NELSON ALMEIDA Afp
ORLOVI NADIGRANI

VIDEO: Brazil na krilima Richarlisona srušio Srbiju! Pogledajte najljepši pogodak Svjetskog prvenstva

Brazil je golovima Richarlisona s 2:0 pobijedio Srbiju u prvom kolu SP-a u Kataru
Piše: Sportske novosti/Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. studeni 2022. 22:04

BRAZIL - SRBIJA 2:0 (Richarlison 63‘, 74‘)

BRAZIL: Alisson - Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Sandro - Casemiro, Paqueta (Od 75. Fred); Raphinha (Od 87. Martinelli), Neymar (Od 80. Antony), Vinicius (Od 75. Rodrygo) - Richarlison ⚽⚽ (Od 79. Jesus)

SRBIJA: V. Milinković-Savić - Milenković, Veljković, Pavlović 🟨- Živković (Od 57. Radonjić), Lukić 🟨(Od 66. Lazović), Gudelj 🟨 (Od 57. Ilić), Mladenović (Od 66. Vlahović) - S. Milinković-Savić, Tadić - Mitrović (Od 83. Maksimović)


Izvještaj piše: Gradimir Đukarić

Brazil je potvrdio kako silan optimizam kojeg su mnogi u nogometnom svijetu preveli kao bahatost ipak nije bio bez pokrića. Uvjerljivim trijumfom protiv Srbije koja se držala tek nešto više od sat vremena potvrdili su ambicije s kojima su došli u Katar. Odigrali su dominantno, zabili dva gola, a ta bi pobjeda bila još uvjerljivija da se u dva navrata nije ispriječila vratnica.

Tite nije kalkulirao, odmah je na teren poslao očekivanih jedanaest, najboljih koje ima kao potvrdu najavama koje šalju od dolaska Svjetsko prvenstvo kako ih zanima isključivo naslov svjetskih prvaka. Dragan Stojković je, pak, napravio korekcije u odnosu na formaciju koju je do sada forsirao s dvojicom napadača i odlučio se na oprezniju postavku igre. Visokim presingom Srbija je pokušala razbiti napade Brazila, ali taj pritisak nije dulje potrajao.

Seleção je brzo preuzeo kontrolu utakmice, a kako je poluvrijeme odmicalo i sve više pritiskao, ali nisu imali rješenja za obranu protivnika. S druge strane, Srbija je imala nekoliko dolazaka pred kazneni prostor protivnika, ali najčešće lošim završnim dodavanjem ostajali su bez prilike napraviti nešto konkretnije. Iako ni Brazil nije imao neke spektakularne šanse, tri udarca na vrata od čega su dva bila pokušaji izvan kaznenog prostora te Neymarov šut izravno iz kuta kada je Milinkovića-Savića pokušao uhvatiti na krivoj nozi.

S obzirom na sjajnu formu i brojke s kojima su ofenzivci obje reprezentacije došli u Katar razočaravajuće je djelovala nula na poluvremenu. Nastavak je otvoren najboljom prilikom na utakmici, ali koja nije uslijedila nakon organizirane akcije već nakon pogreške. Vanja Milinković Savić ležerno i neoprezno je dodao loptu svome suigraču, a iznenadnu priliku iskoristio je Raphinha. Situaciju koju je sam zakuhao, vratar Srbije izvukao je odličnom obranom.

Strahovit je bio pritisak Brazilaca u uvodnim minutama drugog dijela, igralo se u ili oko kaznenog prostora Srbije koja je vrlo brzo gubila loptu po osvojenom posjedu i nije uspjevala razviti igru. Kako brazilski napadači nisu uspjevali naći put do mreže u napad se priključio Sandro koji je opalio bombu s dvasdesetak metara, ali ju je na putu do mreže zaustavila vratnica. To je samo odgodilo neminovno, taj se pritisak prije ili kasnije morao isplatiti.

Odličan udarac Viniciusa obranio je Milinković-Savić, a lopta se odbila u noge Richarlisona koji u 62. napokon naplaćuje inicijativu svoje reprezentacije. Rezultatski minus prisilio je Stojkovića na zamjenu, uveo je u igru Vlahovića i vratio se na svoju formaciju s dvojicom napadača i odjednom je Srbija počela konkretnije igrati. Prekasno.

Tek što su krenuli po izjednačenje i stvorili nekoliko situacija pred golom Braziliaca, Richarlison je u 73. spektakularno zabio i "ubio" protivniku nadu za preokret. Dodavanje Viniciusa primio je na grudi i akrobatski iz okreta zabio zasad najljepši gol na svjetskom prvenstvu. Nakon tog gola raspala se igra Srbije, a Brazilci su pokušavali dokrajčiti grogiranog protivnika. Još uvjerljivijoj pobjedi još jednom se ispriječila vratnica nakon udarca Casemira.

O apsolutnoj nadmoći Brazilaca najbolja su potvrda 24 udarca (10 u okvir) od čega čak 17 u drugom dijelu, dok je Srbija pokušala tek tri puta i niti jedan nije išao u okvir gola. Alisson je ostao neocijenjen. Od 12 prekršaja koje su napravili nogometaši Srbije, njih čak devet bilo je na Neymaru koji je šepajući napustio teren pa zadovoljstvo Brazilaca ipak ne može biti potpuno.

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Standings provided by Sofascore


PRIJENOS UŽIVO:

90+7 - Kraj! Brazil je s 2:0 pobijedio Srbiju, a o drugom golu s ove utakmice će se još dugo pričati.

90 - Igrat će se još sedam minuta sučeve nadoknade vremena.

89 - Martinelli puca glavom preko gola.

87 - Izlazi Raphinha, ulazi Gabriel Martinelli (Brazil).

87 - Rodrygo puca, ali preko gola.

83 - Izlazi Mitrović, ulazi Maksimović (Srbija).

83 - Puca Fred, brani Milinković-Savić.

82 - Udarac Rodryga brani golman Srbije.

81 - Casemiro je pogodio vratnicu!

80 - Izašao je i Neymar koji se izgleda ozlijedio, a umjesto njega u igri je Antony.

79 - Izašao je Richarlison, ušao Jesus (Brazil).

75 - Dvostruka izmjena kod Brazila. Izašli su Paqueta i Vinicius, ušli Fred i Rodrygo.

74 - GOOOOL! Richarlison zabija golčinu za pamćenje. Vinicius mu je dodao u sredinu, Richarlison si je podigao loptu i opalio ju škaricama, neobranjivo za Milinkovića- Savića.

70 - Probala je sada Srbija iz kornera, ali Brazilci su, uz malo poteškoća, otklonili opasnost.

67 - Sijevnula je kontra Brazila, ali najprije je Milenković zaustavio Neymara, a onda se Vinicius poskliznuo i upropastio veliku šansu.

66 - Izlaze Lukić i Mladenović, ulaze Lazović i Vlahović.

65 - Žuti katon dobio je Lukić (Srbija).

63 - GOOOOL! Brazil je uspio probiti Srbiju. Nakon velike gužve Richarlison je ugurao loptu u mrežu. Neymar je dribljao, lopta došla do Viniciusa koji je snažno opalio, ali njegov pokušaj brani Milinković-Savić. Lopta se odbija od Richarlisona koji ju gura u mrežu.

60 - Najbolja šansa na utakmici! Alex Sandro je sada opalio s otprilike 25 metara i zatresao vratnicu. Da je lopta otišla koji centimetar bliže sredini, bio bi to najbolji gol Mundijala.

58 - Probala je sada Srbija, ali Tadićev ubačaj čiste Brazilci.

57 - Dvostruka promjena kod Srbije. Izlate Gudelj i Živković, ulaze Ilić i Radonjić.

55 - Vinicius je ubacio za Neymara koji puca, ali pokraj gola. Bio je to 10 pokušaj Brazila, od čega je četiri bilo u okvir gola.

54 - Brazil opet prijeti. Proletio je po boku Vinicius, ubacio u šesnaesterac, ali nije bilo pravog udarca.

51 - Opet pritišće Brazil, ali nakon gužve koja je nastala nakon kornera ne uspijeva zabiti.

49 - Požutio je Gudelj (Srbija).

46 - Već u prvoj minuti nastavka Brazil je imao šansu utakmice. Raphinha je ukrao jednu loptu koju je vratar Srbije uputio prema Gudelju i sjurio se sam prema golu, ali Milinković-Savić ispravlja grešku i zatvara mu kut i sprječava siguran gol.

46 - Počelo je drugo poluvrijeme.

45+1 - Kraj prvog dijela. Iako Brazil djeluje poletnije, Srbija se odlično brani i rezultat se nije mijenjao.

42 - Vinicius je iskoristio grešku Milenkovića i pucao, ali pokraj gola.

35 - Sjajna akcija u režiji Paquete i Raphinhe koji je na kraju i pucao, ali preslabo i samo u ruke Milinkoviću-Saviću.

31 - Raphinha je sada nakon kornera odigrao dupli pas sa Paquetom, a onda ubacio u peterac, no tamo je siguran bio Vanja Milinković-Savić.

30 - Raphinha je sada ubacio glavom na peterac, ali uspjela je to očistiti obrana Srbije.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

27 - Thiago Silva je sada sjajno proigrao Viniciusa, ali istrčao je Milinković-Savić i izbacio to u aut.

25 - Probala je Srbija sada iz kontre. Tadić je poslao loptu prema Mitroviću, ali Alisson je uspio presjeći taj ubačaj.

21 - Pucao je sada i Casemiro, ali golman Srbije to, uz malu nesigurnost, lovi u ruke.

21 - Neymar je opalio iz daljine, ali samo u blok.

20 - Brazil je nešto bolji, no niti jedna ekipa ne stvara pretjerano opasne situacije.

14 - Neymar je pokušao izravno zabiti iz kornera, ali Vanja Milinković-Savić je uspio boksati loptu u novi korner iz kojeg se nije rodila opasnija situacija.

13 - Vinicius je sada napravio nered u šesnaestercu Srbije, ali izborio je tek korner.

9 - Zanimljiva situacija se sada dogodila Neymaru koji je u jednom duelu s protivničkim igračem ostao bez dresa. U zajedničkom trku dres mu je skinut preko glave...

image
GIUSEPPE CACACE Afp

image
GIUSEPPE CACACE Afp

image
NELSON ALMEIDA Afp

6 - Žuti karton dobio je Pavlović (Srbija).

5 - Srbija je borbena i pokušava zaustaviti Brazil koji već u uvodnim minutama pokazuje da ima brzu i razigranu ekipu.

1 - Počeo je susret Brazila i Srbije!

19.00 - Srpski izbornik Dragan Stojković ‘Piksi‘ iznenadio je odabirom prvih 11. Mnogi su u susjednoj nam Srbiji očekivali da će između Mitrovića i Vlahovića izabrati napadača Juventusa, ali on se odlučio za 28-godišnjaka iz Fulhama.

Linker
09. travanj 2024 14:49