Josip Šutalo

 DAMIR KRAJAC Cropix
S OVIM SE JOŠ NIJE SUSREO

Vatreni pred izazovom kakvog još nije doživio: ‘Sve se dogodilo tako brzo, nisam ni svjestan...‘

‘Svima se događaju pogreške, a o onoj situaciji iz Splita uopće ne razmišljam‘, rekao je
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. studeni 2022. 10:23

Josip Šutalo ima iza sebe Ligu prvaka s Dinamom i to će mu biti vrijedno iskustvo, no Svjetsko prvenstvo je posebno i najveće natjecanjem, čekaju ga utakmice kakve još nije doživio. Kaže da s time nema problema, da je spreman ponijeti teret stopera u središtu hrvatske obrane, zajedno s Joškom Gvardiolom, potvrdi li se da su oni Dalićev izbor.

Razgovarali smo u subotu prije treninga, bio je jedan od igrača koji su sudjelovali u slobodnom nogometu s djevojčicama iz akademije PSG-a, a potom je odradio u trening nacionalne vrste.

- Nije lako po tom suncu, a što se mora nije ni teško – komentirao je.

Pričao je da dobro spava, da nikakvu gradsku buku nije čuo u hotelu Hilton.

- Smještaj je vrhunski, nemam što reći. Meni je ovo prvo Svjetsko prvenstvo, presretan sam i ponosan što sam dio te priče. Prije četiri godine gledao sam pohod na srebro na televiziji, sada sam akter.

Još jednom smo ga pitali za meteorski uspon u 2022. godini.

- Uvijek govorim da se sve događalo brzo i da nisam svjestan svega toga, ali zapravo puno sam radio, mnogo truda uložio i zasluženo sam tu gdje jesam. Uvijek sam vjerovao u sebe, ali ne mogu reći da sam prije godinu dana zamišljao kako ću igrati u Kataru na Svjetskom prvenstvu. Ne, to nisam mislio.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Puno je priče iz Dinama bilo o umoru kao razlogu nekih lošijih nastupa u Ligi prvaka i domaćem prvenstvu, kako je sada, ima li težine u nogama?

- Bio sam ozlijeđen na početku sezone, zbog toga nisam skupio preveliki broj utakmice i kod mene nema umora. Sto posto sam spreman za Svjetsko prvenstvo.

Kakva su očekivanja?

- Uvijek velika. Letvica je postavljena visoko što se tiče naše reprezentacije, ali ne bih stvarao nikakav pritisak. Idemo iz utakmice u utakmicu i pokušati napraviti što bolji rezultat.

Šutalo i Gvardiol odigrali su zajedno jednu utakmicu u A reprezentaciji, bilo je to s Danskom u Zagrebu i završilo 2:1 za Hrvatsku. Kako djeluju u tandemu?

- Igrali smo skupa još ranije u mlađim kategorijama, nije nam to ništa novo. Dobro se nadopunjujemo.

Što je najveći plus, a postoji li minus te vaše suradnje?

- Plus je svakako to što sam rekao da se dobro znamo, a kao prednost ću navesti i sposobnost jednog i drugo da izađemo s loptom, da igramo. Dosta se pisalo da smo mladi, ali mislim da imamo dovoljno iskustva i da možemo odraditi posao na maksimalnom nivou.

Budu li igrali Šutalo i Gvardiol, čiji je zbroj godina 42, Hrvatska bi mogla imati najmlađi stoperski dvojac na Mundijalu. To će biti minus?

- Pa dobro, hoćemo li biti najmlađi stoperski tandem to je na izborniku, on tek mora odlučiti tko će igrati. Mi smo spremni.

Koliko ste zadovoljni formom? Bilo je oscilacija i u klupskim nastupima i u dresu reprezentacije, pogrešaka koje su koštale golova. Izbornik Zlatko Dalić kazao je nakon Danske da se na pogreškama ući te je možda je dobro što su se dogodile, slične riječi čuli smo i od Ante Čačića u Dinamu, no je li to zaista korisno za igrača?

- Svima se događaju pogreške, na mojoj poziciji je malo više izraženo ako se nešto krivo napravi, ali iz svih tih situacija izlazim jači. Eto imao sam ozljedu, možda me je i to malo poremetilo na početku sezone, međutim mislim da sam sad na pravom putu.

Razmišljate li o razlozima zašto se to događa? Primjerice gol koji je Livaja iza vaših leđa zabio u Splitu...

- Ne razmišljam o tom trenutku...

Ne pitamo specijalno zbog toga pogotka, nego generalno zbog pogrešaka u nekoliko utakmica.

- To je pad koncentracije. U tom trenutku u splitskoj utakmici lopta je prošla kroz pet metara, nisam je ni vidio.

Svjetsko prvenstvo zahtijeva koncentraciju cijelu utakmicu, jedan kiks može biti koban...

- Da, tako je, ali dobro, mislim da mogu odraditi Svjetsko prvenstvo na najvišem nivou.

Koliko poznajte Maroko koji je prvi protivnik?

- Nismo još ništa analizirali, bit će vremena...

Mnogi će reći da je prva utakmica najvažnija, da bi pobjeda bila odskočna daska za dalje.

- Dobiti prvi susret je ključno, to bi dodatno podignulo atmosfera koja je ionako odlična. Pobjeda bi nas nosila da i dalje budemo uspješni.

image

Josip Šutalo

DAMIR KRAJAC Cropix

Maroko ima dobre špice, ali igrali ste i protiv većih zvijezda.

- Što se toga tiče neće biti problema. Navikao sam na jake utakmice, profesionalac sam, moram se nositi sa svim situacijama i protivnicima. I iz ovih dvoboja pokušat ću izaći kao pobjednik.

Osjećate li podršku starijih kolega stopera kao što su Lovren i Vida?

- Naravno da osjećamo, oni su sve to prošli i jasno je da nam imaju puno toga za reći te nas naučiti nešto novo. Na svakom treningu dobijem neka nova saznanja.

Trenira se ujutro od 11 sati, to je adaptacija bioritma, no jako je sunce, a na stadionu će biti klima i prema najavama sa stadiona Al Bayt gdje je otvaranje i gdje je naš prvi susret s Marokom planiraju je staviti na 18 celzijevih stupnjeva.

- Klima će nam pomoći jer ugodnije je igrati u takvim uvjetima.

Za nekoga su Belgija i Hrvatska veliki favoriti u skupini, za mnoge nije tako.

- Sigurno je da smo favoriti, ali to ništa ne znači. Prilagodba je najbitnija, u svakoj se utakmici sve može dogoditi, ali vjerujemo da ćemo napraviti dobre rezultate.

Koliko može Hrvatska? Mi se nadamo puno, mnogi svjetski mediji i stručnjaci drže da nije kadra ponoviti Rusiju.

- Mislim da možemo napraviti veliki rezultat, ali ne treba stvarati neki golem pritisak nego idemo postupno.

Mundijal je najveća pozornica, potom stiže zimska stanka, možda ste svoje za Dinamo odigrali.

- To ne znam, ne razmišljam o tome jer fokusiran sam na Svjetsko prvenstvo, a potom ćemo vidjeti što dalje – zaključio je Šutalo.

Linker
22. ožujak 2023 09:57