Josko Gvardiol, Domagoj Vida, Josip Juranović, Borna Sosa

 RONALD GORSIC/CROPIX
INTERVJU ZA JL

Vatreni nakon prvog treninga u novom Dalićevom sustavu: ‘Isprobali smo ga, evo zašto će nam odgovarati‘

‘Neka smo puni rješenja, to bolje za sve. A što se Šime tiče, jedva čekam da se vrati...‘
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 25. ožujak 2022. 11:42

Hrvatska reprezentacija okusila je među prvima ambijent Svjetskog prvenstva. Ono, doduše, starta tek za osam mjeseci, ali "vatreni honeymoon" počeo je već sada, jer Zlatko Dalić svoju je reprezentaciju za odlazak na Mundial odlučio počastiti Katrom.

Red team buildinga, opuštanja, zbližavanja, pa red uigravanja nove 3-5-2 taktike, tako je otprilike zamislio ovaj radni maturalac.

- Prvi dojam? Pa... Vruće je, jako je vruće - kaže za Jutarnji odlično raspoloženi Josip Juranović.

Potvrditi status nositelja

- Zasad je sve lijepo, nadam se da će tako biti i potkraj godine. Je, ima vlage u zraku, ali nismo na prvim treninzima ovdje u Dohi to osjetili previše, da se raditi, i živjeti.

Pogotovo u novom sazivu reprezentacije, prvom nakon četiri mjeseca, prvom nakon "one" splitske utakmice s Rusijom i osiguravanja nove Fifine pozivnice za najbolje reprezentacije svijeta.

- Uvijek se lijepo vratiti u reprezentaciju, a pogotovo sada, nakon duga četiri mjeseca.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Slovenija i Bugarska važne su iz dva aspekta - prvi je nova formacija 3-5-2, druga svakako i barem jedna pobjeda (dovoljan je doduše i jedan remi) kojom bismo zabetonirali status drugog nositelja u ždrijebu.

- Tu jesmo radi atmosfere i team buildinga, no pritom ne kanimo zanemariti druge, osnovne obaveze; mi smo reprezentativci i to moramo opravdati. I stoga mogu poručiti da ćemo sigurno dati sto posto, i da ćemo ići na obje pobjede. Svatko tko zaigra, dobit će još barem jednu utakmicu za Hrvatsku, a ona nije samo čast, nego i obaveza. Imamo i neke nove dečke, koji šire nude novu konkurenciju, i zbog toga nitko ne smije biti ispod svoje razine.

Celticov svim srcem

Dodatnu intrigu nudi i novonajavljeni sustav 3-5-2.

- Isprobali smo ga u srijedu na treningu, još ćemo ga trenirati, usavršavati kao i još poneke određene sustave i modele, sve zadatke koje izbornik stavi ispred nas. Istina je, doduše, da u osnovi mislim da bi nam taj sustav trebao odgovarati, jer imamo odlične stopere, koji znaju voditi igru, a u tom sustavu upravo naglasak jest na tome, dok je ispred njih najbolji vezni trio na svijetu koji svakoga čine boljim.

Naglasak je pritom upravo i na bekovima, odnosno u 3-5-2 bolje rečeno "wing-backovima?

- Istina, igrao sam već na toj poziciji, godinu dana u Legiji, i ispalo je odlično, sjajno sam se na njoj snašao i jako dobro mi je odgovarala. Kako meni, tako i Legiji, a upravo i zbog tog iskustva ne znam zašto ne bi i Hrvatskoj, pogotovo jer dosta igrača u klubovima upravo igra na toj poziciji. Konačno, ovo je po meni i jedna vrsta uigravanja ne samo za SP, već i za lipanj i Ligu nacija, u kojoj ćemo dva puta igrati s Francuzima. Očekivanja? Pucate i na SP, ali ja bih ostao pri ovome turniru, pa Liga nacija. A u kontekstu toga, ići ćemo trening po trening, utakmicu po utakmicu i u svakoj, jasno, pokušati uzeti najviše, jer ovo je Hrvatska, odlična reprezentacija s cijelom lepezom vrhunskih igrača.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

U kojoj je Juranović tiho i nenametljivo, u svom stilu, ugrabio majicu prvotimca. Uz činjenicu da mu "prijeti" napokon oporavljeni Vrsaljko, kojeg doduše sada nema, Stanišić, pa čak potencijalno i Brekalo u sustavu 3-5-2...

- Neka smo puni rješenja, to bolje za sve. A što se Šime tiče, jedva čekam da se vrati, dobri smo prijatelji i izvan terena i dat ćemo si podršku tko god zaigrao, jer bitno je, jako, pogotovo kada igraš za reprezentaciju, svoj ego maknuti sa strane.

Vi ste to uspjeli i napravili lijepu karijeru.

- Jesam, zadovoljan sam, ali uvijek može bolje, novi trening je novo dokazivanje, ne želim protratiti niti jedan djelić karijere. Celtic je odličan klub, uživam od prvoga dana, idem na treninge sa smiješkom, guštam u klubu, gradu, navijačima. Transfer? Uvijek su neke priče, ali to ostavljam svome menadžeru, ja sam u Celticu svim srcem.

Linker
23. travanj 2024 03:39