FRANCK FIFE Afp
KAKO DIŠE ‘REGIJA‘

‘Vatreni mogu daleko, i puno Slovenaca navija za vas! Srbija? Može u četvrtfinale, a može sve izgubiti‘

Novinari iz Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonija te BiH, iznose svoje poglede o nadolazećem SP-u
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. studeni 2022. 23:17

Svjetsko prvenstvo kuca na vrata, Katar samo što nije preuzeo primat u nogometnim razgovorima, najveći sportski događaj uvijek pobuđuje goleme emocije svugdje u svijetu, a kako ne bi nama u Hrvatskoj, čija nacionalna vrsta leti na Bliski istok s pozicije doprvaka.

Na UEFA-inom Outreach programu u Nyonu, na koji su pozvani glavni nogometni novinari iz država članica, Hrvatska je svrstana u skupinu s ostalim zemljama koje su nekad činile Jugoslaviju, i s Albanijom. Tom prigodom pitali smo novinare iz Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonija te Bosne i Hercegovine kako gledaju na Mundijal, kakve šanse daju Vatrenima i još ponešto...

- Bit će to vrlo zanimljivo prvenstvo jer nismo navikli da se održava usred sezone. Favoriti su, barem po meni, uvijek isti, iz Južne Amerike to su Brazil i Argentina, te iz Europe nekoliko reprezentacija, pogotovo Francuska, možda i Engleska i Španjolska, a nikako ne smijemo zaboraviti Hrvatsku, koja ima još uvijek fantastičnu generaciju, ali i iskustvo s prošlog Svjetskog prvenstva. To je vrlo bitno na takvim natjecanjima. S Lukom Modrićem, ostalim vrhunskim igračima i mladom gardom, Hrvati mogu daleko. Nisu u užem izboru, ali u širem sigurno jesu - kazao nam je Dejan Mitrović, novinar Ekipe, slovenskog sportskog dnevnog lista.

Teže mu je bilo najaviti koji bi pojedinci mogli obilježiti Katar.

- Za najboljeg su već nekoliko puta proglasili igrača koji nije iz pobjedničke ekipe. Sada su kandidati Benzema, Mbappe, u kakvoj je formi Messi mogao bi i on jer baš se “napalio” da pokuša i zadnji put uzeti titulu svjetskog prvaka. Ako iznenade Nijemci, mogao bi netko iz njihove reprezentacije, a odu li daleko Belgija i Brazil u igri su Kevin de Bruyne i Neymar. To su imena u vrhu liste očekivanih.

Slovenije nema na Svjetskom prvenstvu. Za koga ćete vi osobno navijati, a za koga Slovenci, pitali smo Mitrovića...

- Budući da vučem korijene iz Srbije, navijam za Srbiju za koju smatram da je u sličnoj situaciji kao Hrvatska prije četiri godine. Nema iskustvo, ali ima zanimljivu generaciju. Možda mogu dogurati daleko, iako imaju tešku skupinu. Slovenci, generalno, a to i vi znate, dosta navijaju za Hrvate. Tijekom prošlog Svjetskog prvenstva baš je velik broj Slovenaca želio vidjeti Hrvatsku na vrhu. Čak su poneki išli u Zagreb na Trg gledati finale. Radio sam reportažu i susreo tamo Slovence koji su došli zajedno s Hrvatima ispratiti moskovsku završnicu. Puno Slovenaca navija za Hrvatsku.

U zaključku je naglasio:

- Za Srbiju se nikad ne zna, može doći do četvrtfinala, a može izgubiti sve tri utakmice u skupini. Između Srbije i Hrvatske mislim da Hrvatska ima veće šanse napraviti nešto veliko. Dokazali su da znaju, mladi igrači su donijeli novu moć, momčad ima balans između starijih i mladih. Imaju Modrića, koji je fantastični vođa. Meni je fascinantno kako svi ti igrači Reala Madrida, koji su po pet ili ne znam koliko put osvojili Ligu prvaka, još uvijek imaju glad da to učine i u šestom, i u sedmom navratu, i da budu prvaci s reprezentacijom. Ne znam je li to do kluba ili do njih samih, možda je tajna u DNK kluba koji stalno traži više...

Veljko Ivanović, srpski novinar koji radi za Sportal i Blic, rekao nam je sljedeće:

- Očekujem da će SP biti neobično zato što se prvi put igra u zimskom terminu, u pustinji, u jednom gradu... Vjerujem da će biti i kvalitetno jer se igra u sezoni. Igrači će otići tamo iz klupskih utakmica. Ne očekujem velika iznenađenja.

Francuska brani naslov prvaka.

- Brani, ali po meni je Brazil favorit.

Kao na kladionicama?

- Ne pratim kladionice, ali vjerujem u to. Gledao sam nekoliko njihovih posljednjih utakmica i stvarno su mi napunili oko, što znači da će demonstrirati silu na Mundijalu. No, teško je pitanje tko će biti Zlatna lopta. Često iskoči netko iz sjene, netko od koga se to manje očekuje. Ne znam, ali ako sam rekao da će Brazil biti prvak, neka bude Neymar.

Što može Hrvatska?

- Hrvatska ima fantastičnu ekipu, to traje godinama, eto, sada i s nekim novim igračima. Osvježenjima. Očekujem od njih dobru partiju, svakako da izađu iz skupine, a mnogo će ovisiti tko će biti suparnici dalje. I sreća je faktor na Svjetskom prvenstvu. No, očekujem dosta od njih...

Kako dišete vi u Srbiji po pitanju šansi u Kataru?

- Atmosfera je odlična. Izbornik Stojković radi izvrstan posao, iskusan je, napravio je od ove ekipe da bude baš pobjednička. Nemaju straha, to je važno i moguće je da će napraviti iznenađujući rezultat. Svakako računam da će proći grupu.

Što sanjate?

- Polufinale.

Sjevernu Makedoniju zastupala su dvojica televizijskih komentatora, jedan na makedonskom, drugi na albanskom jeziku. Igor Panevski s televizije Telma je istaknuo:

- Čini mi se da će to biti jedno do boljih prvenstava posljednjih dvadesetak godina i to zato što se igra usred sezone, što igrači nisu premoreni, a vidi se da su se oni veći i malo čuvali. Zvijezde nisu igrale sve susrete s punim intenzitetom jer svatko hoće dati najbolje na SP-u. Puno je dobrih reprezentacija, ne očekujem iznenađenja.

Po njemu nema pravog favorita.

- Teško je izdvojiti jednu ekipu. Južnoamerikanci nemaju velike izglede, jedino možda Argentina zbog zadnje prilike Messija, moguće je da će sad kao momčad djelovati kompaktnije kako bi mu suigrači dali prigodu da bude ono što je bio Maradona. Europljani su dominantni. Velik je broj kandidata. Problem je što će se mnogi križati nakon prve faze. Španjolska, Njemačka, Belgija, Hrvatska, Portugal, svi su u istom dijelu ždrijeba. Važno je preživjeti osminu finala. U konačnici mislim da će europska reprezentacija doći do trofeja.

Niste spomenuli Brazil, on je mnogima favorit...

- Brazil nije više Brazil, sad pokušavaju igrati suroviji nogomet i teško im ide. Ne vjerujem da će biti prvaci. Zato dajem velike šanse Englezima, koji dugo nisu imali ovako jaku momčad. Ključni igrači sad su bitni u klubovima i jedina mana im je Gareth Southgate. Kad bi netko drugi bio izbornik, Englezi bi bili i europski i svjetski prvaci. U Ligi nacija su ispali u B rang zato što su malo kalkulirali.

Kako vidite Hrvatsku?

- Drastično je pomladila sastav, nova generacija je polako sazrijela... Gvardiol nije bio iskusan na Europskom prvenstvu i pravio je neke gluposti, ali sad je iskusniji. Tu je Luka Modrić, samo da bude na terenu dovoljno je da poveže reprezentaciju, pa Ivan Perišić, koji ima golemo iskustvo... Ako Hrvatska bude imala sreće i prođe osminu finala, može puno. Spada u ekipe iz Europe koje su sposobne napraviti ozbiljan rezultat. Problem može biti neiskustvo u zadnjoj liniji i nedostatak klasične špice, koja često zabija.

Za koga će navijati Makedonci?

- Makedonci navijaju za ekipe iz regije, za Hrvatsku i Srbiju. Kad je Hrvatska igrala finale u Rusiji slavilo se to i u Makedoniji. Ja poštujem englesku reprezentaciju, krivo mi je što 1996. nije bila prvak Europe, što 1990. nije bila u finalu Svjetskog prvenstva, vrijeme je da i Engleska osvoji nešto.

Mustafa Ademi, komentator Makedonske televizije Kanal 2, koji emitira na albanskom jeziku, priprema se za prijenose jer oni su nositelji prava za svoju zemlju.

- Čudan je termin SP-a, bit će nam nesvakidašnje, ali bolje je igrati usred sezone nego na kraju. Bit će to turnir različit od drugih. Top favoriti po meni su Brazil i Argentina, eventualno iz Europe tu je Francuska. No, možda ona pada u drugi plan zbog ozljeda Pogbe i Kantea. Ne vidim da bi neka od ostalih europskih ekipa mogla uraditi velike stvari. Iako će Europa imati dvije reprezentacije u polufinalu, a potom se ne zna ništa... - rekao je Ademi.

Koji pojedinci bi se mogli proslaviti?

- Messiju i Ronaldu je ovo zadnje veliko prvenstvo i njih će ga dvojica sigurno obilježiti. Hoće li to biti po lošem ili dobrom nastupu ne bih mogao reći. O njima će se najviše pisati i komentirati. Benzema je veliko pojačanje za Francusku, on će biti u najužem krugu. Kao i Neymar s Brazilom, također mu je zadnja šansa. Zacijelo će se dogoditi i da netko dođe iz drugog plana. Kao što je Modrić bio u Rusiji. Tko je očekivao da će on tamo biti najbolji igrač!?

Što predviđate Hrvatskoj?

- Ne vidim je jakom kao što je bila prije četiri godine u Rusiji. Ima iskustva s prošlog prvenstva, što je za nju pozitivno, ali nema klasične “devetke” što je bio Mandžukić, a takvog igrača treba imati za veće domete. Golem problem je što ne igra Rebić, Hrvatska bi s njim bila puno drugačija. Vezni red je jedan od najboljih koji postoje u reprezentativnom nogometu... Maksimum što Hrvatska može napraviti je osmina finala ili eventualno četvrtfinale.

Marko Tešanović reporter RTV-a Bosne i Hercegovine:

- Mislim da će organizacija biti specifična i na visokoj razini. Kvaliteta je biti odlična jer igrači su u sezoni, ne bi smjelo biti oscilacija u formi. Mnoge će reprezentacija biti na maksimumu i zato će se igrati jako dobar nogomet - naglasio je Tešanović, te se o favoritima referirao:

- Prva dva su Brazil i Argentina. Isto tako smatram da su u tom krugu Francuska, Njemačka, Belgija, Nizozemska... Red je da se Brazil ili Argentina domognu titule prvaka. Što se tiče zemalja iz regije, Hrvatsku također vidim kao momčad koja bi mogla daleko dogurati. Iako su Modrić, Perišić i još neki u poznim igračkim godinama, njihove se ekipe ne mogu zamisliti bez njih. Srbija nakon dugo vremena ima odličnu atmosferu u reprezentaciji, jako dobrog i samouvjerenog izbornika, koji je igračima dao slobodu. Jedino joj nedostaje iskustva s velikih natjecanja.

Na kraju je i on istaknuo igrače koji bi mogli biti glavni protagonisti:

- Posljednje su šanse za Messija i Ronalda, oni će dati maksimum. Blistat će Eriksen s Danskom, vratio je formu, u Manchester Unitedu igra fantastično. Tu je De Bruyne, šteta je što su Lukaku i Hazarda u golemom padu. Portugalac Bernardo Silva je također među kandidatima.

Linker
03. svibanj 2024 23:28