MANAN VATSYAYANA Afp
MAROKANCI ZAKUHALI

VIDEO: Belgija na koljenima, De Bruyne i društvo nemoćni! Maroko slavio i maksimalno zakomplicirao skupinu Vatrenih

Marokanci su s 2:0 slavili protiv favorizirane Belgije i time otvorili brojne mogućnosti u skupini F
Piše: Sportske novosti, Marko CrnjakObjavljeno: 27. studeni 2022. 16:08

BELGIJA - MAROKO 0:2 (Sabiri 74‘, Alboukhlal 90‘+3‘)

BELGIJA: Courtois - Castagne, Alderweireld, Vertonghen - Meunier (od 81. Lukaku), T. Hazard (od 75. Trossard), Witsel, Onana ? (od 60. Tielemans) - De Bruyne, E. Hazard (od 60. Mertens), Batshuayi (od 75. De Ketelaere)

MAROKO: El Kajoui - Hakimi (od 68. Attiat-Allal), Aguerd, Saiss, Mazraoui - Ounahi (od 78. El Yamiq), Amrabat, Amallah (od 68. Sabiri⚽?) - Ziyech, En-Nesyri (od 73. Hamdallah), Boufal (od 73. Aboukhlal⚽)

DOHA - stadion Al Thumama. Gledatelja: 43,738. Sudac: César Arturo Ramos Palazuelos.


Maroko je protiv Belgije potvrdio da čvrsta utakmica protiv Vatrenih nije bila ni slučajnost ni početnička sreća. Temperamentno i sa stavom suprotstavili su se Kevinu de Bruyneu i ostatku ‘Vragova‘, te zasluženo izborili tri boda 2:0 slavljem na Al Thumami pogocima Abdelhamida Sabirija i Zakarije Aboukhlala. Prva je to marokanska pobjeda na SP-u još od ceremonije u Francuskoj 1998. godine, a gurnula ih je na vodeće mjesto F skupine barem do ogleda Hrvatske i Kanade.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Roberto Martinez napravio je tri izmjene u odnosu na ogled s Kanadom. Thomas Meunier dobio je šansu umjesto Dendonckera, Onana je startao na mjestu Tielemansa, a Thorgan Hazard zaigrao je prije Carassca, što se pokazalo izvrsnim potezom španjolskog izbornika na belgijskoj klupi.

Standings provided by Sofascore

Mlađi brat kapetana reprezentacije Eden prve minute u Katru iskoristio je i više nego dobro, možebitno i kupio ulaznicu za startno mjesto protiv Hrvatske u četvrtak. Upravo njegovom loptom Belgijci su stigli do prve prilike, ali Batshuayi se nije iskazao u fazi realizacije. Drugi novi prvotimac, veznjak Onana, pokušao je nešto kasnije iz blizine glavom, no loše je zahvatio ubačaj i znatno si umanjio šanse za vodeći pogodak. Meunier je također zadovoljavajuće iskoristio Martinezovo povjerenje. Desni bočni Belgijac pojavljivao se na svim djelovima terena, ponekad daleko od svoje inicijalne pozicije, pa je tako u 19. minuti opasno zaprijetio s distance, ali vratar Munir El Kajoui bio je spreman. El Kajoui nije ni trebao startati među vratnicama Maroka, ali Bono se povukao za zagrijavanja, navodno zbog mučnine.

image
GLYN KIRK Afp

Maroko se nije uplašio početne navale protivnika, odgovarali su hrabrim visokim presingom, najčešće tražeći Hakima Ziyecha kao nositelja igre u fazi napada. Kako je vrijeme odmicalo, tako je afrički sastav djelovao sve sigurnije, a krajem prvog dijela upravo je Ziyech stigao do pogotka, ali slavlje je brzo prekinuto intervencijom VAR-a. Branič Roman Saiss u trenutku upućenog udarca iz slobodnog udarca, iz kojega je Ziyech i poentirao, stajao je u nedozvoljenoj poziciji i omeo vidokrug vrataru Courtoisu, stoga je dosuđeno zaleđe i odlazak na predah bez golova.

image
JACK GUEZ Afp

Marokanci su raspoloženije ušli u drugu dionicu, te pokazali da se belgijska obrana može poremetiti kvalitetnim dijagonalama. Na jednu takvu Boufal je istrčao u 57. minuti i brzopotezno stvorio prostor za udarac, ali nedostajalo mu je koji centimetar preciznosti. Kontre Belgijaca završavale su sve ranije, a Maroko je postajao sve konkretniji na protivničkoj polovici. Kreator prijelomnog trenutka bio je Sabiri - u 73. minuti potegao je iz slobodnog udarca nedaleko od korner-zastavice i iznenadio vratara madridskog Reala, postigavši prvi gol u službenoj utakmici za Maroko samo minutu nakon ulaska u igru. S njim je ušao i Aboukhlal, koji je sjajno reagirao na Ziyechevo dodavanje u kazneni prostor te postavio konačan rezultat.

image
FADEL SENNA Afp

Belgijcima nije pomogao ni ulazak Romela Lukakua, a vidjeli smo još jedno blijedo izdanje prvih zvijezdi Edena Hazarda i De Bruynea. Nadali su se osiguranom nokautu nakon drugoga kola, ali odluku o putniku među 16 najboljih donijet će okršaj s Vatrenima.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+5‘ - Sabiri zbog prekršaja na Vertonghenu dobiva žuti karton.

SABIRIJEV GOL POGLEDAJTE OVDJE.

90‘+3‘ - GOOOL! Novu katastrofalnu reakciju belgijske obrane iskoristio je Ziyech koji daje povratnu Alboukhlalu, a džoker s klupe zabija za 2:0! Kakav šok za Belgiju...

90‘ - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

83‘ - Vertonghen glavom gađa pored gola!

81‘ - Roberto Martinez sve karte baca u napad. Ulazi nedovoljno oporavljeni Romelu Lukaku umjesto Meuniera.

78‘ - Reagira odmah marokanski izbornik Walid Regragui. El Yamiq umjesto Ounahija.

75‘ - Novi set zamjena u momčadi Belgije. Izaći će Batshuayi i Thorgan Hazard, mijenjaju ih De Ketelaere i Trossard.

SABIRIJEV POGODAK KOJI JE ŠOKIRAO BELGIJU POGLEDAJTE OVDJE.

74‘ - GOOOL! Sabiri je iz slobodnjaka, praktički iz ‘mrtvoga‘ kuta, gađao po golu - i ovog je puta Saiss zasmetao Courtoisu, no sada je bilo jasno da nema govora o zaleđu... Kiks cijele belgijske obrane i Maroko vodi 1:0! Ovo će samo dodatno zakomplicirati situaciju u našoj skupini...

image
JACK GUEZ Afp
image
MANAN VATSYAYANA Afp

73‘ - Izaći će Boufal i En Nesyri, na travnjaku su Aboukhlal i Hamdallah.

68‘ - Marokanski izbornik odgovara također dvostrukom izmjenom. Umjesto Hakimija i Amallaha priliku će dobiti Yahya Attiat-Allal i Abdelhamid Sabiri.

67‘ - Nova šansa Belgije! Batshuayi pokušava iznenaditi iz okreta, ali blokira ga pravovremeno Mazraoui...

65‘ - Mertens! Dobro je šutirao 35-godišnji ofenzivac nakon nove izvrsne akcije Belgije, no još jednom spašava marokanski vratar.

60‘ - Dvostruka promjena kod Belgije. Umjesto kapetana Edena Hazarda i ‘požutjelog‘ Amadoua Onane ulaze Dries Mertens i Youri Tielemans.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

57‘ - Sve je opasniji Maroko! Boufal je krasno primirio jednu dugačku dijagonalu, oslobodio se svojih braniča i ušetao u šesnaesterac pa s 13-14 metara opalio tik uz suprotnu vratnicu!

52‘ - Hazard! Silovito šutira ofenzivac Real Madrida s 15-ak metara iskosa, a na bližoj vratnici sjajno intervenira vratar Munir El Kajoui!

50‘ - Ziyech je opet isprobao svoj udarac s vrha šesnaesterca, nije to ozbiljnije ugrozilo dobro postavljenog Courtoisa.

46‘ - Vraćamo se u Dohu na Al Thumama stadion. Nema promjena u sastavima.

image
GLYN KIRK Afp

>>> Zanimljiva situacija dogodila se uoči samog početka utakmice između Belgije i Maroka. Naime, Maroko je napravio misterioznu promjenu vratara u posljednjem trenutku prije početka utakmice u skupini F Svjetskog prvenstva protiv Belgije kada je Munir El Kajoui ušao umjesto Yassinea Bounoua. Bounou je uvršten u početnu postavu i postrojio se sa svojim suigračima na intoniranje himne te je viđen u dugotrajnoj raspravi sa sucem Cesarom Ramosom iz Meksika. El Kajoui se potom pojavio za timsku fotografiju prije početka utakmice i preuzeo Bounouovo mjesto dok je utakmica na stadionu Al Thumama bila u tijeku. Nije bilo trenutnog objašnjenja za kasnu promjenu.

image

Munir El Kajoui

MANAN VATSYAYANA Afp

45+3 - Kraj! Gotovo je prvo poluvrijeme.

45+2 - Maroko je poveo 1:0! Ziyech je ubacio iz slobodnjaka, a izgleda da je tu loptu dirao Saiss. VAR je provjeravao zaleđe, a potom se meksički sudac uputio i samostalno uvjeriti da je Saiss bio u zaleđu. Marokanski igrač zapravo samu loptu nije dotaknuo, no dovoljno je zasmetao Courtoisu da mu César Palazuelos poništio pogodak.

PONIŠTEN POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

image
ODD ANDERSEN Afp

45 - Igrat će se još samo minuta sučeve nadoknade vremena.

39 - De Bruyne je gađao iz slobodnjaka, ali ni on nije precizan.

35 - Hakimi se sjurio po desnoj strani i izbio sam pred golmana, ali puca prejako i visoko preko gola.

33 - Meunier je sada ubacio na pet metara, ali to lovi golman Maroka. Na 11 metara ga je sam čekao Eden Hazard, no Meunier ga nije vidio.

29 - Onana (Belgija) je dobio žuti karton i neće igrati protiv Hrvatske.

image
FADEL SENNA Afp

28 - Prijeti sada Maroko, ali udarac Boufala ide preko gola.

23 - Courtois se sada malo zaigrao i driblingom izbacio En-Nesyrija. Bio je ovo jako riskantan potez.

19 - Meunier je pucao sa 16 metara, ali točno u golmana.

17 - Onana puca glavom nakon kornera, ali njegov pokušaj nije urodio plodom. Lopta odlazi preko gola.

12 - Belgija je sve bliže golu. Polako Crveni vragovi pritišću Maroko i pokušavaju zabiti iz brojnih kornera i prekida koje dobiju.

6 - Maroko je krenuo agresivnije i bio par puta pred golom Belgije, no najopasniju šansu je imao Batshuayi čiji udarac brani El Kajoui.

1 - Počeo je susret Belgije i Maroka! Glavni je sudac César Arturo Ramos Palazuelos iz Meksika.

>>> Stigao nam je sastav Belgije!

Linker
27. travanj 2024 02:04