Daichi Kamada je najjače oružje Japana, smatra Kristijan Jakić

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
KRISTIJAN JAKIĆ ZA SN

Velika prijetnja Hrvatskoj: ‘On je jedan od najboljih u Njemačkoj, jednim potezom može riješiti utakmicu!‘

Ozlijeđeni Vatreni može Zlatku Daliću pomoći informacijama o najopasnijim Japancima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. prosinac 2022. 13:43

Piše: Dražen Antolić iz Dohe

Kristijan Jakić u prve tri utakmice nije igrao ni minute, u posljednjih 90 minuta zbog ozljede nije bio niti na klupi, no za pripremu ogleda s Japanom njegova bi uloga mogla biti značajna. Ne samo da mu je jedan od glavnih protivničkih igrača Kamada, kolega u Eintrachtu, nego čak osmorica igraju u Njemačkoj, a on je poznat kao studiozan igrač, koji izvrsno analizira suparnike. Može dati dobre savjete...

Razgovor smo počeli s njegovom ozljedom.

"Istegnuo sam malo kolateralni ligament, ništa strašno...", rekao je.

Kako ste doživjeli utakmicu s Belgijom i plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva?

"Meni je ovo fantastično iskustvo i zaista uživam biti dio ove ekipe koja ima izraženo zajedništvo i pobjednički mentalitet. Utakmica s Belgijom je, po meni, bila jedna od najkvalitetnijih u prvom krugu SP-a, srebrni protiv brončanih s prošlog SP-a, prava je šteta što je netko morao ispasti. Mislim da smo odigrali odličnu utakmicu, šteta je zbog onog zaleđa jer bi eventualni pogodak usmjerio susret u drugačijem smjeru. U završnici smo imali i sreće, no mislim da smo je zaslužili i poštenim pristupom, i kvalitetnim radom, i hrabrošću. Logično je da će ti ekipa poput Belgije stvoriti šanse, ali po prikazanom do sada na turniru apsolutno smo zaslužili osminu finala."

Dakle, zadovoljni ste s onim što je Hrvatska pokazala?

"Mislim da možemo biti zadovoljni i prikazanom igrom te ostvarenim rezultatom - plasman dalje bio je naš prvi cilj ovdje. Logično je da je u prvoj utakmici protiv Maroka bilo određene nervoze, uostalom, Maroko se pokazao kao odlična ekipa i u drugim utakmicama. No, protiv Kanade i Belgije otkrili smo pravo lice, igrali jako dobar nogomet i neporaženi nastavljamo natjecanje, s time da smo primili samo jedan pogodak, što je jako dobar učinak. Naravno, vjerujemo da imamo još prostora za napredak i da u nastavku turnira možemo bolje."

image

Kristijan Jakić je trenirao odvojeno zbog ozljede koju je zadobio

TOM DUBRAVEC Cropix

Japan je pobijedio Njemačku i Španjolsku, te osvojio prvo mjesto u skupini. Kako to tumačite? Vjerojatno niste očekivali.

"Malo tko je to mogao očekivati, ali Japanci su to prvo mjesto apsolutno zaslužili jer su pobijedili Njemačku i Španjolsku, nitko ne može reći da je bilo nezasluženo. Pokazali su fanatičnu borbenost, što od njih i inače očekujemo, ali bili su dobri i taktički, puno trče, disciplinirani su i iznimno su ozbiljan protivnik."

Je li vam draže što igramo s Japanom, nego da je to Španjolska?

"Ovakvo pitanje je zamka, a takvo razmišljanje bila bi pogreška. Nije važno s kim smo još mogli igrati, važno je samo s kime igramo. A pred nama je težak protivnik, kojeg sigurno nećemo podcijeniti jer smo vidjeli što se dogodilo Njemačkoj, koja zbog tog poraza ide kući, a onda i Španjolskoj. Hrvatska tradicionalno teško igra protiv Japana. Na prošlom SP-u zaista su nesretno ispali od tada izvrsne Belgije - sve to pokazuje da griješe svi koji sada misle da imamo otvoren put i nekakvog "lakšeg" protivnika. Skupine je prošlo 16 najboljih momčadi na svijetu, nema lakšeg i težeg puta, svaka utakmica bit će borba do zadnje minute."

Kad ste se posljednji put čuli s klupskIm suigračem Kamadom, u kakvom ste odnosu, recite nešto o njemu?

"Čuli smo se nakon utakmica, čestitali jedan drugome i rekli da se uskoro vidimo. Imamo odličan odnos, Daichi je sjajan i kao igrač i kao osoba. Sigurno je među boljim igračima u Bundesligi, može napraviti probleme svakom protivniku i trebamo obratiti odgovarajuću pozornost na njega. Sposoban je jednim potezom riješiti utakmicu i zaista ga cijenim kao igrača."

Čak osmorica reprezentativaca Japana igraju u Njemačkoj. Koji su najbolji od njih? Španjolskoj su zabili Tanaka i Doan, jesu li oni jako opasni?

"Moj je dojam da je Daichi Kamada njihov najbolji igrač - s njim dijelim svlačionicu i znam koje vrline i kvalitete ima. Generalno su kao ekipa jako dobri, inače ne bi pobijedili Njemačku i Španjolsku, a znamo što te reprezentacije znače u svjetskom nogometu. Očekuje nas teška utakmica, cijenimo ih kao protivnike, a siguran sam da tako i oni razmišljaju za nas jer znam da izuzetno poštuju hrvatski nogomet i naše nogometaše."

image

Daichi Kamada

HASAN BRATIC Dpa Picture-alliance Via Afp

Kako ste doživjeli ispadanje favorita poput Njemačke, Belgije, Danske...

"Svatko od njih je priča za sebe. Svako svjetsko prvenstvo donosi poneko iznenađenje. Ako se dobro sjećam, 2014. godine Italija i Engleska ispale su obje u istoj skupini. Tako da nije to nešto specifično za ovo natjecanje - igraju se samo tri utakmice, ako jednu kritičnu kiksate, teško se izvaditi, kao što se dogodilo Nijemcima protiv Japana ili Belgiji protiv Maroka. Na SP nitko nije zalutao, pa ni oni koje možda mi u Europi malo podcjenjujemo, poput Saudijske Arabije, Koreje ili Maroka. To su sve ozbiljne ekipe koje, kada nisi koncentriran ili propustiš svoje šanse, mogu to iskoristiti i zagorčati život svakome. Uostalom, nitko nije prošao dalje s devet bodova, to dovoljno govori - ni Brazil, Francuska, Španjolska i ostale top ekipe. Možemo biti ponosni što je Hrvatska potvrdila svoju kvalitetu i uspješno prošla kroz tešku skupinu u kojoj je zapela jedna odlična Belgija", podvukao je Kristijan Jakić.

Brazil? Pa nećemo sad razmišljati o njemu!?

Očekujete li četvrtfinale Hrvatska – Brazila i što biste rekli bude li tako?

- To ćete me morati pitati ako do toga dođe. I Brazil i Hrvatska imaju težak, ozbiljan i ključan posao prije toga, sigurno nećemo sada razmišljati o Brazilu. Uostalom, već su nam mediji i nakon Belgije postavljali pitanja o Španjolskoj, pa evo vidite tko nam je protivnik...

JAPANCI IZ NJEMAČKE S VRIJEDNOSTIMA NA TM-u

Ko Itakura (25)

- branič iz Borussije Mön.

- vrijednost 7.500.000 €

Maya Yoshida (34)

- branič iz Schalkea

- vrijednost 1.500.000 €

Hiroki Ito (23)

- branič iz VfB Stuttgarta

- vrijednost 5.500.000 €

Wataru Endo (29)

- veznjak iz Stuttgarta

- vrijednost 6.500.000 €

Ritsu Doan (24)

- veznjak iz Freiburga

- vrijednost 12.000.000 €

Daichi Kamada (26)

- veznjak iz Eintrachta

- vrijednost 30.000.000 €

Ao Tanaka (24)

- veznjak iz Fortune Düss.

- vrijednost 1.800.000 €

Takuma Asano (28)

- napadač iz Bochuma

- vrijednost 3.000.000 €

Linker
18. travanj 2024 21:20