ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
SUCI POMOGLI PRVACIMA

VIDEO: Francuska je opet u finalu, Hrvatska za broncu igra protiv sjajnog Maroka!

Francuzi su drugo SP zaredom stigli do same završnice, a tamo ih čekaju Messi i društvo
Piše: SN/Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. prosinac 2022. 21:55

FRANCUSKA - MAROKO 2:0 (Hernandez 5‘, Kolo Muani 79‘)

FRANCUSKA: Lloris - Kounde, Varane, Konaté, T. Hernandez ⚽ - Griezmann, Tchouameni, Fofana - Dembele (od 79. Kolo Muani ⚽), Giroud (od 65. Thuram), Mbappe

MAROKO: Bounou - Hakimi, El Yamiq, Dari, Saiss (od 21. Amallah/ od 78. Ezzalzouli), Mazraoui (od 46. Attiyat Allah) - Ounahi, Amrabat - Ziyech, En Nesyri (od 66. Hamdallah), Boufal (od 67. Aboukhlal) ?



Francuska i Argentina odlučivat će o naslovu svjetskog prvaka. Čudesna marokanska priča u Kataru ipak nije završila u finalu, hrabro i čvrsto su se suprotstavili aktualnim nogometnim vladarima svijeta, ali doživjeli su ipak prvi poraz na turniru. U utakmici za treće mjesto "reprizirat" će se tako utakmica s kojom je otvoreno natjecanje u skupini F, a Hrvatska i Maroko jedine su dvije reprezentacije koje će na Svjetskom prvenstvu 2024. dva puta jedna protiv druge. U povijesti svjetskih nogometnih prvenstava takav slučaj zabilježen je do sada u tek šest navrata, posljednji puta prije četiri godine kada su Belgija i Engleska igrale također i u skupini i utakmici za broncu.

>>> POGOTKE I NAJZANIMLJIVIJE DIJELOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE <<<

Atmosfera na stadionu Al Bayt nije se puno razlikovala od one kakva bi bila da se utakmica igrala usred Casablance. Marokanci su bili u apsolutnoj premoći, navodno ih je na tribinama bilo čak 55.000, ali ta je euforija brzo utišana. Marokanska obrana, kojoj niti jedan od pet protivnika na svjetskom prvenstvu do polufinala nije zabio gol, pala je već nakon pet minuta. Konfuzna reakcija dozvolila je Theu Hernandezu da se nađe u situaciji jedan na jedan s Bounoum iz koje nije mogao promašiti. Nije marokanska obrana odavala sigurnost kao u prethodnim utakmicama, još jedna greška izbacila je Girouda u 17. minuti u veliku šansu, ali je ovaj puta vratnica bila saveznik Marokanaca. Lavovi Atlasa nikome na ovome prvenstvu nikome nisu ostavljali toliko prostora koliko Francuskoj, a što je zapravo i razumljivo s obzirom stanje posljednje marokanske linije. Aguerda nisu uspjeli na vrijeme skrpati za polufinale iako je sat vremena prije početka utakmice bio potvrđen kao starter, dok je Saiss izdržao svega dvadesetak minuta polufinala prije nego što je tražio zamjenu. A njih su dvojica standardni stoperski par...

image
ADRIAN DENNIS Afp

Doduše, pitanje je kako bi se utakmica razvijala da je Maroko u 27. minuti dobio kazneni udarac nakon situacije koju je meksički sudac dosudio kao prekršaj u napadu, pa čak i Boufalu pokazao žuti karton. Situacija je to o kojoj će se sigurno idućih dana pričati. Francuzi su mogli već u ranoj fazi riješiti utakmicu i potvrditi drugo uzastopno finale, ali revija promašaja koštala ih je novog gola. I umalo im se to osvetilo. Nisu se Marokanci predavali, a kako se prvi dio bližio kraju sve su jače pokazivali zube. Nakon kornera u 45. minuti igrač od kojeg se to najmanje očekivalo, branič El Yamiq, pokušao je spektakularno škaricama, lopta mu je sjajno sjela, ali se vratnica ispriječila možda i najljepšem golu Svjetskog prvenstva u Kataru.

image
FRANCK FIFE Afp

U nastavku su Marokanci krenuli puno ofenzivnije, morali su s obzirom na rezultatski minus. Odmah u uvodnim minutama u kaznenom prostoru Francuza stvorili su nekoliko odličnih akcija u kojima je nedostajala samo završnica da vrate utakmicu na početak. "Visili" su svjetski prvaci opasno u tim trenucima. Stezali su Marokanci obruč oko Llorisovog gola, ali preživjeli su Francuzi taj pritisak bez da su popustili. Prošlo je puno vremena prije nego što je momčad Didiera Deschampsa napokon uspjela udaljiti zbivanja nešto dalje od svojih vrata. Bile su žive marokanske nade sve do 78. minute kada je svega 42 sekunde nakon što je ušao u igru, iz svog prvog dodira s loptom, Kolo Muani zabio prvi gol u dresu reprezentacije. Duboko u sudačkoj nadoknadi Kounde je na gol crti uspio zaustaviti loptu nakon udarca Ounahija, a koji je možda mogao ponuditi ludu završnicu. Na koncu, Hrvatska i Maroko odigrat će drugu međusobnu utakmicu u samo 24 dana, dok će ili Argentina ili Francuska postati treća najtrofejnija reprezentacija u povijesti Mundijala. Obje reprezentacije do sada su po dva puta osvajale najcjenjeniji trofej u nogometnom svijetu.

image
GABRIEL BOUYS Afp


KRAJ UTAKMICE! Francuska i Argentina borit će se za svjetsko zlato, a Hrvatska i Maroko za broncu

90 + 4‘ Velika prilika za Maroko, ali Kounde je blokirao udarac Hamdallah na pola metra od gol-linije.

90‘ Igrat će se šest minuta nadoknade.

FUN FACT: Kolo Muani je postigao treći najbrži pogodak koji je upisala neka zamjena na svjetskim prvenstvima (44 sekunde nakon ulaska). Ispred njega su samo Morales koji je 2002. zabio za 16 i Sand koji je 1998. godine zatresao mrežu nakon 26. sekundi.

79‘ GOOOL! Ni punu minutu nakon ulaska na travnjak, Kolo Muani upisao se u strijelce i povećao prednost Francuske na 2:0. Mbappe je ispremiješao obranu Maroka, opalio po lopti koja se odbija od obrambenog igrača, mijenja smjer i dolazi do Muanija koji s nekoliko metara trese mrežu. Francuzi su na korak do finala.

>>> POGOTKE I NAJZANIMLJIVIJE DIJELOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE <<<

image
ODD ANDERSEN Afp

image

Randal Kolo Muani

FRANCK FIFE Afp

77‘ Stigla je potvrda: 68274 gledatelja nalazi se na tribinama.

76‘ Hamdallah je nanizao nekoliko francuskih igrača, ušao u šesnaesterac, ali napravio je i potez previše te ostao bez lopte.

71‘ Griezmann je izveo slobodni udarac, tražio je i našao suigrača na desnoj strani, ali nije to bila lagana lopta za Thurama i njegov pokušaj odlazi pored desne vratnice.

FUN FACT: Maroko je sve opasniji, ali pogled u prošlost govori da Francuska nikad nije izgubila utakmicu Svjetskog prvenstva kada bi imala vodstvo na poluvremenu. 25 pobjeda i jedan remi.

63‘ Boufal se probio po desnoj strani, odlučio se za povratnu loptu prema sredini šesnaesterca, ali Griezmann je ponovno odradio veliki dio posla u obrani te otklonio opasnost.

56‘ Ponovno prijeti Maroko! Ubačaj Ounahija umalo gura Hakimija u veliku priliku, ali Griezmann to čisti.

54‘ Sve je opasniji Maroko! Dvaput su u vrlo kratkom razdoblju opasno ušli nogometaši Maroka u šesnaesterac Francuske, ali nedostajala je prava završnica.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

>>> Bruno Marić: Bio je to čist jedanaesterac za Maroko! - VIŠE PROČITAJTE OVDJE

48‘ Sjurio se Mbappe, ušao u šesnaesterac Maroka, ali nije uspio pucati već se sudario s vratarom.

46‘ Počelo je drugo poluvrijeme!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Francuska je povela preko Hernandeza već u petoj minuti, potom je i Giroud zatresao vratnicu, a nešto kasnije je isti igrač promašio i veliku priliku. U završnici prvog dijela umalo su izjednačili Marokanci, ali škarice El Yamiqa ipak se nisu pretvorile u možda i najatraktivniji pogodak ovog SP-a. I tu se tresao okvir gola. Iza nas je uzbudljivo prvo poluvrijeme.

44‘ Strašan pokušaj El Yamiqa zatresao je vratnicu! Ubačaj iz kuta pa škarice s 14-15 metara! Odsjelo je to na vratnici, a snimka je pokazala da je i Lloris dirao loptu.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

FUN FACT: Griezmann je igrao svaku od posljednjih 18 utakmica Francuske na svjetskom prvenstvu, što je najduži niz nastupa na SP-u u povijesti francuske reprezentacije.

36‘ Kakva prilika za Francusku! Tchouameni je fantastičnom loptom poslužio Mbappea koji se sjurio prema marokanskom golu, bio je Kylian prebrz za obrambene igrače, ali je njegov pokušaj zaustavljen. No, lopta se potom odbija do Girouda koji potpuno neometan s 10-ak metara promašuje okvir gola.

image

Olivier Giroud

FRANCK FIFE Afp

35‘ Fofana je dočekao jedan ubačaj iz kuta, pokušao je iz prve, ali lopta odlazi daleko iznad gola.

27‘ Sporna situacija! Čini se da je Hernandez napravio prekršaj svom u šesnaestercu, no sudac César Ramos smatra da tu nema jedanaesterca, a VAR se nije ni aktivirao. Na kraju je požutio - Boufal!

image
ODD ANDERSEN Afp

21‘ Problemi za Maroko! Izgleda da se ozlijedio kapetan Saiss, on sada napušta travnjak, a u igru će Amallah.

17‘ Trese se vratnica! Giroud je opalio iskosa s nekih 12-13 metara, ali centimetri su ga dijelili od pogotka.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

image

Olivier Giroud

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

FUN FACT: Pogodak Thea Hernandeza je najranije postignuti u polufinalu Svjetskog prvenstva (4:39) još od 1958. godine kada je Vavá zabio unutar dvije minute za Brazil protiv Francuske.

10‘ Sjajna obrana Llorisa! Ounahi je sjajno potegnuo s 18-19 metara, ali ispružio se francuski vratar i vršcima prstiju spriječio pogodak!

image

Hugo Lloris

FRANCK FIFE Afp

5‘ GOOOL! Francuska vodi 1:0! Griezmann je dodao za Mbappea, njegov pokušaj je blokiran, a lopta u nastavku akcije dolazi do Hernandeza koji s nekoliko metara matira marokanskog vratara. Hernandez je prvi suparnički igrač koji je zabio Maroku na ovom SP-u. Podsjetimo, dosad se marokanska mreža tresla samo nakon autogola Aguerda na utakmici Maroka i Kanade (1:2).

>>> POGODAK FRANCUSKE POGLEDAJTE OVDJE <<<

image
ANTONIN THUILLIER Afp

1‘ Počela je utakmica na Al Bayt stadionu!


>>> U posljednjim trenucima Marokanci su morali napraviti jednu promjenu u početnom sastavu! Dari uskače umjesto Aguerda koji ima problema s ozljedom.


>>> Potvrđen je i sastav Francuske! Kao što smo ranije najavili, nema Rabiota i Upamecana, a u prvih 11 upali su Fofana i Konaté.

>>> Potvrđen je sastav Maroka!


>>> Francuzi protiv 11 Marokanaca na terenu i njih 55.000 na tribinama

Francuzi će utakmicu polufinala Svjetskog prvenstva igrati na gostujućem terenu, pred tribinama ispunjenim isključivo Marokancima. Očekuje se kako će utakmicu na Al-Bayt uživo ispratiti 69.000 gledatelja od čega će njih gotovo 55.000 biti navijači Maroka!?

Istovremeno, u domovini "lavova Atlasa" vlada prava praznična atmosfera. Organiziraju se masovna zajednička gledanja polufinala, a neki ugostitelji su iskoristili poslovnu priliku koja im se iznenada ukazala pa čak naplaćuju ulaznice za gledanje utakmice u njihovom lokalu.

- To zahtjeva veliku organizaciju. Restoran za vrijeme utakmice Maroka postaje mali stadion. Dva - tri sata prije početka utakmice već smo puni, više nema slobodnih stolica - veli Rachid, voditelj lokala u staroj jezgri Tangiera u kojem će utakmicu ispratiti 300 navijača. (Piše: Gradimir Đukarić)


>>> Rabiot i Upamecano nisu među starterima, Marokancima se vraća Aguerd

Strahovi francuskih navijača su potvrđeni nekoliko sati prije polufinalne utakmice protiv Maroka - Adrien Rabiot i Dayot Upamecano neće biti u startnoj postavi. Veznjak Juventusa i branič Bayerna zbog bolesti nisu sudjelovali na posljednjem treningu u utorak uoči utakmice i obojica će polufinale početi s klupe. Od početka ovog tjedna Upamecano ne trenira zbog upale grla, a viroza je napala i Rabiota. Obojica su inače bili starteri u četiri utakmice na SP-u, izuzev dvoboja protiv Tunisa u kojoj je francuski izbornik "promiješao karte" s obzirom na to da je plasman u osminu finala s prvog mjesta skupine već bio potvrđen. Očekuje se kako će njihovo mjesto zauzeti Youssouf Fofana i Ibrahima Konaté, a što će biti i jedine promjene u odnosu na utakmicu protiv Engleske.

Istovremeno u sastav Maroka trebao bi se vratiti Nayef Aguerd. Branič West Hama zbog ozljede tetive završio je utakmicu osmine finala protiv Španjolaca prije vremena, a za utakmicu protiv Portugala u četvrtfinalu nije ni konkurirao. (Piše: Gradimir Đukarić)

Linker
29. travanj 2024 15:03