PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Debakl Švicarske! Portugal razbio Xhaku i društvo, as koji je zamijenio Ronalda zabio - tri gola!

Portugalci su s visokih 6:1 izbacili Švicarce s SP-a, u četvrtfinalu ih čeka - Maroko!
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 06. prosinac 2022. 22:02

PORTUGAL - ŠVICARSKA 6:1 (Ramos 17‘, 51‘, 67‘, Pepe 33‘, Guerreiro 55‘, Leao 90‘+2‘/Akanji 58‘)

PORTUGAL (4-3-3): Costa - Dalot, Pepe⚽, Ruben Dias, Guerreiro⚽ - Fernandes (od 87. Leao⚽), Carvalho, B. Silva (od 81. R. Neves) - Otavio (od 73. Vitinha), Ramos⚽⚽⚽ (od 73. Horta), Felix (od 73. C. Ronaldo)

ŠVICARSKA (4-2-3-1): Sommer - Fernandes, Schär? (od 46. Comert?), Akanji⚽, Rodriguez - Freuler (od 54. Zakaria), Xhaka - Shaqiri, Sow (od 54. Seferović), Vargas (od 66. Okafor) - Embolo (od 89. Jashari)

AL DAAYEN - Lusail stadion. Gledatelja: 83,720. Sudac: César Arturo Ramos Palazuelos (Meksiko).


Fernando Santos, izbornik koji slovi za teškog ‘ziheraša‘, odvažio se na potez kakav nije povukao nijedan njegov prethodnik na svjetskim prvenstvima još od 2006. godine – startao je bez Cristiana Ronalda. I bio je to jackpot, jer zamjenik portugalske sedmice Goncalo Ramos uništio je Švicarce. Njegov hat-trick uz asistenciju u visokoj 6:1 pobjedi vrijednoj četvrtine finala najučinkovitija je predstava jednog igrača u dosadašnjem dijelu katarskog Mundijala.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Kako rezultat sugerira, Portugalci su odigrali svoju najbolju utakmicu još od dolaska u Katar, iako smo se u prvih 15-ak minuta s pravom pitali hoćemo li išta vidjeti na Lusailu. Krenulo je klasičnim odmjeravanjem snaga na sredini terena, koje u režiji Portugalaca nerijetko izgleda još manje primamljivo nego inače.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Ali i ovaj put strateško poigravanje, odnosno prebacivanje lopte s lijeva na desno bez osjetne ambicije za ulazak u protivničkih 16 urodilo je plodom, jer Švicarci su (pre)brzo prestali pratiti tempo i gubili koncentraciju. Tako je već u 15. minuti Ramos stigao do pogotka za vodstvo, iz akcije koja je započela izvođenjem auta, da bi potom Joao Felix pronašao svog centarfora u kaznenom prostoru.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Ramos je praktički bez gledanja opucao ljevicom, kažu slabijom mu nogom, iako vratar Yan Sommer neće tomu vjerovati jer loptu je mogao ispratiti jedino pogledom. Uz to, Ramos je imao igrača na leđima i šutirao iz okreta s ukošene pozicije, što i nisu sjajne okolnosti za gol. Sedam minuta kasnije ponovno je okušao udarac, ovaj put s ruba kaznenog prostora, ali gađao je ravno u vratara. Portugalci su osjetili nesigurnost protivnika i pojačali tempo, dok je Švicarska prvu šansu dobila iz slobodnog udarca u 30. minuti, kada je Shaqiri opucao iz velike udaljenosti, a vratar Costa obranio.

image
PAUL ELLIS Afp

Na drugoj strani Felix je ponovno tražio Ramosa ubačajem, no Schar je poslao loptu u korner, iz kojeg je u 33. minuti uslijedio pogodak za 2:0 preko Pepea. Branič s 39 godina na leđima postao je najstariji strijelac Portugala na SP-u, odnosno prestigao Ronalda koji je protiv Gane postavio nacionalni rekord. Ramos je imao priliku za drugi gol krajem prve dionice, ali nije iskoristio dubinsku loptu Brune Fernandesa, no iskupio se u 51. minuti kada ga je niskom loptom pred vratima poslužio Diogo Dalot, bek koji je u prvom poluvremenu očistio Freulerov udarac glavom s gol-linije i spriječio smanjenje vodstva, stoga uz ovako ažurnu partiju zaslužuje aplauz.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

I prije trećeg pogotka bilo je jasno da se Švicarska u potpunosti raspala, a kada je Ramos uposlio Guerreira za 4:0 dodavanjem u prazan prostor pred petercem, dalo se razgovarati ne o raspadu, nego poniženju. Što je švicarski izbornik Yakin htio učiniti promjenom sustava - početnih 4-2-3-1 brzo nakon prvog sučevog zvižduka pretvorilo se u igru s tri braniča - to samo on zna, ali sigurno više nikada neće ponoviti isto.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Branič Manuel Akanji pomislio je da je ublažio katastrofu pogotkom glavom u 58. minuti nakon udarca iz kuta, sve dok Ramos u 67. nije stigao do hat-tricka i zgoditka za okrutnih 5:1, ponovno na dodavanje Felixa, prilikom čega je švicarska obrana izgledala poput zadnje linije niželigaša, kao i mnogo puta prije toga, jasno.

image
PAUL ELLIS Afp

Rafael Leao (90+2) dokrajčio je Švicarce nakon ulaska s klupe sjajnim udarcem iz kosa u suprotni kut. Ronaldo je ušao u igru u 73. minuti, iz slobodnog udarca pogodio je u živi zid, a kasnije mu je gol poništen zbog zaleđa. Hoće li zaigrati od prve protiv Maroka u četvrtini finala? Nakon ovakve predstave Ramosa, teško za vjerovati...


SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+2‘ - GOOOL! Spektakularan gol Rafaela Leaa! Driblingom se riješio svog čuvara, a onda neobranjivo pogodio suprotan kut za nevjerojatnih 6:1... Sommer je samo pogledom ispratio ovu parabolu!

image
JEWEL SAMAD Afp

90‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89‘ - Zadnja izmjena i kod Švicaraca - Jashari umjesto Embola.

87‘ - Posljednja portugalska izmjena. Rafael Leao umjesto Brune Fernandesa.

84‘ - GOL! Ronaldo se zamalo upisao u strijelce sjajnim pogotkom iz voleja, no bilo je očigledno da se prethodno nalazio u nedozvoljenoj poziciji...

image
PAUL ELLIS Afp

81‘ - Ulazi Ruben Neves umjesto Bernarda Silve.

80‘ - Embolo pokušava atraktivnim škaricama doći do pogotka, međutim nije bilo preciznosti u njegovu udarcu.

76‘ - Gađao je Cristiano Ronaldo iz slobodnjaka, vrištale su tribine, ali i naglo utihnule kad je pogodio samo živi zid.

73‘ - Eruptirale su tribine, ulazi Cristiano Ronaldo... Umjesto Ramosa, Otavija i Joaa Felixa ući će Horta, Vitinha i spomenuti Ronaldo.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

70‘ - Bruno Fernandes ne koristi sjajan centaršut Raphaela Guerreira...

67‘ - GOOOL! Joao Felix gurnuo je Ramosa u prostor koji to neumoljivo koristi i zabija novi gol za spektakularan hat-trick!

66‘ - Noah Okafor ulazi umjesto Vargasa.

59‘ - Comert radi prekršaj i dobiva žuti karton.

image
PAUL ELLIS Afp

58‘ - GOOOL! Evo i Švicarske! Shaqiri je ubacio iz kornera, lopta je preletjela Pepea i došla do Akanija koji na drugoj vratnici smireno poentira... 4:1!

55‘ - GOOOL! Potpuni raspad Švicarske... U nekoliko dodavanja izigrali su svoje protivnike Portugalci, Guerreiro se ubacio iz drugog plana i matirao Sommera za velikih 4:0!

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

54‘ - Dvostruka promjena kod Švicaraca. Ulaze Zakaria i Seferović umjesto Freulera i Sowa.

53‘ - Nevjerojatnom lakoćom Portugalci dolaze pred Sommerov gol - sada je Joao Felix šutirao s desetak metara, prohujalo je to pored vratnice.

image
FABRICE COFFRINI Afp

51‘ - GOOOL! Na idealan Dalotov ubačaj s desne strane pravovremeno je utrčao 21-godišnji Ramos i postigao svoj drugi gol na susretu u četvrtom nastupu za Portugal!

46‘ - Vraćamo se u Al Daayen. Cristiano Ronaldo i dalje je na klupi, dok je kod Švicaraca ušao Eray Comert umjesto Schära.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Posljednji susret osmine finala počeo je vrlo mirno, da bi briljantan pogodak Goncala Ramosa potpuno razigrao Portugalce. Nemoćne Švicarce šokirao je prvi gol pa su ubrzo primili i drugi - njime je Pepe s 39 godina postao najstariji strijelac nokaut-faze svjetskih prvenstava.

image
ADRIAN DENNIS Afp

45‘+3‘ - Guerreirov projektil izvana preletio je Sommerov gol.

45‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

43‘ - Što je sada promašio Ramos! Bruno Fernandes ‘prepolovio‘ je obranu Švicarske savršenom dijagonalom, Goncalo Ramos izbio je sam pred Sommera, a švicarski vratar čudesnom reakcijom brani čisti zicer!

U istoj je akciji Schär grubo nagazio Joaa Felixa - meksički je sudac pustio prednost, a na koncu akcije pokazao švicarskom braniču žuti karton.

image
JEWEL SAMAD Afp

38‘ - Uzvraćaju Švicarci! Freuler tuče glavom s dva-tri metra, uz ometanje vratara Dioga Coste, a Dalot čisti s gol-linije!

33‘ - GOOOL! Iz navedenog je kornera Bruno Fernandes pronašao Pepea koji glavom zakucava u mrežu za 2:0 Portugala!

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

32‘ - Nova kvalitetna portugalska akcija - nakon jednog centaršuta Schär je u posljednji trenutak skinuo s glave loptu Ramosu i izbacio u korner...

30‘ - Shaqiiiiiiriiiiiiiii! Opalio je švicarski ofenzivac iz slobodnjaka s gotovo 30 metara, gađao je donji kut i dobro se ispružio Costa na golu...

23‘ - Nova šansa Portugala! Ramos je sada pretjerao, gađao je s ruba šesnaesterca premda je u mnogo boljoj poziciji bio Bruno Fernandes - strijelac prvog pogotka ovog je puta bio neprecizan.

22‘ - Razigrali su se Portugalci, nakon krasne uigrane akcije šutirao je iz voleja Otavio - ravno u vratara Sommera.

image
PAUL ELLIS Afp

17‘ - GOOOL! Strašan gol, jedan od najboljih na prvenstvu! Joao Felix je kratko dodao Goncalu Ramosu koji s igračem na leđima šutira iz okreta i pogađa bliže rašlje za 1:0 Portugala... Podsjetimo, Ramos je ušao umjesto Ronalda i odmah zabljesnuo na katarskoj sceni! Gledaju se Švicarci u čudu, nije im jasno gdje je i kako prošla ova lopta...

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

10‘ - I dalje traje početno ispitivanje snaga, ništa se značajnije ne događa. Portugalci ‘carine‘ loptu, kombiniraju slijeva nadesno i nastoje probiti gusti obrambeni blok Švicaraca.

image
JEWEL SAMAD Afp

5‘ - Evo i prvog većeg uzbuđenja - Embolo je zaprijetio s ruba šesnaesterca, od bloka je lopta otišla u korner.

20.00: Počela je utakmica na Lusail stadionu u Al Daayenu. Glavni je sudac 38-godišnji César Arturo Ramos Palazuelos iz Meksika.


image
PAUL ELLIS Afp

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj!

>>> Portugalski list Record nešto ranije je objavio da će Cristiano Ronaldo utakmicu protiv Švicarske početi s klupe!


Linker
19. travanj 2024 04:14