ALBERTO PIZZOLI Afp
DOSEG ZA POVIJEST

VIDEO: Afrika prvi put ima polufinalista SP-a! Nakon Španjolske, nevjerojatni Marokanci srušili i Portugalce

Presudili su pogodak centarfora Seville, fanatizam Maroka i brojni promašaji Portugalaca
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 10. prosinac 2022. 18:12

MAROKO - PORTUGAL 1:0

Doha. Al Thumam stadion. Gledatelja: 44.198.

Strijelac: 1:0 – En-Nesyri (42).

Žuti kartoni: Dari (70), Pepe (87), Cheddira (90+2).

Crveni karton: Cheddira (90+3)

MAROKO: Bono - Hakimi, El Yamiq, Saiss (od 57. Dari?), Attiat-Allah - Amrabat - Ounahi, Amallah (od 65. Benoun) - Ziyech (od 82. Aboukhlal), En Nesyri⚽ (od 65. Cheddri?), Boufal (od 82. Jabrane)

PORTUGAL: Costa - Dalot (od 80. Horta), Pepe, Dias, Guerreiro (od 51. Cancelo) - Otavio (od 69. Vitinha?), Neves (od 51. Ronaldo), Silva - Fernandes, Ramos (od 69. Leao), Felix


POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

Maroko je napravio još jednu senzaciju na Svjetskom prvenstvu u Kataru! Nakon što je prošao skupinu s Hrvatskom i Belgijom, u osmini finala na jedanaesterce je izbacio Španjolsku, da bi u subotnjem četvrtfinalu eliminirao favorizirani Portugal.

Ovaj put nisu bili potrebni produžeci ni penali, a zlata vrijedan pogodak postigao je centarfor Seville Youssef En-Nesyri. Maroko je tako postao prva afrička reprezentacija koja se plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva, dok se Portugal oprašta od snova o svjetskom naslovu.

image
JUAN MABROMATA Afp

Slavili su brojni marokanski navijači u Dohi nakon završetka još jedne velike utakmice njihove reprezentacije. Momčad izbornika Walida Regraguija nastavila je pisati povijest u Kataru, odigrala je iznad svih očekivanja i mimo svih prognoza te u polufinalu čeka boljeg iz posljednjeg četvrtfinalnog dvoboja Engleske i Francuske. I to sa samo jednim primljenim pogotkom u pet nastupa...

Cristiano Ronaldo opet je početak utakmice dočekao na klupi, na poziciji napadača prednost je nakon hat-tricka Švicarskoj dobio Goncalo Ramos. Međutim, mladi napadač Benfice nije došao do izražaja u prvom poluvremenu ogleda s Marokom. Pokušavali su Portugalci slomiti čvrst obrambeni bedem suparnika, ali uvjerili su se zbog čega su i druge reprezentacije imale problema s nezgodnim Marokancima.

Postavio se Maroko gusto, u čvrstom bloku s discipliniranim držanjem pozicija. Nije se pritom osjetio izostanak ozlijeđenih obrambenih igrača, stopera Aguerda i beka Mazraouija. Prvi pokušaj imali su Portugalci u 4. minuti kad je nakon prekida Felix tukao glavom, no vratar Bono je obranio.

image
ODD ANDERSEN Afp

Dvije minute kasnije uzvratio je En-Nesyri, tukao je glavom nakon kornera, ali je lopta otišla iznad grede. Drugi pokušaj glavom napadača Seville uslijedio je u 26. minuti, no još jednom je bio neprecizan.

Felix je u 31. minuti uputio udarac s ruba kaznenog prostora, no El Yamiq se našao na pravom mjestu te je blokirao taj pokušaj. Maroko je išao naprijed kad mu se otvorio prostor, pa se tako Amallah u 35. minuti našao na povratnoj lopti, no nije bio precizan.

Prvi pokušaj u okvir imali su Marokanci u 35. minuti preko Boufala, Costa je bio siguran. Još jednu polupriliku na drugoj strani je imao Felix nakon ubačaja Guerreira, iz prve je tukao pokraj vratiju.

image
NELSON ALMEIDA Afp

A onda je stigla 42. minuta u kojoj je Maroko stigao do prednosti. S lijeve strane ubacio je lijevi bek Allah, a treća je ovaj put bila sreća za Youssefa En-Nesyrija koji je glavom s pet metara poslao loptu u praznu mrežu. Loše su pritom reagirali skupocjeni stoper Dias i vratar Costa.

Mogli su se Portugalci ekspresno vratiti u egal, u 45. minuti Fernandes je iskosa s desne strane prebacio marokanskog vratara, no lopta je pogodila gredu. U drugoj minuti sudačke nadoknade Maroko je povukao kontru koju je Allah okončao slabim udarcem, iako je mogao uposliti i nekog od suigrača.

Portugalski izbornik u 51. minuti u igru je uveo Ronalda i Cancela umjesto Nevesa i Guerreira. Zaigrala je njegova momčad s dvojicom napadača, Ronaldo se priključio Ramosu i pritisak Portugalaca je bio sve jači, no i dalje se afrički predstavnik odlično branio.

Nastavio je tako i nakon ozljede kapetana Saissa koji je morao napustiti teren. Bilo je pritom i malo sreće, kao u 58. minuti kad je Ramos iz blizine glavom promašio okvir gola. Fernandes je u 64. minuti pokušao udarcem sa 16 metara, no poslao je loptu tik iznad grede.

image
JUAN MABROMATA Afp

Marokanski je izbornik nastavio s odličnim vođenjem utakmice, pravodobno je osvježavao svoju momčad uvođenjem igrača s klupe, a jedan od njih mogao je u 75. minuti sve riješiti. Bio je to Cheddira koji se spetljao u završnici jednog kontranapada.

Felix je još jednu priliku propustio u 82. minuti kad je Ronaldo povratnom loptom uposlio Felixa, no Bono je izvadio loptu ispod grede. Ni u osam minuta nadoknade Portugal nije stigao do izjednačenja.

Bono je u prvoj minuti nadoknade obranio pokušaj Ronalda, a Marokancima je posao otežalo isključenje Cheddire u trećoj minuti nadoknade. Mogao je Aboukhlal iz kontre postići drugi pogodak za Maroko, no Costa se nije dao prevariti, a posljednju priliku za Portugal nije iskoristio Pepe, glavom je tukao tik pokraj vratnice.

I to je bilo sve. Maroko slavi, a još jedan favorit putuje kući...


PRIJENOS UŽIVO:

90+7- Pepe pored gola! Sjajno ga je naciljao Leao, ali je branič Portugala poslao loptu pored gola.

90+6- Kakvu je priliku prokockao Maroko! Išao je jedan na jedan Jabrane, ali od svih opcija odabrao je najgoru, pucao je slabo, ravno u golmana.

90+3- Isključenje za Maroko! Cheddira je napravio dva prekršaja u razmaku od manje od minute i ostavio je svoju momčad na cjedilu.

90- Imat će još osam minuta, koliko iznosi sudačka nadoknada, priliku Portugal za izjednačenje.

83- Brani Bono! Skinuo je udarac s vrha šesnaesterca kojime je Felix ciljao same rašlje.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

80- Izbornik Portugala prisiljen je napraviti neplaniranu zamjenu jer je Diogo Dalot ozlijeđen. Umjesto njega na teren će Horta.

76- Sjevnula je kontra s Marokanske strane, povukao je Attiat, predao za Cheddrija koji je poslao loptu u prazno i na kraju uprskao potencijalno dobru situaciju.

70- Sve karte polaže u napad! Ušli su Rafael Leao i Andre Silva.

64- Pokušao je Fernandes jednim udarcem prevariti golmana koji je bio van svoje linije, opalio je po gol, a na njegovu nesreću, lopta je prošla nekoliko centimetara iznad prečke.

58- Ramos je zamalo došao do četvrtog pogotka na prvenstvu, ali je njegov udarac glavom otišao pored gola.

55- Prilika za Maroko! Ounahi je sa dvadesetak metara opalio visoko na tribine.

image
NELSON ALMEIDA Afp

52- Fernando Santos shvatio je da je vrag odnio šalu. Ubacio je u igru najveću zvijedu reprezentacije, Cristiana Ronalda.

46- Počeo je nastavak susreta.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Maroko je na pragu još jedne senzacije na ovom prvenstvu. Nakon zanimljivog prvog dijela afrička momčad je u prednosti. El Nesyri je dva puta ciljao glavom, nije išlo, ali došla je treća sreća, napadač Maroka bio je najviši u skoku i prebacio Costu za pogodak.

45- Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

44- Odmah s druge strane umalo brzi odgovor Portugalaca, Fernandes je pogodio okvir gola.

image
ODD ANDERSEN Afp

42- GOOOOL! El Nesyri je otključao vrata Portugala i zabio za 1:0! Nadvisio je svog čuvara u skoku i poentirao za vodstvo Maroka.

39- Još jednom je glavni akter priče bio Felix. Našao se na povratnoj lopti, a onda zapucao visoko iznad gola.

35- Malo je nedostajalo da se na semaforu promjeni rezultat! Boufal je nakon solo prodora pucao s ruba šesnaesterca. Lopta je išla po sredini gola pa je Costa bio spreman.

31- Felix u novoj prilici! Naletio je na jednu odbijenu loptu, a njegov udarac odlazi od bloka u korner.

27- El Nesyri ponovno pokušava glavom, ali i ovoga puta nije najpreciznije naciljao vrata Portugalskog gola.

24- U žaru borbe sudarili su se Bono i Bruno Fernandes u jednom zračnom duelu. Vratar Maroka bio je prvi na lopti, uhvatio ju je rukama, a veznjak Portugala je natrčao. Morao je smiriti strasti glavni sudac Tello.

18- Testirao je Costu sada i Ziyech jednim dalekometnim projektilom koji je prohujao pored gola.

14- Nova šansa za pogodak Portugala! Guerreiro je zahvatio loptu volejem, ali je protivnički igrač stigao blokirati njegov šut.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

10- Nevjerojatna je podrška u kojoj Maroko uživa s tribina. Svaki put kad netko od Portugalaca dodirne loptu, čuje se zvižduk.

6- Nismo dugo trebali čekati i da Maroko pokuša zaprijetiti golu Dioga Coste. Ziyech je ciljao El Nesyria koji puca malo preko vranice.

4- Prva velika prilika za Portugal! Joao Felix došao je prvi do lopte nakon jednog ubačaja iz prekida, ali je njegov udarac glavom Bono poslao u korner.

1- Glavni sudac Facundo Tello označio je početak utakmice.


>>> Glavni sudac utakmice bit će 40-godišnji Argentinac Facundo Tello. Pomoćni su suci također Argentinci Ezequiel Brailovsky i Gabriel Chade, dok će četvrti sudac biti Iván Barton iz El Salvadora.

image
JUNG YEON-JE Afp

14.40 - Stigli su sastavi!

Linker
26. travanj 2024 08:46