ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/Ddp Usa/Profimedia
NOVI MUNDOCAST

VIDEO: ‘Baš mi je jako žao što taj Vatreni ima malu minutažu, ja bih s njim probao! Brz je, moćan...‘

U novom Mundocastu gostovao nam je nogometni trener Domagoj Abramović.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 12. prosinac 2022. 09:44

Cijela Hrvatska je u iščekivanju onoga što će se dogodi u utorak navečer. S početkom u 20 sati se igra prvo polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru, ono između Hrvatske i Argentine. Sve ono što se događa na Mundialu komentirao je u današnjem Mundocastu nekadašnji nogometaš i aktualni nogometni trener Domagoj Abramović.

Kakva je reakcija na činjenicu da već drugi put za redom igramo polufinale SP-a?

"U kontinuitetu igramo već četiri, pet prvenstva i ne možemo reći da je Hrvatska slučajno došla tako daleko. To je dokaz da smo jedna velesila, pogotovo kad uzmemo da smo mi već drugi put za redom na Svjetskom prvenstvu u četiri najbolje momčadi turnira", kazao je Abramović već na početku.

"Tko dobije ovu utakmicu, siguran sam da će ta momčad onda osvojiti u turnir", rekao je Robert Šola pa nastavio sa superlativima o našem kapetanu Luki Modriću: "On je motor, kostur momčadi. Zlatko Dalić je doveo do toga da momčad bude u samom vrhu, a Luka je bio taj kamen temeljac. Njegov kontinuitet igranja, kao što ga igra Luka Modrić s 37-godina, ne pamtim da je netko toliko dugo bio na tako visokoj razini. Zanimljivo je da u međusobnim omjerima između Messija i Modrića, Luka ima dvije pobjede, ako već uspoređujemo taj LM10 dvojac."

Abramović je uspjeh Modrića pripisao i činjenici da je kao mlad igrač stjecao iskustvo igranja na posudbama, između ostalih i u Zrinjskom. Ističe da je to važno za mlade igrače da bi stekli iskustvo.

"U moje doba za iskustvo nisi mogao skupljati iskustvo kao Dinamo igrač na posudbi negdje u prvoj ligi. Danas, kad postoji Lokomotiva, stvorena je odlična odskočna daska za razvoj. Ranije su igrači išli u BIH. Između ostalog i Luka i ja igrali smo u isto vrijeme u tom prvenstvu. U jednoj čvrstoj ligi, gdje te svaki vikend ‘‘mlate‘‘ na terenu, Luka je osvojio igraču za najboljeg igrača lige. Danas igrači misle da je odlazak na posudbu kazna. Ali to nije tako, ako smatraš za sebe da si vrhunski talent, doći ćeš gdje god treba, prva ili druga liga, zabit ćeš dvadeset godina i pokazati da si klasa. Jednako tako je Luka napravio, otišao u Bosnu, tamo se iskazao, pa kasnije Inter Zaprešić i zato jest tu gdje zaslužuje."

image

Domagoj Abramović, Emir Fulurija i Robert Šola

SPORTSKE NOVOSTI

Tko je pod većim pritiskom u polufinalu - Modrić ili Messi?

"S obzirom na to da je Maradona osvojio svjetsko prvenstvo, očekivanja su u Argentini identična i za Messija. Ovo je vjerojatno posljednji put da se nalazi na ovom natjecanju i pritisak je na njemu veći nego li na Modriću."

"Ne treba padati na argentinske provokacije, vidjeli smo kako su igrali protiv Nizozemske, Meksika, koliko im znači na sve moguće načine doći do trijumfa. Oni su ekipa u kojoj je stalno neka nervoza, nešto se događa, to ih hrani. Mi ne smijemo padati pod taj utjecaj, imat ćemo sigurno dobar plan razrađen s izbornikom."

Abramović je karijeru proveo na poziciji napadača pa je i on dao svoje mišljenje o tome koga staviti u špicu napada na ovoj utakmici.

"Odabrao bi Petkovića! I to nije samo radi pogotka kojega je zabio Brazilu, već mislim da je jedan od naših najkompletnijih napadača. Zna zadržati loptu, dobro igra okrenut leđima prema golu, opasan je. Što se tiče pozicije desnog krila pokušao bi s Oršićem. Mislim da je igrač koji traži prostor, traži dubinu. Možda je malo teže zbog te desne noge, ali je vrlo kvalitetan igrač koji bi iskoristio taj prostor u ovoj utakmici. Baš mi je žao da nije dobio i veću minutažu na ovom prvenstvu. Mislim da su minimalne šanse za to da odigra ovu utakmicu od prve minute, jer se Dalić zasad drži uspješnog recepta. Kramarić, Vlašić, Pašalić svi su na toj poziciji do sad odradili svoj posao maksimalno dobro, što u fazi napada, što u obrani i to su sve nijanse koje će odlučiti tko će na kraju krenuti od prve minute", rekao je Abramović, a Šola je naglasio kako od prve minute očekuje Petkovića u vrhu napada, a Vlašića na desnom krilu."

Maroko je možda i najveća senzacija na prvenstvu kojima nitko nije zabio gol, odnosno jedini koji su primili, zabili su sami sebi.

"Pokazali su da su čvrsta ekipa, imaju vrhunske igrače u timu, golmana iz Seville, Hakimi je možda najbolji desni branič na svijetu, Ziyech nije bio u formi u klubu, ali na prvenstvu pruža impresivne partije. Drže taj blok, nisko su, agresivni i disciplinirani. Zanima me kako bi Maroko igrao kad bi prvi primio pogodak jer ih do sad nismo vidjeli u tom izdanju. Morali bi se otvoriti, izaći iz tog niskog bloka. Francuzi su premoćni i mislim da će biti pretežak protivnik za Maroko."

"Veći sam optimist uoči Argentine nego li sam bio prije Brazila. Oni su više radna ekipa, disciplina koja ima Messija da napravi tu jednu štetu u gužvi, kao što su bili Neymar i društvo. Nemaju takvu moć tih jedan na jedan situacija kako su nam radili Raphinha, Antony, Neymar. Ovdje je samo Messi takav. Bio bi red da pobijedimo utakmicu u 90 minuta iako nemam ništa protiv da odemo na penale, pa napravimo, ono naše", zaključio je Abramović.

Linker
01. svibanj 2024 05:03