TOM DUBRAVEC Cropix
NOVI MUNDOCAST

VIDEO: ‘Dalić i Modrić su napravili ključnu stvar! Hrvatska sada razmišlja na potpuno drugačiji način‘

U novom Mundocastu u gostima nam je bio nogometni trener Nikola Jurčević.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 10. prosinac 2022. 09:44

Ulaskom među četiri najbolje reprezentacije na svijetu Hrvatska je ostvarila nevjerojatni uspjeh - drugi put uzastopno i treći put u 24 godine Vatreni su ušli u polufinale. Što je to što Vatreni imaju, a dovelo ih je do ovog rezultata? Što to jedinstveno u sebi imaju Luka Modrić i suigrači? O tim i drugim stvarima razgovarali smo u novom Mundocastu u kojem nam je u gostima bio nogometni trener Nikola Jurčević.

- To je bila jedna toliko emotivna večer i noć, sve što smo doživjeli i vidjeli na toj utakmici... naježio sam se jedno 20 puta. Mogu samo još jednom reći veličanstveno. Mentalna snaga naše reprezentacije je čudo, gledao sam utakmicu u društvu prijatelja i baš smo komentirali da mi u jednoj takvoj utakmici srušimo zemlju koja je simbol nogometa, ma čudo - rekao je u uvodu Jurčević, pa nastavio:

- Dalić je iz ove momčadi izvukao maksimum. Način na koji je Hrvatska odigrala prvo poluvrijeme je za udžbenike. Totalno smo neutralizirali Brazil kroz fenomenalnu kontrolu igre predvođenu našim veznom redom, ali isto tako uz vrlo hrabru igru naših obrambenih igrača. Brazil je ekipa koja vrlo teško zbog profila igrača oduzima loptu.

Nikola Jurčević je bio u stožeru Slavena Bilića kada je on vodio reprezentaciju u kojoj je bio i Luka Modrić. Što je to Dalić s Lukom uspio napraviti, a da to Bilić i Jurčević možda nisu imali u svojem mandatu?

- Luka je igrač koji je iz godine u godinu rastao. Od igrača visoke europske vrijednosti je postao svjetska klasa. Danas ima pobjednički mentalitet, koji je sazrio kao ličnost, kapetan i vođa i sami taj svoj mentalitet prenosi na ostale igrače.

- Posebno bih istaknuo jednog igrača za kojeg je postojala velika skepsa, Lovren. Čovjek je odigrao fenomenalno Svjetsko prvenstvo. Juranović isto, odigrao je utakmicu života, Livaković brani sjajno. Dalić je napravio sjajnu stvar, imao je viziju od koje nije odstupao. Uz sve pritiske javnosti se odlučio na iskustvo Lovrena umjesto recimo Šutala, ali, kažem, sve kreće i završava od naše vezne linije koja prezentira nevjerojatnu kvalitetu da je možemo nazvati najboljom na svijetu. Način na koji Brozović, Modrić i Kovačić primaju lopte u teškim situacijama i način na koji igraju sitni vez uz podršku drugih suigrača je nešto nevjerojatno.

- Nevjerojatna i velika osobina ove reprezentacije je da u niti jednom trenutku utakmice ne gubi glavu i ima reakciju u odnosu na rezultat kojeg trebamo, a ima i fenomenalno ponašanje, da se ne gube u nepotrebnoj negativnoj tenziji u odnosu na bilo koje situacije na terenu. To je nešto što se apostrofira u svim svjetskim medijima, taj jedan gard, herojska borba, ne odustajanje do zadnjeg trenutka, nešto što nije bila odluka našeg mentaliteta. Ova generacija je, prije svega zaslugom Dalića na klupi i Modrića u terenu, promijenila taj mentalitet. Danas svi mediji govore kako je Hrvatska momčad koja nikada ne odustaje. Nekada su Nijemci bili sinonim za to, a mi smo uvijek bili ležerniji, onako mediteranskog, polu-balkanskog mentaliteta, a sada se odjednom dogodilo da smo mi postali Nijemci.

Sada nas čeka Argentina. Jurčević je uoči njihovog dvoboja protiv Nizozemske navijao da ipak igramo protiv Messija i društva.

- Poznavajući nas mislim da nam ne bi Nizozemska bila do kraja jaka. Razmišljao sam, pa ajmo radije igrati s Argentinom, opet će nas cijeli svijet popratiti s nevjerojatnom dozom uzbuđenja. Znamo kakvu oni težinu imaju, fokus će ponovno biti na Messiju. To će biti jedna potpuno drugačija utakmica. Opasna i ratnička momčad koja ne bira sredstva da dođe do cilja. Njihova utakmica protiv Nizozemske je bila možda i najgrublja na ovom turniru.

Linker
05. svibanj 2024 18:26