Luka Modrić

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
PRIPREME ZA SP

Vatreni na poprištu velikih bitki: Ovo je pet važnih stvari koje Hrvatska može dobiti nastupom u Kataru

Ovim okupljanjem može se puno toga dobiti. Najvažnije je pripremiti atmosferu i uigrati sustav
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. ožujak 2022. 12:05

Što za hrvatsku nogometnu reprezentaciju znači nastup u Kataru? Rezultatski joj može donijeti osiguravanje mjesta među drugim nositeljima na ždrijebu Svjetskog prvenstva, a ovo okupljanje je važno i zbog Dalićevih razmišljanja o novom sustavu. No, za vas smo izdvojili pet stvari zbog kojih je bitno ispratiti Vatrene u Kataru:

1. PRIPREMA ATMOSFERE

Reprezentacija se okupila prvi puta nakon četiri i pol mjeseca. Zajednički kamp u Kataru je dobrodošla opcija za jačanje homogenosti grupe jer Vatrenima će ovo, kao i svima, biti posebnija godina. Prvi i vjerojatno jedini put igrat će se Mundijal u studenome-prosincu, kao što je prvi put da će se Liga nacija uprizoriti u lipnju s čak četiri vrlo zahtjevna nastupa. Dakle, koncentracija obveza u klubovima i reprezentaciji je maksimalnog programa, stoga je ovaj boravak na poprištu SP-a jedini pravi trenutak za homogenizaciju, razgovore, razmjene stručnih i inih mišljenja. Kompaktnost grupe je jedan od najvažnijih faktora uspješnosti hrvatske reprezentacije. S obzirom na to da je dosta novih i mlađih igrača, eto prilike da se približe veteranima i obratno.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

2. NATJECATELJSKI PODRAŽAJ

Utakmice reprezentacije, pogotovo u hrvatskom javnom doživljaju, uvijek su tretirane kao da su natjecateljski jako važne. Igraju li se kvalifikacijske, turnirske ili prijateljske partije, očekivanja su uvijek maksimalna. I u pravilu rezultat je taj koji diktira (ne)raspoloženja, te više od logičnog utječe na procijene nečije igre ili izbornikovih poteza. Protiv Slovenaca i Bugara je natjecateljski dio važan utoliko što su nam potrebni bodovi za ranking FIFA-e. I bez toga pristup tim utakmicama bio bi “prvenstveni” jer igrači i izbornik imaju na umu koliko su reakcije javnosti od utjecaja za atmosferu oko reprezentacije. S te strane za očekivati je i natjecateljski pristup Vatrenih, pogotovo onih kojima će ovo biti možda i posljednja šansa da se izbore za ostanak u projektu Mundijal.

3. PROVJERE DVOJBENIH POZICIJA

Mogli bismo kazati da u ovom trenutku Zlatko Dalić ima nekoliko bitnih pozicijskih dvojbi. Na golmanskoj poziciji mijenjao je u kvalifikacijskom ciklusu tri igrača, i to Livakovića, Ivušića (prinudno) i Grbića. U ove dvije partije će si minute podijeliti prva dvojica, dok je Grbić prisutan kao osigurač ako se netko ozlijedi. On ima klupski problem i ako ga ne riješi mogao bi otpasti već za lipanjski krug Lige nacija. Tko će biti stopersko osvježenje pored Gvardiola, odnosno, veterana Lovrena i Vide, dat će naslutiti upravo ovo gostovanje. Pongračić i Ćaleta-Car u najvećoj su kušnji za poziciju u nastavku godine, a Škoriću se pruža šansa da osnaži svoje dionice kod Dalića. Na bokovima, u izostanku Vrsaljka, imamo opciju Juranović - Perišić, uz Sosu. Zanimljivo će biti vidjeti Perišićev pristup u 3-5-2 u reprezentaciji. Naposljetku, problem napadača je evidentan, Dalićeva rješenja bit će zanimljivo procijeniti.

4. PROMJENA SUSTAVA

Treneri vole reći da sustav nije prioritetno pitanje, iako u puno novih terminologija (blok, tranzicija, reposjed, postavljena obrana...) taktička formacija se uvijek nametne kao temelj pristupa. Najavljena provjera funkcioniranja u 3-5-2 sustavu (ili 3-4-3, 3-4-2-1, 3-4-1-2) je već duže prisutna u Dalićevom stožeru. Sada će taj izazov biti napokon verificiran. Realno bi nas puno više zanimalo kako bi to izgledalo protiv Francuske i Danske u lipnju. Dijelom i zato što nedostaju važni akteri, kao Brozović, Brekalo, Vrsaljko, ili su izvan forme kao Petković, Vlašić. No, prvi dojmovi protiv Slovenije i Bugarske dat će nam naslutiti opće uvjerenje reprezentacije sa sustavom koji je bitno drugačiji od dosadašnjih. Kuloarski se može čuti da nisu svi oduševljeni tom formacijom, ali Katar bi i to trebao razbistriti.

image

Doha, grad u kojem trenutno boravi hrvatska reprezentacija

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

5. PRIPREMA ZA LIGU NACIJA

Ovaj nastup mogao bi se tretirati kao priprema za vrlo zahtjevni lipanjski turnir Lige nacija, koji je s obzirom na suparnike (dvije utakmice s Francuzima, Austrija, Danska) već značajan u stvaranju natjecateljske atmosfere. Isto tako, Katar u ožujku je jako dobra podloga doživljaja koji nas na istom mjestu očekuju u studenome i nadamo se prosincu. Istodobno je Liga nacija važna tehničko-taktička priprema za Mundijal. Susreti sa Slovenijom i Bugarskom trebali bi poslužiti kao početni dio svih tih procesa u 2022. godini, a to znači da će biti posljednje okupljanje bez težine natjecateljskog pristupa ili ikakvih imperativa. S obzirom na to da su svi igrači u klupskom udarnom razdoblju, priprema ne bi trebala biti sporna, a posljedično se ne očekuje ni opušteni pristup. Samo fokusiranost jamči da će ove provjere biti dobar trening, za pomoć izborniku, u daljnjem izazovu tekuće godine.

Linker
19. travanj 2024 05:05