Gareth Bale

 NICOLAS TUCAT Afp
MAJSTOR OSTAJE MAJSTOR

VIDEO: Gareth Bale šokirao Amerikance u zadnjim minutama! Sve je napravio sam i odnio važne bodove

U prvom poluvremenu potpuno su dominirali igrači SAD-a, u drugom - sasvim suprotna slika.
Piše: Goran Čičin-Mašansker, Sportske novostiObjavljeno: 21. studeni 2022. 22:00

SAD - WALES 1:1 (Weah 36‘/Bale 82‘-11m)

AR-RAYYAN – STADION AHMAD BIN ALI. Gledatelja: 43.418.

Sudac: Abdulrahman Al Jassim (Katar) 6. Pomoćnici: Taleb Al Marri i Saoud Al Maqaleh. Četvrti: Ning Ma.

SAD (4-3-3): Turner – Dest ? (od 74. Yedlin), Zimmerman, Ream ?, Robinson – McKennie ? (od 66. Aaronson), Adams, Musah (od 74. Acosta) – Weah (od 88. Morris), Sargent (od 75. Wright), Pulišić. Izbornik: Gregg Berhalter.

WALES (3-5-2): Hennessey – Mepham ?, Rodon, Davies – Roberts, Ramsey, Ampadu (od 90+5. Morrell), Wilson (od 90+1. Thomas), N. Williams (od 78. Johnson) – Bale ?, James (od 46. Moore). Izbornik: Robert Page.

Žuti kartoni: Dest (11), McKennie (13), Bale (40), Mepham (45+2), Ream (51), Acosta (90+10).

>>> POGOTKE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

U dvoboju Sjedinjenih Američkih Država i Walesa svakome je pripalo po jedno poluvrijeme. SAD je krenuo žustro, ambiciozno i dominantno što je na vrijeme naplatio preko Weaha, ali je u nastavku stao. Wales je uspostavio ravnotežu te je preko svoje najveće zvijezde Balea stigao do vrijednog boda.

Amerikanci su od početka visoko pritisnuli, Velšani su imali problema s izlaskom u igru iz zadnje linije, ali su neko vrijeme odolijevali brojnim napadima.

Dvije opasne situacije u 9. minuti, prvo je Hennessey spasio autogol Rodona, pa obranio pokušaj Sargenta glavom, lopta je pogodila i vratnicu.

Dest i McKennie dobili su rane žute kartone za oštrije startove, a Wales je držao nulu s 5-3-2 u fazi obrane. Ipak, Amerika je nadirala i nije odustajala od svoje napadačke ideje, dok je Wales bio prilično bezidejan u igri prema naprijed.

Pokušao je Dest iz daljine u 29. minuti, a potvrda bolje igre SAD-a stigla je u 36. minuti. Iskoristili su malo viši izlazak Velšana, izigrali ih brzim kombinacijama i stigli do prednosti nakon krasne asistencije Pulišića i rutinske realizacije Timothyja Weaha koji je iz blizine poentirao iz prve.

image
JEWEL SAMAD Afp

Robert Page je reagirao na poluvremenu, umjesto neprimjetnog Jamesa uveo je visokog i snažnog Moorea koji može zadržati loptu, a opasan je i u skoku. Njegovim ulaskom Wales je preselio igru na polovicu suparnika, a dvije velike prilike stvorio je u 65. minuti.

Davies je nakon prekida tukao glavom, loptu je ispod grede skinuo Turner. Iz kornera koji je uslijedio Moore je ostao sam, ali je glavom iz blizine poslao loptu malo iznad grede.

Dizali su se Velšani kako je vrijeme prolazilo, Amerikanci su ostajali bez svježine, a onda se ukazao Gareth Bale. Nije ga bilo praktički cijelu utakmicu, a postao je junak. Izborio je kazneni udarac kojeg je skrivio neoprezni Zimmerman, a velški kapetan ujedno je i realizirao penal. Turner je pogodio stranu, no udarac je bio prejak.

U 89. minuti Johnson je pobjegao u kontru, ali je tukao u američkog vratara. Ni u 10 minuta nadoknade rezultat se nije mijenjao, završilo je 1:1, vjerojatno i najrealnije prema prikazanom na ‘Ahmad Bin Aliju‘.


"Bio sam nervozan prije izvođenja jedanaesterca, ali isto tako i uvjeren u ono što mogu napraviti. Prije dvije godine smo bili u sličnoj poziciji na Europskom prvenstvu kada smo gubili od Švicarske u prvom susretu. Tada smo pokazali karakter, a pokazali smo ga i sada. Odavno je znano da je Wales momčad koja nikada ne odustaje, a nismo ni ovaj put protiv SAD-a. U našoj krvi je borba. Na drugom poluvremenu i novoj borbi koju smo pokazali gradit ćemo nastavak našeg natjecanja. Dajemo sve od sebe i tako će biti u iduće dvije utakmice u skupini. Jedanaesterac? Bilo je nervoze, naravno, ali znao sam što mogu. Ja sam izvođač jedanaesteraca, morao sam preuzeti odgovornost", rekao je junak Bale, dok se Ben Davies nadovezao.

"Pokazali smo snagu i karakter te smo se vratili u utakmicu. S obzirom na naš loš ulaz u dvoboj na kraju je ovaj remi vjerojatan realan ishod. No, malo nam je i žao nakon svega jer smo u drugom poluvremenu shvatili da smo možda propustili i nešto više u ovom susretu".

Amerikanci su dominirali tijekom prvih 45 minuta igre. Vodili su 1-0, ali i stali na početku drugog poluvremena te je sve završilo podjelom bodova.

"Imali smo puno energije u prvom poluvremenu. Bili smo u pravom zamahu, ali su se stvari u nastavku utakmice okrenule. Wales je podigao razinu svoje igre. Imali su loptu, počeli su nas pritiskati i na kraju smo primili pogodak s kojim smo ostali bez pobjede. Iskreno, boli nas ovakav kraj", govorio je nakon susreta Timothy Weah, jedini strijelac za Amerikance koji će u drugom kolu igrati protiv prvog favorita skupine B Engleske.

Standings provided by Sofascore

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je nakon još jednog maratona u Kataru! Nema pobjednika u utakmici SAD-a i Walesa, obje momčadi uzele su po bod.

90+10‘ Svašta se događa, ali nema pogotka. Acosta je sada napravio pametan prekršaj na Baleu za žuti karton, u jednoj situaciji vratar Turner izašao je gotovo do centra na Moorea....

90+5‘ Sjeo je na travu velški veznjak Ampadu koji ne može ni stajati od grčeva, ulazi Joe Morrell, a katarski sudac pokazao je već igračima da će sve to pedantno obračunati.

90+3‘ Wilson ide van kod Walesa, u igru će ući Thomas. Sve više igrača ima problema s grčevima, praktički se i ne igra u nadoknadi...

90+1‘ Počela je sudačka nadoknada, igrat će se 9 minuta...

90‘ Jako dobar udarac Johnsona nakon Mooreovog dodavanja petom, otišao je napadač Walesa ipak malo previše u desno pa mu je Turner lako skinuo taj pokušaj.

88‘ Ide van kod Amerikanaca Tim Weah, u igri je Jordan Morris.

84‘ Nekako bismo rekli - zasluženo velško izjednačenje. Jednako kako su Amerikanci zasluženo vodili na koncu prvog dijela, kada se Velšane nije niti vidjelo na terenu...

82‘ GOOOOL! Bale je neumoljiv! Američki je vratar pogodio stranu, ali udarac je bio razoran! Izjendačenje u Kataru.

81‘ Jedanaesterac za Wales! Bilo je tu sve čisto, Zimmerman je prekršio Balea u kaznenom prostoru, ne bi tu trebalo biti previše posla za VAR-sobu...

image

Trenutak prekršaja Zimmermana nad Baleom

JEWEL SAMAD Afp

79‘ Williams sada ide van, vadi ga izbornik Paige, on time nije zadovoljan, a ulazi velška "devetka", Brennan Johnson

78‘ Nastavlja se pritisak Velšana, sada su stisli i suca Al Jassima nakon što je Williams malo nagazio Weaha.

74‘ Nove tri izmjene pripremila je američka klupa. Ući će Wright, Yedlin i Acosta, a izlaze Dest, Musah i Sargemt.

71‘ Dio tribina s američkim navijačima nakratko je utihnuo, ostao je kratko ležati "Captain America", Christian Pulisic, no ne radi se o težoj ozlijedi.

image
PATRICK T. FALLON Afp

68‘ Na ozljedu leđa žali se Nico Williams, pretrpio je udarac u duelu s Weahom, koljenom ga je Amerikanac pogodio. Možda će Rob Paige morati intervenirati, maločas je američki izbornik na drugoj strani uveo Aaronsona umjesto McKennieja.

65‘ Moore! Idu Velšani! Novi ubačaj iz kornera, novi skok, Moore je daleko najviši, nema nigdje nikoga od Amerikanaca, ali lopta ide preko vrata!

64‘ Davies! Kakva šansa za Wales nakon prekida. Gužba u kaznenom prostoru, malo glavometa, Adams nije to najkvalitetnije očistio, Davies tuče glavom ispred McKenniea, ali - kakva obrana Turnera.

61‘ Pada Pulisic na ulasku u kazneni prostor nakon starta Robertsa, katarski sudac Al Jassim veli da je sve čisto i da se može nastaviti igrati dalje.

58‘ Nesumnjivo je da će završnica utakmice proteći u dramatičnom tonu. Moglo se to naslutiti, Velšani se neće predati, sada s nekolko ubačaja prijete Moore i Bale, traje mala opsada američkih vrata...

55‘ Konačno su se Velšani počeli nadigravati, uložili su koji atom snage igrači Roba Paigea više, nebi li stigli vodstvo SAD-a i spriječili poraz na startu turnira.

51‘ Gužva nakon velškog korenra, Wilson je nabacio, a Mepham je na koncu napravio prekršaj nad vratarom Turnerom. Žuti karton dobio je Ream koji je zaustavio Balea u pokušaju kontre.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

49‘ Pokušaj duge lopte Pulisica prema Weahu, nije to bilo dobro odrađeno, reklo bi se, ni pola od toga kako je zamišljeno.

46‘ Počinje drugo poluvrijeme, a velški izbornik Paige će mijenjati! Uvodi isturenog napadača, Kiefer Moore će ući umjesto Daniela Jamesa.

POLUVRIJEME: Vode Amerikanci potpuno zasluženo, mogla je njihova prednost možda biti i za pogodak veća. Ali, i ovo je dobro, SAD djeluje jako dobro.

45+2‘ Novi žuti karton sada je dobio i Chris Mepham. Sada i Amerikanci i Velšani imaju po dva "požutjela" u svojim redovima.

45‘ Igrat će se sudačka nadoknada u trajanju od 4 minute.

43‘ Izgleda Wales nešto hrabrije u ovim posljednjim minutama, nakon što su primili pogodak, ali i dalje su potpuno bezopasni za Amerikance koji su zaista, možda i pomalo iznenađujuće dominantni.

40‘ Sada je Gareth Bale zaradio i žuti karton... Ne, definitivno to nije pravi Bale, igrač Walesa koji ih je odveo do polufinala Eura prije šest godina...

36‘ GOOOOOL! Tim Weah! Kakva lopta Pulisica u prostor! Pravovremeno je ušao Weah i provukao loptu ispod Hennesseyja za vodstvo SAD-a. Lijepa akcija, krasna realizacija.

image

Tim Weah zabio je pogodak za vodstvo SAD-a

NICOLAS TUCAT Afp

33‘ Mepham je oko centra, čini se, grubo faulirao Pulisica, tražili su Amerikanci žuti karton za velškog stopera, ali Al Jassim bio je blag.

31‘ Disciplinirani su Amerikanci kad treba izaći van, kad se treba otvoriti, no, rade dosta prekršaja... Dobili su McKennie i Dest žute kartone, a vrlo blizu mu je i Tyler Adams. Već ga je dvaput ozbiljno opomenuo katarski sudac Al Jassim.

28‘ USA, USA, čuje se u valovima s tribina, američki navijači ipak odlučno daju podršku svojim pulenima... Kad se već ništa ne događa na terenu, zapišimo i poneku crticu iz gledališta...

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

24‘ Osim prilike Sargenta u 9. minuti nismo vidjeli nešto za što bismo se mogli "uloviti" na današnjem dvoboju. Kao da je i publika na stadionu sve nezadovoljnija, navija se poprilično tiho u ovim trenucima.

20‘ Još uvijek nema pogodaka u Al Rayyanu, a još uvijek čekamo na prvu ozbiljniju priliku Garetha Balea i društva koje je konačno stiglo na Mundijal, nakon 1958. godine.

17‘ Kao da se i jedni i drugi boje pogriješiti u još uvijek uvodnim minutama, igra se oprezno, jer - važni bodovi su na stolu. Mnogo toga u skupini B može odlučiti baš ova utakmica.

13‘ Ide u bilježnicu i McKennie, još jedan prekršaj pretrpio je Williams... U nepune dvije minute - dva žuta za Amerikance.

11‘ Žuti karton za Sergina Desta, zakašnjeli start kaznio je katarski sudac javnom opomenom.

9‘ Prva prilika! Obranio je jedan ubačaj Weaha velški vratar Hennessey, umalo je to bio autogol Rodona, a onda se dogodio ubačaj Robinsona na Sargenta koji ulazi na prvu stativu, pucao je glavom, a uz obranu Hennesseyja zatresla se i vratnica.

image

Udarac Sargenta završio je na vratnici

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

5‘ Pulisicev slobodni udarac maločas, kao niti sada jedan korner, nisu prouzročili opasnost za velška vrata.

2‘ Prekršaj Rodona u opasnoj zoni, mogli bi sada Amerikanci biti opasni iz prekida.

20.00 Utakmica upravo počinje!

>>> Velika motivacija za Amerikance // piše: Gradimir Đukarić

Nekoliko sati prije nego što je utakmicom protiv Walesa za njih počelo Svjetsko prvenstvo, nogometaši SAD-a dobili su poziv iz Ovalnog ureda Bijele kuće. Predsjednik SAD-a Joe Biden nazvao je izbornika Gregga Berhaltera koji ga je stavio na zvučnik kako bi čitava momčad čula poruku.

- Znam da ste autsajderi, ali reći ću vam nešto... Imate neke od najboljih igrača na svijetu u momčadi, predstavljate našu zemlju i znam kako ćete igrati sa srcem. Pa idemo ih sve šokirati. Čitava zemlja stoji iza vas - poručio je Bidden američkim nogometašima pred utakmicu protiv Velšana koja će za obje momčadi možda biti i odlučujuća za plasman u idući krug natjecanja.

Nogometna groznica s razlogom trese SAD jer uz Meksiko i Kanadu bit će domaćini idućeg Svjetskog prvenstva.

>>> Stigli su sastavi za današnju utakmicu!

Linker
24. travanj 2024 22:31