FATIH AKTAS Anadolu Agency Via Afp
NOVI MUNDOCAST

VIDEO: Legendarni Vatreni: ‘To što su napravili Argentinci je ružno i divlje! Nisam to doživio‘

U današnjem izdanju Mundocasta u gostima nam je nekadašnji reprezentativac Josip Šimunić
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 11. prosinac 2022. 09:28

Svjetsko prvenstvo u Kataru ušlo je u završnu fazu. U natjecanju su ostale još samo četiri reprezentacije, a među njima i Hrvatska koja će igrati u svojem trećem polufinalu u 24 godine, odnosno drugom uzastopno.

U novom Mundocastu razgovaramo s nekadašnjim reprezentativcem i aktualnim izbornikom U19 reprezentacije Josipom Šimunićem. On je bio u Kataru na prvom dijelu natjecanja pa će nam prenijeti dojmove s lica mjesta, ali se prisjetiti i svojih iskustava sa svjetskih prvenstava 2002. i 2006. na kojima je igrao. Naravno da će nam fokus biti na polufinalu, odnosno srazu Hrvatske i Argentine koji nas čeka u utorak u 20 sati.

- Da nisam otišao na tu utakmicu bilo bi mi krivo. Nešto prelijepo, zbog toga se igra nogomet, ljudi su sretni i imamo veliki razlog biti ponosni. Nije lako dvaput zaredom doći do finala, ali evo, još nas malo dijeli. Momci su fantastično reagirali, način na koji smo igrali je bio sjajan. Divim im se, svaka im čast - prokomentirao je u uvodu Šimunić sudar s Brazilom, pa nastavio:

- Ja sam uvjeren da će Hrvatska biti u finalu. Prošlo prvenstvo smo malo drugačije igrali. Tamo smo svakoga napadali visoko, Luka Rakitić i Broz su sjajno čitali igru, a sada je sve malo drugačije. Oprezniji smo u obrani, a opet imamo posjed lopte. Puno njih je bilo u finalu, a drugi su skupili puno iskustva u Ligi nacija i jednostavno oni to imaju u sebi. Argentina je dobra, Messi želi uzeti naslov, međutim, mi imamo to iskustvo i samo rastemo.

Gvardiol?

- Dečko igra na nevjerojatno visokoj razini, on ima apsolutno sve što trener može poželjeti. Kada sam ga imao u svojoj reprezentaciji nisam mogao vjerovati da je nešto takvo moguće. On je ponizan i pošten, neće poletjeti, svakim danom će biti sve bolji. Uvjeren sam da će ostavariti nevjerojatan transfer. Daj Bože samo da ostane zdrav.

Luka Modrić?

- Već se ranije vidjelo da će on daleko dogurati. Bilo je samo pitanje kada dođe u jaču ligu hoće li se snaći. Njegova prva utakmica bila je protiv Argentine u Baselu i ako se sjetite, tu je sve jasno. Taj dan je pokazao da je iznad svih. Dalić? Čudo, vratio je nama svima vjeru u momčad i način na koji se radi. Velika razlika je u današnjim igračima i onima nekad, znali su poneki govoriti ‘mi ćemo dobiti Nijemce, Brazil...‘, igrači su to govorili, ali nisu sto posto vjerovali u to, ovi danas vjeruju.

Argentina?

- Mi samo moramo paziti da nas ne isprovociraju. Oni će pokušati sve, i preko navijača i suca. Mi samo moramo biti pametni kao što smo bili i do sada. Vezni red je tu jako bitan, mislim da će Broz i Luka imati najviše posla s Messijem, imaju puno kvalitete, oni su Argentina, ali mi smo Hrvatska. Oni su uvijek bili jaka nogometna nacija, ali kada oni nas sada gledaju, taj dojam je drugačiji. Svi su mislili da će nas i Brazil lagano riješiti, ali oni nama realno nisu ništa napravili. Oni su nas puno respektirali i mislim da će tako biti i protiv Argentine. Oni imaju misiju, uzeti naslov, ali realno i mi smo tu da osvojimo SP, nismo slučajno došli do polufinala.

- Treba pošteno raditi kao i do sada i biti ponizan. Vidjeli ste geste od Luke kada je tješio Brazilce, a vidjeli ste i Argentince kada su dobili Nizozemce, to je ružno i divlje, nikome to ne treba, ali oni su nebitni, mi smo bitni. Treba samo iskoristiti te prilike i pobijediti. I mi kada smo izgubili od Turske su došli njihovi igrači i pružili nam riječ podrške, to je nešto normalno, ali eto, očito nekome nije. Ja to nisam doživio u svojoj karijeri.‘

Linker
24. travanj 2024 09:30