PATRICK T. FALLON Afp
DERBI DANA U KATRU

VIDEO: Amerikanci ukrotili Engleze nakon rapsodije protiv Irana. Odluka pada u posljednjem kolu

Engleska i SAD odigrali su 0:0 u posljednjoj utakmici dana na SP-u u Katru
Piše: Sportske novosti, Goran Čičin MašanskerObjavljeno: 25. studeni 2022. 21:52

ENGLESKA - SAD 0:0

Engleska (4-2-3-1): Pickford – Trippier, Stones, Maguire, Shaw – Bellingham (od 69. Henderson), Rice – Saka (od 78. Rashford), Mount, Sterling (od 68. Grealish) – Kane. Izbornik: Gareth Southgate.

SAD (4-4-2): Turner – Dest (od 78. Moore), Zimmerman, Ream, Robinson – McKennie (od 77. Aaronson), Adams, Musah, Pulišić – Weah (od 83. Reyna), Wright (od 83. Sargent). Izbornik: Gregg Berhalter.

Sudac: Jesus Valenzuela Saez (Venezuela) 6,5. Pomoćnici: Jorge Urrego Martinez i Tulio Moreno. Četvrti: Yoshimi Yamashita.


Odličan otpor pružila je reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država protiv velikog favorita Engleske. U prvom nastupu na Mundijalu Amerikanci su nakon odličnog prvog poluvremena protiv Walesa pali u nastavku, no to im se nije dogodilo protiv Engleske. Sveukupno gledajući bili su bolji suparnik, imali su više prilika, Pulišić je pogodio gredu, a završilo je 0:0.

Nisu uspjeli pobijediti znatno kvalitetnijeg suparnika, ali i ovaj bod je za njih izuzetno velik i vrijedan. S druge strane, Engleska je nakon uvjerljive pobjede protiv Irana pokazala da joj organiziran i agresivan suparnik može stvoriti dosta problema. Engleska napadačka ‘raskoš‘ ovaj put nije došla do izražaja...

Najzanimljivije trenutke s utakmice Engleska - SAD pogledajte OVDJE.

Nakon opreznog uvoda prvu su priliku stvorili Englezi u 10. minuti. Bellingham je pronašao Saku koji je s desne strane povratnom loptom idealno pronašao Kanea koji je bio na ziceru, ali ga je na vrijeme blokirao Zimmerman.

Imali su Englezi posjed, ali do kraja prvog dijela prilike su stvarali uglavnom Amerikanci koji su se predstavili u vrlo dobrom izdanju. Prvi put su zaprijetili u 16. minuti kad je nakon tranzicije Wright tukao glavom pokraj vratiju.

Veliku šansu imao je SAD u 26. minuti, nakon ubačaja s desne strane Sterling je zaboravio na McKennieja koji se našao u sjajnoj poziciji, no iz blizine je prebacio okvir gola.

Ipak, najbliže pogotku u prvom dijelu Amerikanci su bili u 33. minuti kad je Pulišić pokraj Trippiera i Sake ljevicom uzdrmao gredu.

Tu nije bio kraj, jer je u 41. minuti Dest bio u opasnom prodoru, no engleska obrana blokirala je njegov pokušaj. Još jednu priliku imao je u 43. minuti Pulišić, ovaj put tukao je u skoku ramenom, ali je lopta otišla pokraj gola.

Prvo poluvrijeme zaključio je u sudačkoj nadoknadi Mount snažnim prizemnim udarcem kojeg je obranio Turner. Bio je to prvi udarac u okvir kojeg su uputili Englezi, prilično zakočeni u prvoj dionici.

Reprezentacija SAD-a u nastavku je zavladala terenom, prisilila je suparnika da razmišlja o obrambenim zadacima te je time neutralizirala Kanea i suigrače u napadu. Šuljali su se Amerikanci po kaznenom prostoru Engleza i oko njega, no nisu uspjeli stvoriti neku veću priliku u tom razdoblju dominacije. Engleska je obrana na čelu s Maguireom bila koncentrirana te je pravovremeno otklanjala opasnosti.

Osjetio je Southgate su potrebne promjene, pa je 20-ak minuta prije kraja umjesto neprimjetnih Sterlinga i Bellinghama uveo Grealisha i Hendersona. Uskoro je priliku dobio i Rashford, a mijenjao je i američki izbornik, neki su se njegovi igrači bili poprilično potrošili.

Najveću priliku u drugom dijelu imao je Kane u sudačkoj nadoknadi, nakon prekida glavom je tukao pokraj vratiju. Završilo je podjelom bodova, s tim da su Amerikanci ostavili bolji dojam. Obje reprezentacije i dalje sve drže u svojim rukama kad je u pitanju prolaz skupine. Engleska će osminu finala tražiti protiv Walesa, a SAD u ogledu s Iranom koja će, tvrde mnogi, biti i više od obične nogometne utakmice...

Harry Kane, engleski napadač:

"To sigurno nije bila naša najbolja izvedba. Zapravo smo imali dosta posjeda, malo je nedostajalo realitacije. Morali smo se boriti, oni su bili dobri, morate im dati respekt. Ali tako je to na Svjetskom prvenstvu, ne možete pobijediti svaku momčad. To što nismo primili gol je svakako dobra stvar. Sada smo u dobroj poziciji u skupini."

Gregg Berhalter, izbornik SAD-a:

"Obje su momčadi jedna drugoj su zagorčavale život večeras. Svaki put kada na Svjetskom prvenstvu ne primite gol, to je dobra stvar. Naš posao još nije gotov, moramo pobijediti u utorak. S pet bodova idemo u osminu finala."

Tablice omogućuje Sofascore

PRIJENOS UŽIVO

90+4‘ - Završila je utakmica. Engleska i SAD remizirali su 1:1. Englezi su nakon dva kola lideri skupine sa 4 boda, dok su Amerikanci na dva osvojena boda.

90+3‘ - Opasan pokušaj Engleza nakon slobodnog udarca, pucao je Kane glavom, ali neprecizno.

91‘ - Pokušaj Maguirea glavom nakon kornera, ali vratar SAD-a je siguran.

90‘ - Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

87‘ - Lijepa akcija Engleza nakon brze kombinatorike i dodavanja petom Grealisha, pucao je na kraju Rashford, ali ravno u Turnera.

85‘ - Utakmica ulazi u samu završnicu. Hoće li odluka o oba putnika u osminu finala pasti u posljednjem kolu skupine?

78‘ - Hoće li promjene izbornika u samoj završnici uroditi plodom? Henderson, Grealish i Rashford ušli su u igru kod Engleza, a izašli Bellingham, Sterling i Saka. Kod Amerikanaca su ušli Aaronson i Moore, a izašli McKennie i Dest.

64‘ - Opasna situacija pred golom Engleza nakon ubačaja iz kornera. Na kraju je Pickford odbio loptu u novi korner.

61‘ - Englezi se nastavljaju braniti, Amerikanci ih stavljaju na velike muke. Večeras gledamo sjajan nastup SAD-a.

image
PAUL ELLIS Afp

51‘ - U nastavku nastavljamo gledati dobru igru Amerikanaca koji su ponovno zaprijetili Englezima dalekometnim udarcem McKenniea.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

46‘ - Krenulo je drugo poluvrijeme.

45+2‘ - Završeno je prvo poluvrijeme. Na odmor se odlazi sa rezultatom 0:0. Dojam je da su Amerikanci osim na samom startu bili opasniji i aktivniji pred suparničkim golom, a zatresli su i gredu.

Najbolje prilike s utakmice možete pogledati OVDJE.

45‘ - Napokon nova šansa Engleza nakon sjajne akcije po lijevom boku. Prošao je Shaw, asistirao Saki, ali njegov udarac je otišao preko gola.

43‘ - Nastavljaju Amerikanci s boljom igrom i napadima. I opet se u šansi našao Pulišić koji je tukao glavom, ali neprecizno. Lopta odlazi pokraj vratnice.

41‘ - I opet Amerikanci prijete golu Engleske. Sada je Dest prošao po desnoj strani, ušao u kazneni prostor i odapeo, ali su Englezi uspjeli skrenuti njegov udarac u korner.

32‘ - Nova velika prilika Amerikanaca. Malo iskosa s lijeve strane šesnaesterca odapeo je ljevicom Pulišić, ali Engleze je spasila greda.

image
PATRICK T. FALLON Afp

26‘ - Kakva prilika Amerikanaca. Nakon ubačaja s desne strane usamljen je na šutu ostao McKennie, ali je njegov udarac otišao visoko preko gola.

image
PATRICK T. FALLON Afp

16‘ - Prvi pokušaj Amerikanaca prema engleskom golu. Pucao je Wright, ali lopta odlazi pokraj gola i Pickford nije imao potrebe reagirati.

14‘ - Novi dobar pokušaj Engleske preko desnog krila, ubacio je opet Saka, ali Amerikanci su se uspjeli obraniti.

9‘ - Najbolja šansa Engleske na utakmici. Sjajno je Saka asistirao Kaneu u kaznenom prostoru, ali njegov je udarac završio u bloku.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

3‘ - U tijeku je početno ispitivanje snaga.

image
ODD ANDERSEN Afp

1‘ - Počela je utakmica. Englezima eventualna pobjeda donosi osminu finala SP-a.

image
GLYN KIRK Afp


Najava // piše: Toni Roić

Prema prikazanom u prvim utakmicama, Engleska i SAD definitivno igraju derbi skupine B iz kojeg Englezi trijumfom mogu osigurati osminu finala, dok Amerikancima i bod garantira da će u posljednjem kolu ovisiti samo o svom rezultatu protiv Irana.

Poslije impresivne pobjede 6:2 nad Irancima, u Engleskoj se rasplamsala već uobičajena euforija o osvajanju naslova svjetskih prvaka, ali momčad izbornika Garetha Southgatea ovaj put ima za to i vrlo realnu podlogu. Vrlo dobro izbalansirana i iskusnija za polufinale u Rusiji i finale Europskog prvenstva prošle godine, Southgateova vrsta pokazala je šampionske odlike, ali već dvoboj s Amerikancima ide u kategoriju znatno zahtjevnijih. Iako tradicija kaže da su Englezi u 11 dosadašnjih dvoboja osam puta svladali Amerikance i ukupno im zabili 39 golova, to je samo povijest, a Southgate biranim riječima govori o drugom suparniku na Mundijalu.

- Imali smo sjajan start u ponedjeljak i voljeli bismo isto napraviti u petak, ali neće to biti utakmica kao protiv Irana - kaže engleski izbornik i nastavlja:

image
GIUSEPPE CACACE Afp

- Moramo se vratiti na psihološku poziciju na kojoj smo bili prije početka prvenstva jer su Amerikanci atletska reprezentacija, mogu jako dobro pritiskati, organizirani su i dobro trenirani. Imaju dosta igrača koje poznajemo iz Premier lige i pokazali su u prvom poluvremenu protiv Walesa najbolju stranu sebe.

Što se tiče sastava, najvažnije je za Southgatea da je spreman kapetan Harry Kane, koji je protiv Irana lakše ozlijedio gležanj i nije bio među pet engleskih strijelaca, pa mu i dalje nedostaju dva gola da bi sustigao Waynea Rooneya (53-51).

- Harry je dobro. Radio je malo odvojeno od ostalih, ali bi je na rendgenu, koji je pokazao da je sve u redu - potvrđuje Southgate, koji će najvjerojatnije krenuti s istom jedanaestoricom kao s Iranom.

Impresivno prvo poluvrijeme odigrali su Amerikanci protiv Velšana, nešto kao Kanađani protiv Belgije, ali su postigli samo jedan gol (Weah), umjesto pokojeg više. U drugom dijelu su neočekivano pali i dozvolili Garethu Baleu da ih kazni pogotkom iz jedanaesterca za konačnih 1:1. Izbornik Gregg Berhalter itekako je žalio za preostala dva boda koja mogu biti i presudna.

image

Amerikanci na utakmici protiv Walesa

JEWEL SAMAD Afp

- Njihove duge lopte i prekidi igre bilo je nešto na što nismo dobro odgovorili u drugom poluvremenu, pa smo ostali bez pobjede protiv Walesa, ali vjerujem da ćemo obrambenu stabilnost popraviti za dvoboj s Engleskom - pojašnjava američki izbornik, koji je prije turnira kazao kako je najvažniji cilj ove reprezentacije "promijeniti način na koji svijet gleda na američki nogomet."

Nakon što su propustili prošlo SP u Rusiji, Berhalter je krajem 2018. imenovan za izbornika i definitivno je na dobrom tragu. Igra na startu pokupila je mnogo pozitivnih reakcija u analizama, a Pulisic, Weah, Adams, Dest i ostali glavni američki aduti pokazali su kvalitetu za najvišu razinu nogometa.

- Spremni smo se nositi s pritiskom koji donosi dvoboj s Engleskom, a znamo što ta reprezentacija znači na globalnoj razini. I u Katru ima najviše navijača, zaista je posebno igrati u takvoj atmosferi, a ja sam i ranije rekao da kada imamo dan možemo pobijediti svakoga. Moramo biti hrabri, a ne uplašeni - kazao je Gregg Berhalter, koji također nema značajnijih problema oko sastava, iako razmišlja o jednoj do dvije promjene u početnom sastavu.

Linker
14. travanj 2024 20:18