JACK GUEZ Afp
NOVI MUNDOCAST

VIDEO: ‘Dalić je konačno iznenadio! Modrić? Nevjerojatan! Gvardiol? Ima nešto što nema nijedan stoper svijeta‘

Neposredno nakon utakmice prvu analizu utakmice između Hrvatske i Maroka dao je Ilija Lončarević
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 17. prosinac 2022. 18:35

Hrvatska je s pobjedom zaključila Svjetsko prvenstvo u Kataru! Po treći put u 24 godine Vatreni se s Mundijala vraćaju s medaljom. Nakon bronce iz Francuske 1998. i srebra iz Rusije 2018. i Katar 2022. će zlatnim slovima ostati zapisan u povijest hrvatskog nogometa. Hrvatska je u utakmici za treće mjesto s 2:1 pobijedila Maroko i donijela veliko slavlje u čitavoj državi.

Kao i nakon svake utakmice Vatrenih, neposredno nakon završetka iste donosimo novo izdanje Mundocasta u kojem nam je gostovao nogometni trener Ilija Lončarević. S njim smo analizirali sve ono što smo vidjeli u dvoboju između Hrvatske i Maroka.

- Možemo biti više nego zadovoljni, momčad se vraća u Hrvatsku s pobjedom. Konačno nas je izbornik iznenadio s nekim novinama. A naša je sreća što imamo takve karakterne igrače. Bili su u dosta boljem stanju od Maroka. Očekivalo se da ćemo biti podjednaki u potrošnji, ali bili smo u boljem stanju. Dobili smo ono što Maroko nikome nije dao, ni nama u prvom ogledu. A dali su nam prostora, ne toliko prostora koliko zapravo vremena u tom prostoru. Nisu bili oštri koliko su inače bili u tim utakmicama. A naši, kad su se razigrali... tu dolazimo do jedinog manjka u prvom poluvremenu, a to je da nismo zabili i treći gol, rekao je u prvoj reakciji Ilija Lončarević.

Uvodni komentar dao je i glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola:

- Izbornik je pogodio. Tijekom prvih šest utakmica sam ponavljao kako velika natjecanja nisu pozornica za velike eksperimente. Dalić je tu bio dosljedan šest utakmica, a onda je u sedmoj izvadio adute iz rukava. Perišić i Oršić na istoj strani, to nije morao napraviti, ali je, pretpostavljam, išao na toj strani tražiti prevlast na terenu. Iako na toj strani igraju Hakimi i Ziyech kao njihova dva najbolja igrača. Ali Ziyech ima tu jednu manu, on nije toliko dobar u obrani i to je Dalić sjajno nanjušio i stavio je Perišića koji je s Oršićem, pogotovo u prvom poluvremenu, radio nered. Perišić i Oršić su bili prevaga koja je donijela pobjedu. Fenomenalnu utakmicu odigrao je i zadnji red - komentirao je Šola.

Lončarevića je posebno oduševio naš kapetan Luka Modrić:

- Fascinirao me Luka, na poziciji zadnjeg veznog. To je toliko odgovorno, kapetanski jako da mu treba skinuti kapu do poda. Pokazao je toliko ozbiljnosti i mogućnosti. Ta fizička sprema i njegove mogućnosti su nevjerojatne, kaže Lončarević, a Šola se nadovezao:

- Taj Modrićev duh, ta energija. Puni teren gdje god treba, stiže svugdje. Gledaš i ne vjeruješ da netko u tim godinama toliko utakmica odigra zaredom i to praktički odradi punu minutažu. To je nevjerojatno. Vezni igrač s 37 godina da tako igra, to je nevjerojatno. A Gvardiol je zaslužio epitet najboljeg stopera Svjetskog prvenstva, smatra Šola.

A Joška je nahvalio i Lončarević:

- Kompletnog stopera s njegovim mogućnostima i s brzim viđenjem situacije. On praktički vidi kao Luka, kao svjetski vezni igrač. To ne postoji kod nijednog stopera. Ni iskusnog poput Thiaga Silve. Nisu mu u tim stvarima ni blizu. Kad pričamo o kompletnosti, nema mu konkurencije.

Linker
13. svibanj 2024 09:35