TOM DUBRAVEC Cropix
NAJVEĆI IZAZOV

Vatreno krštenje mladih lavova: Hrvatska ima najmlađu obranu među kandidatima za titulu prvaka

Zajedno imaju ravno 120 godina. Ili 24 godine u prosjeku. Dosad su skupili 78 nastupa za reprezentaciju
Piše: SNObjavljeno: 22. studeni 2022. 12:08

Odradili su već neke velike, značajne bitke u dresu "vatrenih", ali jednu stvar još nitko od njih nije. I po tome je Hrvatska apsolutni kuriozitet na ovome Mundijalu. Svi oni, naime, u srijedu protiv Maroka debitirat će na Svjetskom prvenstvu... Oni su Dominik Livaković, Josip Juranović, Josip Šutalo, Joško Gvardiol i Borna Sosa. Cijela obrana je kvintet koji će primarno čuvati ambicije hrvatske reprezentacije u Kataru.

Dodatna motivacija

Ako "vatreni", prema najavama, istrče sa stoperskim parom Šutalo - Gvardiol, što je prilično izvjesno, bit će to ujedno i najmlađi obrambeni tandem na Mundijalu, jer Gvardiol ima 20, a Šutalo 22 godine, no ako priču proširimo na bekove i vratara, onda, eto, dolazimo do još jedne zanimljivosti, koju, provjeravali smo, neće imati niti jedna od reprezentacija srednje i više klase na ovome turniru. Je li manjak iskustva najvećeg natjecanja hendikep? Iskreno, gledajući te dečke, doista sumnjamo. Njima je to, prema svemu, samo dodatna motivacija, želja da se predstave svijetu, da se nametnu u društvu najvećih.

Belgija ima tri mladca

S time da ako izuzmemo senatore Vidu i Lovrena, i zamjene navedenih igrača također nemaju iskustva igranja na svjetskom prvenstvu: Erlić, Stanišić i Barišić, pa i Ivušić i Grbić također su "zeleni" kad je o tome riječ. Taj kuriozitet ujedno daje do znanja koliko je Dalić, zapravo, promijenio momčad od Rusije, i kako je, u biti, upravo zadnja linija proživjela dramatični "make-over", posebno u razdoblju od godinu i pol dana, od Eura naovamo. Samo za podsjetnik, obranu Hrvatske u Rusiji činili su Subašić, L. Kalinić, Livaković, Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Strinić, Lovren, Vrsaljko, Pivarić, Jedvaj i Ćaleta-Car, dok je Barišić, inače, bio na širem popisu, ali ga Dalić na kraju ipak nije poveo na put do srebra.

Jedini tko je u sličnoj situaciji, zapravo je Belgija, koja je, naime, u Katar doputovala s tri debitanta na pozicijama stopera: Theate, Faes, Debast, momcima koji zajedno s Alderweireldom i Vertonghenom čine bedem ispred Courtoisa. Koga će izabrati Roberto Martinez za ovu pustinjsku putešestviju, tek ćemo vidjeti...

- Nije problem voditi mlade, jer su gladni, željni, krvi bi ti se napili da uđu u momčad. A ako imaju i j..., onda se ne boje niti suparnika, stadiona, suca, nikoga. Nisam se nikad bojao mlađih igrača, zapravo ih moraš samo smiriti da ne polete, da ne izgore od te silne želje i nestrpljivosti - rekao je jednom na ovu temu stari trenerski mag Ćiro Blažević, odajući kako je, naravno, ključno pitanje psihološke naravi.

Dokazali se u Ligi nacija

Zlatko Dalić kroz Ligu nacija pokazao da je nema problema s tim pitanjem i kako je spreman davati priliku onima koji ju zaslužuju. U, na kraju trijumfalnom mozaiku Lige nacija, slagao se profil obrane Hrvatske za Svjetsko prvenstvo, gdje su postupno svi navedeni igrači počeli dobivati svoje uloge. Nije, dakle, u avionu za pustinju Dalić prema stražnjem redu pobacao dresove prvotimaca, već ih je krojio kroz zahtjevne utakmice kontra Danske, Francuske i Austrije, tesajući baš i taj snažan psihološki aspekt. Upravo u tom filteru, petorica navedenih dobila je "pole-position".

- Ja u svoj izbor čvrsto vjerujem, i iza njega stojim - ponavlja stalno Dalić, s jasnom željom da to upiju i igrači, kako bi im ugradio dodatni moment samopouzdanja.

Nešto nalik onome što je Modrić govorio Livakoviću u Fifinom dokumentarcu o kapetanima. Taj razgovor, gledajući ga iz ove perspektive, godinu dana kasnije, značajno je utjecao na metamorfozu i Livakovića, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom planu, jer upravo je tim riječima sa sebe otresao krizu koja ga je pratila, poput dosadne i neumorne sjene.

Hrvatska obrana, dakle, u sastavu Livaković - Juranović, Šutalo, Gvardiol, Sosa imat će vatreno krštenje, protiv napaljenih Marokanaca, koji nam ne prestaju puhati za vratom. Posvuda su, pa čak i na recepciji našeg hotela, otkuda šalju prijeteće poruke kako sanjaju i da su spremni za nešto veliko. Nema, naravno, lakog posla za početak, niti zagrijavanja za Mundijal.

Dapače, odmah se ide "na nož". Sudeći prema utakmicama koje su već prošli, ipak, čini nam se da su itekako spremni za izazov koji ih čeka. Izazov najvećeg turnira, izazov, zapravo, života...

Linker
25. travanj 2024 06:44