog reda, iako postoji i mogućnost da zaigraju u 4-2-3-1. Iskusni su to radnici s Brunom Fernandesom (28) kao glavnim kreativcem, dok je primarna zadaća Williama Carvalha (30) i Rubena Nevesa (25) zatvaranje prilaza vratima kako bi napadačka linija mogla biti nešto opuštenija.

Španjolska 4-3-3

Koke (Atletico), Rodri (Man. City), Soler (Paris SG)

Trojac Koke (30), Rodri (26), Soler (25) u posljednje vrijeme je bio najčešći Enriqueov izbor, ali ako vam se više sviđa tu je i Barcelonin trolist Pedri (19), Busquets (34), Gavi (18). Tko god od njih šestorice zaigrao, priča ostaje ista; reprezentaciji Španjolske gotovo se nemoguće nametnuti u sredini terena. U toj priči s posjedom nisu bitni samo ovi briljantni veznjaci već i ostatak momčadi.

Urugvaj 4-3-3

Valverde (Real Madrid), Bentancur (Tottenham), Vecino (Lazio)

Sredina terena dvostrukog svjetskog prvaka jedna je od njegovih najjačih strana. Valverde (24) briljira u Realu, nerijetko i na ofenzivnijoj poziciji na krilu (8 golova ove sezone), Bentancur (25) je među boljim igračima Tottenhama ove sezone, a iskusni Vecino (31) standardan u Laziju (kao i Bentancur visok je 187 cm). Teško ih je probiti, no i u napadu imaju što reći.

Linker
25. travanj 2024 02:31