JEWEL SAMAD Afp
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Francuska nastavlja pohod na obranu titule svjetskog prvaka, Kane veliki tragičar Engleske

Francuska je s 2:1 svladala Engleze, u polufinalu će igrati protiv senzacionalnog Maroka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. prosinac 2022. 22:15

ENGLESKA - FRANCUSKA 1:2 (Kane 54‘ p./Tchouameni 17‘, Giroud 78‘)

ENGLESKA (4-3-3): Pickford - Walker, Stones (od 90.+8. Grealish), Maguire?, Shaw - Henderson (od 79. Mount), Rice, Bellingham - Saka (od 79. Sterling), Kane⚽, Foden (od 89. Rashford)

FRANCUSKA (4-2-3-1): Lloris - Kounde, Varane, Upamecano, Hernandez? - Tchouameni⚽, Rabiot - Dembele? (od 79. Coman), Griezmann?, Mbappe - Giroud⚽

AL KHOR - stadion Al Bayt. Gledatelja: 68,895. Sudac: Wilton Sampaio (Brazil).


Posljednji polufinalist SP-a u Kataru je Francuska i igrat će u srijedu od 20.00 sati na Al Baytu protiv senzacionalnog Maroka. U europskom nogometnom klasiku Francuzi su sa SP-a otpratili Engleze koji ponovo nisu uspjeli, dok će Francuska braniti svjetski naslov osvojen prije četiri godine u Rusiji. Junak je Olivier Giroud, a tragičar Harry Kane koji je promašio jedanesterac.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Sudar dvije europske top-selekcije mogao bi se nazvati šlagerom četvrtfinala. Uostalom, činjenica da su i na prošlom SP-u igrali polufinale dovoljno govori. Tu nepoznanica nije bilo, sve karte su bile na stolu i bilo je samo pitanje trenutka tko će bolje reagirati. Englezi su do četvrtfinala došli bez poraza s jednim egalom u Kataru, Francuzi s jednim porazom od Tunisa.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Da će na startu biti oprezno, uopće nije bilo sumnje. Dosadan uvod razbili su Francuzi, ali je Dembele previše puknuo iza leđa da bi Giroud pogodio loptu glavom. I onda se u 17. minuti iz opreznog moralo okrenuti u manje oprezno. Mbappe je probio srednju liniju Engleza, donio loptu do svoje desne strane, da bi ista u tandemu Dembele-Griezmann namjestila čisti šut na 20 metara Tchouameniju koji pogađa lijevi kut vratara Jordana Pickforda. Bellingham je kasnio u blok i to je bio glavni razlog Tchouamenijeve realizacije.

image
JACK GUEZ Afp

Nakon toga se probudila Engleska. Saka je izborio slobodan udarac na 20 metara, Shaw je opalio u Llorisa. Onda je Kane sakrio loptu Upamecanu i došao sam pred Llorisa što je Francuz opet obranio, da bi Kane i nešto kasnije opalio s 20 metara, no Lloris je bio jako dobro postavljen. Francuski vratar napravio je veliki posao u prvih 45 minuta. Prvi udar Engleza nakon primljenog gola nije prošao, a Francuzi su se spustili u niži blok i čekali kontru da pokušaju podebljati prednost.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Lloris je i na početku nastavka zaustavio sjajan šut Bellinghama s kojim su Englezi najavili drugačije drugo poluvrijeme. Nastavili su Englezi, Saka je u 52. minuti srušen u kaznenom prostoru Francuza od Tchouamenija i Brazilac Sampaio je bez kontakta s VAR-om pokazao na penal koji je Kane pretvorio u 1:1. Savršeniji početak nastavka bilo je teško zamisliti.

image
PAUL ELLIS Afp

I onda je sijevalo s obje strane. Prvo je Pickford ‘dobio‘ Rabiota, pa je Mbappe projurio kraj Walkera i doveo Engleze u velike probleme, pa je Lloris ‘dobio‘ Saku i Kanea. Oba su tima tražila drugi gol, a utakmica je ‘procvala‘ u svoj svojoj kvaliteti.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Maguire je u 70. minuti nakon centaršuta dodirnuo vratnicu Llorisa, pa je Saka na centaršut Shawa bio blizu minutu kasnije i može se reći da su Englezi uzeli situaciju u svoje ruke. Pali su Francuzi, ali Deschamps se nije oglašavao. Ali se oglasio Giroud čiji je zicer Pickford obranio, da minutu kasnije ne bi. Briljantno ga je s boka pogodio Griezmann i Giroud je uletio ispred Maguirea te svladao Pickforda za drugo vodstvo Francuza.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Samo desetak minuta je ostalo Englezima, ali povratak je bio ekspresan, jer Brazilac je opravdano dosudio penal nakon što je Hernandez pokupio Mounta u šansi za gol. No, Kane je opalio preko gola i bacio Engleze u očaj.

image
GABRIEL BOUYS Afp

I teško je bilo pronaći novu snagu za još jedan povratak, jer vremena je bilo sve manje, čak i s osam minuta nadoknade. Sve više prekida, sve manje ritma. A nervoze je bilo sve više i više.

No, uspjeli su doći do prilike, do slobodnog udarca, jer se Maguire ukazao ispred šesnaesterca Francuza, ali Rashford nije pogodio. I nisu uspjeli Englezi, pa je Francuska zasluženo u polufinalu. Šesti puta u svojoj povijesti.

image
ADRIAN DENNIS Afp


SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

image
JACK GUEZ Afp

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! GOTOVO JE, ENGLEZI IDU DOMA, FRANCUZI ĆE PREKO MAROKA TRAŽITI NOVO FINALE!

90‘+10‘ - Rashford gađa iz slobodnjaka sa samog vrha šesnaesterca malo preko grede! Posljednja je to bila šansa za Engleze...

90‘+8‘ - U posljednjoj minuti ulazi Jack Grealish umjesto Johna Stonesa.

90‘+3‘ - Traje pritisak Engleske, no Francuzi znalački rješavaju sve neugodne situacije.

90‘ - Igrat će se osam minuta sudačke nadoknade.

image
JEWEL SAMAD Afp

90‘ - Harry Maguire zbog faula na Griezmannu ulazi u sučevu bilježnicu. Prvi je to žuti karton engleskih nogometaša na ovome svjetskom prvenstvu!

89‘ - Pokušava Mason Mount iz daljine, odlazi to na tribine.

85‘ - Ušao je Marcus Rashford umjesto Phila Fodena.

image
JEWEL SAMAD Afp

84‘ - KANE PROMAŠUJE S BIJELE TOČKE! Kapetan Gordog Albiona propustio je donijeti novo izjednačenje, šutirao je preko grede!

80‘ - TRAJE VAR PROVJERA! Theo Hernandez ramenom je grubo srušio Masona Mounta, a brazilski se sudac iz nekog razloga nije oglasio... Međutim, ponovno reagira VAR soba!

Tako je, bit će jedanaesterac! Još i žuti karton za Thea Hernandeza...

image
ADRIAN DENNIS Afp

79‘ - Ulaze Raheem Sterling i Mason Mount umjesto Sake i Hendersona. Kod Francuza Kingsley Coman umjesto Dembelea.

78‘ - GOOOL! Griezmann još jednom savršeno centrira, a Giroud u skoku pored Maguirea pogađa glavom za 2:1! Englezi se od nemoći hvataju za glavu...

image
JEWEL SAMAD Afp

77‘ - Zicer Girouda! Opet se našao na pravome mjestu u pravo vrijeme, gađao je sam i nečuvan sa šest-sedam metara, a Pickford još jednom čudesno brani!

72‘ - Nova šansa Engleske! Na idealan prizeman ubačaj Lukea Shawa ubacio se Saka i, pored pogubljenog Thea Hernandeza, pucao isprve pa promašio čitav gol!

70‘ - Maguire! Na Hendersonov ubačaj iz slobodnjaka visoko je skočio engleski branič i sjajno tukao glavom, a lopta je prošla tik uz vratnicu!

65‘ - Čim Mbappe primi loptu, oko njega se stvori dvojica-trojica Engleza. Sada je dugačkom loptom tražio Girouda, ali bila je prebrza za najboljeg strijelca u povijesti francuske reprezentacije.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

61‘ - Kane s ruba šesnaesterca ljevicom gađa bliži kut, hvata Lloris.

56‘ - Mbappe bježi Walkeru i daje povratnu Giroudu koji promašuje cijelu loptu...

55‘ - Kounde dugačkom dijagonalom pronalazi Rabiota koji šutira isprve, a Pickford sjajno brani!

image
GIUSEPPE CACACE Afp

54‘ - GOOOL! Harry Kane je siguran realizator - lopta u jednu, Lloris u drugu stranu i Engleska je došla do izjednačenja!

52‘ - JEDANAESTERAC ZA ENGLESKU! Strijelac prvoga gola Aurelien Tchouameni ruši Saku točno ispred brazilskog suca koji ekspresno pokazuje na bijelu točku!

image
PAUL ELLIS Afp

52‘ - Hendersonov udarac izvana blokiraju Francuzi.

48‘ - Nakon kornera pokušava Maguire glavom, ali neprecizno.

47‘ - Šansa Engleske! Bellinghamov projektil izvana čupa Lloris ispod grede!

47‘ - Dembele ruši brzonogog Bellinghama pa ulazi i on u sučevu bilježnicu.

46‘ - Vraćamo se u Al Khor. Promjene nisu radili ni Didier Deschamps ni Gareth Southgate.

image
MATT BRADSHAW/PHC IMAGES/PROFIMEDIA Matt Bradshaw/phc Images/profimedia

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Francuzi su agresivnije ušli u susret i bolju igru okrunili spektakularnim pogotkom mladog Tchouamenija s dvadesetak metara. Aktualni svjetski prvaci stvaraju probleme Gordom Albionu preko Mbappea i Dembelea, dok je od Southgateovih nogometaša najaktivniji kapetan Harry Kane. Englezi zasad nemaju odgovor na igru Tricolora...

image
GABRIEL BOUYS Afp

45‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

43‘ - Antoine Griezmann prvi je igrač sa žutim kartonom zbog faula na Walkeru.

39‘ - Nakon uigrane akcije iz slobodnjaka Mbappe šalje loptu visoko na tribine.

image
GABRIEL BOUYS Afp

35‘ - Posložili su se engleski reprezentativci i zasad neutralizirali Mbappea i Dembelea, no pao je tempo na Al Baytu. Posjed lopte je na strani Kanea i društva - 57 % u odnosu na francuskih 43 %.

30‘ - Sve su opasniji Englezi, novu gužvu ispred Llorisa uspjeli su nekako raščistiti francuski stoperi.

29‘ - Kaaaneeee! Fantastičan udarac kapetana engleske reprezentacije s vrha šesnaesterca maestralnom paradom skida francuski kapetan - Hugo Lloris!

image
JEWEL SAMAD Afp

25‘ - TRAJE VAR PROVJERA! Harry Kane je pao u duelu s Upamecanom, bilo je to na samome rubu šesnaesterca... Skočili su svi Englezi i tražili najstrožu kaznu - brazilski se sudac prvo nije oglasio, no potom je dobio sugestiju iz VAR sobe da pauzira dvoboj. Nakon vijećanja u VAR sobi, odlučeno je da nema materijala za jedanaesterac!

22‘ - Uzvraćaju Englezi! Kane se sjurio prema Llorisu i zamalo poentirao, ali skida taj zicer francuski vratar, na odbijenu loptu natrčao je Henderson i pokušao prebaciti do Bellinghama, međutim bezuspješno...

21‘ - Luke Shaw dobro šutira iz slobodnjaka, no hvata to Lloris.

image
FRANCK FIFE Afp

17‘ - GOOOL! 22-godišnji francuski veznjak i Modrićev suigrač iz Real Madrida, Aurelien Tchouameni​, odvažio se na udarac s dvadesetak metara i spektakularno pogodio donji Pickfordov kut za vodstvo Francuza!

15‘ - Pogrešku engleskog veznog reda zamalo je kaznio Rabiot koji je osvojio velik dio prostora, a potom dodao Mbappeu čije dodavanje isprve ipak ne pronalazi Dembelea na suprotnoj vratnici...

image
FRANCK FIFE Afp

11‘ - Giroud! Novi Dembeleov ubačaj uspijeva nekako glavom u padu zahvatiti istureni francuski napadač, a Jordan Pickford to smireno prima u ruke.

9‘ - S druge strane Dembele centrira, ali raščišćavaju i to Englezi.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

8‘ - Mbappe ubačajem pokušava uposliti Girouda, no ekspresno ga zaustavljaju engleski braniči.

5‘ - Početno nadmetanje pokazalo je u kojem će se smjeru razvijati susret. Francuzi su pokušali zaprijetiti preko Mbappea, dok je na suprotnoj strani Harry Kane nepreciznim centaršutom tražio Fodena...

20.00: Počela je utakmica na stadionu Al Bayt u gradu Al Khoru. Glavni je sudac 40-godišnji Wilton Sampaio iz Brazila. Pomoćnici su mu također Brazilci, Bruno Boschilia i Bruno Raphael Pires, dok je četvrti sudac Mohammed Abdulla Hassan Mohamed iz UAE-a.

image

Detalj u počast preminulom američkom sportskom novinaru Grantu Wahlu.

JACK GUEZ Afp


Linker
04. svibanj 2024 03:48