ADRIAN DENNIS Afp
EKSKLUZIVNO ZA SN

‘Vi Hrvati mislite da ste najveća sila! A Messi je važniji za Argentinu nego Modrić za Hrvatsku...‘

Nekoć veličanstveni igrač i potom uspješan trener, koji je sa zagrebačkim Dinamom izborio elitu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. prosinac 2022. 18:23

Nakon što je Tottenham 2019. godine ušao u finale Lige prvaka, gdje ga je čekao Liverpool u Madridu, na jednoj engleskoj TV postaji pogledali smo film o Osvaldu Ardilesu, nogometnoj legendi koja je danas ambasador Spursa. Priča je počela onoga dana kad su Ossie i njegov prijatelj, još jedan veliki argentinski igrač Ricardo Villa, 1978. godine potpisali za Tottenham. Bilo je to nedugo nakon što je Argentina s njima dvojicom u sastavu osvojila Svjetsko prvenstvo.

Dinamo u srcu

Keith Burkinshaw, tadašnji trener Tottenhama, dan nakon što su Gauči postali svjetski prvaci, odletio je u Buenos Aires, te prvo dogovorio potpis s Ardilesom, koji mu je tada kazao da je i njegov prijatelj slobodan. Uskoro su obojica stigla u paketu za 750.000 funti. Ardiles i Villa su 2008. godine ušli u Tottenhamov Hall of Fame. Njih dvojica bili su prvi južnoamerički nogometaši u Engleskoj.

- Osvaldo Ardiles bio je prva velika zvijezda koja je došla u Englesku. Kad je stigao, u nogometnom smislu bio je kao neko biće s inteligentnijeg planeta - prisjetio se u filmu Burkinshaw.

image
KIERAN GALVIN Nurphoto Via Afp

Ardiles je bio Dinamov trener iz 1999. godine, kome je tadašnji predsjednik Zlatko Canjuga dao otkaz nakon poraza od Manchester Uniteda na Maksimiru (1:2). S Ardilesom smo se bolje upoznali te 1999. godine na ljetnim pripremama Modrih u Balsthalu i Oberstaufenu. Nakon te epizode dolazio je u Zagreb, u posjet svojim prijateljima Tomislavu Golemcu i Mladenu Petreskom, koji su se brinuli za njega dok je bio trener u Maksimiru. Trenirao je još Newcastle, West Bromwich Albion, Tottenham, japanske, meksičke, židovske i arapske klubove. Jednom smo i mi s njim bili na večeri, razmijenili telefonske brojeve i Ossie se uvijek javljao na telefonske pozive. Nije iznevjerio niti jučer, kad smo ga nazvali u predvečerje polufinalnog okršaja Hrvatske i Argentine.

- Kako ste, je l’ sve u redu? Ja sam u Londonu, eto, s nestrpljenjem čekam polufinale Argentina - Hrvatska - prvo nam je kazao Ossie.

Kad god s njim razgovarate, uvijek se prisjeti Dinama...

- Istina jest da će Dinamo uvijek ostati u mom srcu jer Dinamo je bio jedan od najvećih klubova u kojima sam bio. Za Dinamo me vežu prekrasne uspomene. Vjerujte, uvijek se sjećam tih dana, bili su zaista posebni, a to stalno ponavljam, ne govorim iz kurtoazije. Kad sam otišao iz Dinama, još sam mnogo godina nakon toga pratio Dinamove nastupe, njegove rezultate. Naravno, najviše se sjećam igara u Ligi prvaka. Iako znam da svi govore o onoj utakmici s Manchesterom Unitedom na Old Traffordu, meni je najviše u sjećanju ostala ona utakmica u Budimpešti kad smo pobijedili MTK s 2:0 i plasirali se u Ligu prvaka. Prva utakmica u Zagrebu je završila 0:0... U Budimpešti je Josip Šimić zabio oba pogotka, ime i prezime tog mladića zaista će mi uvijek ostati u sjećanju. Bila je to teška utakmica, ali mi smo na kraju pobijedili. Bila je to fenomenalna večer, meni najdraža kao trenera Dinama. Druga po redu prekrasna večer bila je ona na Old Traffordu, kad smo s Manchester Unitedom odigrali 0:0.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Moćna momčad

Da, mi smo se posebno sjetili te utakmice u Kazalištu snova. Dinamo je totalno iznenadio momke Alexa Fergusona. Ladić je branio fenomenalno, a Daniel Šarić, Mario Cvitanović, Mario Tokić, Goran Jurić, Stjepan Tomas, Krunoslav Jurčić, Tomislav Rukavina, Igor Bišćan, Edin Mujčin, Josip Šimić, kao i momci koji su ušli kasnije Mihael Mikić, Tomo Šokota i Miljenko Mumlek, sakrili su loptu velikom Manchester Unitedu. David Beckham, Paul Scholes, Andy Cole, Dwight Yorke, Ryan Giggs, Teddy Sheringham i društvo nisu znali što im se događa... Tamo neki klub iz Hrvatske održao im je nogometnu lekciju u Kazalištu snova.

Na ovom Svjetskom prvenstvu, kao uvijek, briljira Luka Modrić, igrač kojeg Ardiles iznimno cijeni i kojem se divi.

- Da sam kao trener Dinama u momčadi imao Modrića, prošli bismo skupinu i na proljeće igrali Ligu prvaka! I nisam siguran gdje bi nam bio kraj! Bili smo tada jaki u veznoj liniji, ali da mi je još bio Modrić, onda bismo zaista bili europski moćna momčad.

Zvijeri, a ne kućni ljubimci

Radio je u Hrvatskoj, upoznao je naše igrače, mentalitet, klubove... Je li ikada slutio da će Hrvatska u zadnjih dvadeset i nešto godina biti toliko moćna i dobra?

- Hrvatska je bila onda, te 1998. godine, kao i sada, vrlo dobra reprezentacija. Jednostavno, vaša zemlja ima iznimno talentirane nogometaše. To je svakako najvažnije kad se radi o svim tim velikim dostignućima. Kao da vam je nogomet u genima. To sam osjetio već prvog dana kad sam došao u Dinamo, u Hrvatsku. Zato nisam nimalo iznenađen što je Hrvatska i na ovom prvenstvu stigla do polufinala. I još nešto... Hrvatska igra s nekim neviđenim žarom, s nekim gotovo nadnaravnim samopouzdanjem, s vjerom da može pobijediti u svakoj utakmici. Zato i pobjeđuje. Vaša reprezentacija je zaista posebna priča. No, ponavljam, za mene njeni rezultati nisu uopće neočekivani, Hrvatska ima taj pobjednički gen.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Što mislite, postoji li još neka tajna hrvatskih igrača osim talenta i tog pobjedničkog gena?

- Mislim da je to tajna. Baš to o čemu sam govorio. Hrvatski igrači nikoga se ne plaše, u očima im vidiš da žele pobijediti u svakoj utakmici, da ih nije briga tko je s druge strane. Bilo koja sila stoji s druge strane terena, za njih nije sila, kao da vjeruju da su oni najveća sila. Bio to Brazil, Engleska, Argentina, ma bilo tko... Vaši igrači vjeruju da se svakoga može dobiti, da nitko nije bolji. Nevjerojatno ste natjecateljska momčad. Zanimljivo mi je još nešto. Pratim sve oko velikih natjecanja dugi niz godina. Vaši reprezentativci u svim najavama utakmica djeluju skromno, nikad tu nema nekih velikih riječi, nikad nema podcjenjivanja protivnika. Kad slušate njihove rečenice, imate osjećaj kao da bi svi bili dobri kućni ljubimci, ali kad izađu na teren, sudarite se sa - zvijerima.

Koliko su ovi današnji hrvatski reprezentativci drugačiji od onih iz Francuske 1998. godine? Oni su uzeli broncu. Sjećate ih se, Boban, Šuker, Prosinečki, Jarni...?

- Kako se ne bih sjećao. Robert Prosinečki je bio sjajan igrač, poseban igrač. U to vrijeme je bio jedan od najboljih igrača na svijetu. Ponosan sam što sam tada bio Dinamov trener i samo mi je žao da sam se kratko zadržao. Dinamo je i tada bio vrlo jak, imali smo sedam ili osam igrača u reprezentaciji koja je osvojila treće mjesto u Francuskoj. Međutim, mislim da su ona i ova vaša generacija apsolutno iste. Isti je mentalitet. I onda i sada su sve najveće reprezentacije svijeta znale da igranje protiv Hrvatske znači krv, znoj i suze. Svi su uvijek znali da se Hrvatska bori do kraja i da će morati iskrvariti ako žele doći do pobjede.

Odmah se prebacio na današnji sraz.

- Polufinale će biti prava, žestoka utakmica. Baš me zanima kako će završiti. Nema tu favorita. Leo Messi je osnovna karika Argentine, oko njega se sve vrti. S druge strane, temeljna snaga Hrvatske jest vezna linija. Modrić, Kovačić i Brozović... Definitivno jedna od najboljih veznih linija na svijetu. Sjajno igraju na ovom Mundijalu, sjajno. Kakav li je samo igrač Luka Modrić...

Pitamo ga kako objašnjava fenomen Luke Modrića?

- Luka je vrlo pametan igrač. Na njega godine starosti nemaju nikakvog utjecaja. Baš ga gledam na ovom turniru. Čovjek trči kao da je mladić u najboljim godinama, nema veze igra li se 90 minuta ili se igra produžetak. Znate što mi je posebno drago? To je taj fenomenalni igrač i sjajan dečko i sretan sam što je bio kod nas u Tottenhamu. Ovog trenutka je kao i prije nekoliko godina jedan od najboljih igrača na svijetu. Tu nema nikakve dvojbe.

Priča nam da je gledao baš sve utakmice Hrvatske na ovom katarskom Mundijalu.

- U svim utakmicama Hrvatska je pokazala snagu. Ono što me posebno oduševilo jest kako ste se vratili protiv Brazila. Neymar je zabio u produžetku, a vi ste nastavili igrati kao da se ništa nije dogodilo. To mogu samo najveće svjetske momčadi, one koje su šampionske. Argentinski izbornik Lionel Scaloni sigurno je dobro vidio sve kvalitete vaše reprezentacije, sigurno zna kako će igrati Hrvatska. Isto tako, siguran sam da izbornik Hrvatske zna točno kako će igrati Argentina. Jedni o drugima znaju apsolutno sve. Vidjet ćemo kako će se sve odigrati. Osobno mislim da će se utakmica odlučivati u sredini terena. Znam da znate kako je Argentina fajterska, ratnička momčad. Isto tako želi kontrolirati sredinu terena. S druge strane, Hrvatska također želi kontrolirati sredinu. Bit će to borba do zadnjeg u sredini, u vezi. Tko tu dobije, dobiva utakmicu.

Drugi junaci

Modrić ili Messi? Znamo da su različiti tipovi igrača, ali tko je važniji za svoje reprezentacije?

- Messi je važniji za Argentinu, nego Modrić za Hrvatsku! U igri sve, baš sve ide preko Messija. Sve... Modrić je, naravno, itekako značajan za Hrvatsku, ali ne treba biti odlučujući faktor. To smo vidjeli na ovom Mundijalu. Hrvatska je u svakoj utakmici imala nekog drugog junaka, od vratara, desnog beka, krila, napadača. Argentina nije, sve je zapravo donio Messi. Hrvatska i bez Modrića može odigrati dobru utakmicu, Argentina bez Messija ne može! Messi je najveća snaga Argentine. Daleko najveća. On zabija, kreira igru, asistira. Radi zapravo sve. Kod Hrvatske nije tako, kod vas stalno iskoči netko drugi.

Pratite li možda rad hrvatskog izbornika Zlatka Dalića?

- Pratim, naravno... Sjajno vodi vašu reprezentaciju. Mislim da je odličan taktičar, da vuče sjajne poteze, da je u velikoj simbiozi s igračima. Vrhunski je trener. Uostalom, što kazati o izborniku koji je prije četiri godine bio u finalu Svjetskog prvenstva, a sad je u polufinalu? Samo mogu čestitati - zaključio je Ardiles.

Linker
04. svibanj 2024 10:12