TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
NAKON TRI I POL GODINE

Velika promjena u vrhu svjetskog nogometa: Belgija više nije broj 1, Hrvatska pada za jedno mjesto!

U četvrtak će biti objavljen novi redoslijed prema kojem će se određivati skupine nositelja za ždrijeb SP-a
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. ožujak 2022. 13:45

U četvrtak će FIFA objaviti svoj novi ranking najboljih reprezentacija svijeta prema kojem će u petak formirati skupine nositelja za ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva u Dohi. Na toj ljestvici za ožujak Hrvatska će doživjeti pad od jednog mjesta, s 15. će skliznuti na 16. jer je uspješan u kvalifikacijama bio Urugvaj, koji nije samo preskočio Hrvatsku već i Švicarsku. No i to 16. mjesto bit će dovoljno Hrvatskoj za status drugog nositelja, što znači da u skupini u Kataru njeni suparnici neće moći biti Nizozemska, Danska, Meksiko, SAD, Njemačka, Urugvaj i Švicarska. Katar je kao domaćin svrstan u skupinu prvih nositelja, ali Vatreni su zadržali status jer na SP neće Italija, sedma reprezentacija svijeta.

image

Brazil će naslijediti Belgiju na broju 1

JORGE BERNAL Afp

Nije u srijedu po hrvatskom vremenu priča oko kvalifikacija u ožujku bila završena, jer se u dubokoj noći sa srijede na četvrtak igra posljednje kolo u zoni CONCACAF. Meksiku i SAD-u ostali su rutinski zadaci za matematički plasman na SP, a ostalo je otvoreno i jedno pitanje oko nositelja. Kanada bi pobjedom u Panami na FIFA ljestvici pretekla Tunis i postala treći nositelj. Svi ostali ishodi ostavili bi je među četvrtim nositeljima, a Tunižani bi ostali treći. Za lipanj je, zasad, predviđeno još pet utakmica, koje bi trebale dati posljednja tri putnika u Katar. Wales bi trebao dočekati boljeg iz dvoboja Škotske i Ukrajine, pobjednik dvoboja Australija - UAE igrat će s Peruom za SP, kao i međusobno predstavnici CONCACAF-a i Oceanije. U ždrijebu će sva tri buduća lipanjska pobjednika biti svrstana u četvrtu skupinu nositelja, bez obzira na njihovo stanje na FIFA ljestvici.

Na novoj ljestvici koju će FIFA objaviti u četvrtak, čeka nas i jedna velika promjena. Belgija je od 20. rujna 2018. godine bila vodeća reprezentacija svijeta, no 31. ožujka 2022. njena dominacija završava. Nakon tri i pol godine Crveni vragovi se spuštaju s vrha i prepuštaju ga Brazilu, koji u ždrijeb SP-a tako ulazi kao prva momčad svijeta.

Teško je reći koji bi za Hrvatsku bio idealan ždrijeb. Jasno je da je iz prve skupine nositelja najpoželjniji suparnik domaćin Katar, da ne bi možda bilo loše iz treće skupine izbjeći europske reprezentacije Poljsku i Srbiju, da iz četvrte skupine strši Ekvador, jer se ipak radi o predstavniku Južne Amerike, kobnom za Hrvatsku na SP-u 2002. godine. U skupinama će moći biti maksimalno dvije reprezentacije iz Europe, dok nijedna druga konfederacija u skupini ne može imati više od jednog svog predstavnika. Straha svakako ne bi smjelo biti, jer će apsolutno svaka skupina za Hrvatsku, za većinu bookmakera 11. favorit SP-a, biti prolazna. Hoće li taj uspjeh Zlatko Dalić i njegovi momci ostvariti, to ćemo tek vidjeti. No ne bi bilo loše kad bi 21. studenoga na otvorenju SP-a na stadionu Al Bayt s Katarom zaigrala - Hrvatska!

Najlakša skupina prema koeficijentu

Katar

HRVATSKA

Tunis/Kanada

Novi Zeland/Sol. Otoci

Najteža skupina prema koeficijentu

Brazil

HRVATSKA

Senegal

Wales

Skupine nositelja za ždrijeb SP-a u petak u Dohi

PRVI NOSITELJI

Katar

Brazil

Belgija

Francuska

Argentina

Engleska

Španjolska

Portugal

DRUGI NOSITELJI

Nizozemska

Danska

Meksiko

SAD

Njemačka

Urugvaj

Švicarska

HRVATSKA

TREĆI NOSITELJI

Senegal

Iran

Japan

Maroko

Srbija

Poljska

Južna Koreja

Tunis ili Kanada

ČETVRTI NOSITELJI

Kanada ili Tunis

Kamerun

Ekvador

S. Arabija

Gana

Australija/UAE ili Peru

Novi Zeland/Solomonski Otoci ili Kostarika

Wales ili Škotska/Ukrajina

Koeficijenti bookmakera za svjetski naslov

6,00 - Brazil

7,00 - Francuska

8,00 - Engleska

9,00 - Španjolska

10,00 - Njemačka

11,00 - Argentina

12,00 - Belgija

15,00 - Portugal

17,00 - Nizozemska

26,00 - Danska

67,00 - HRVATSKA, Urugvaj

101,00 - Poljska, Srbija, Švicarska

126,00 - Meksiko

151,00 - Ekvador, Japan, SAD, Senegal

201,00 - Južna Koreja, Kamerun, Kanada, Katar, Maroko, Peru, Ukrajina, Wales

251,00 - Gana, Iran, Saudijska Arabija, Tunis

501,00 - Australija, Škotska

1501,00 - Kostarika

2001,00 - Novi Zeland

Linker
17. svibanj 2024 13:17